Minister Verhagen: “Voorlopig ga ik door met twitteren”

0

Frankwatching stelde Maxime Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, enkele vragen over zijn ervaringen met Twitter. Toen hij er enkele maanden geleden mee begon waren de reacties wisselend en varieerden van ‘bewonderenswaardig’  tot ‘stomme klungelmarketing’. Inmiddels heeft Verhagen heel wat mensen enthousiast gekregen over zijn initiatief. Zelf zegt de minister over zijn ervaringen onder andere: “Als ik eerlijk ben, zie ik ook veel onzin en onbegrijpelijke computertaal op twitter voorbij komen. Ik denk dat de kloof tussen geeks en andere mensen groter is dan die tussen de politiek en de burger.”

Feit is dat de bewindslieden van Buitenlandse Zaken online media serieus inzetten om het kabinetscredo ‘in dialoog met de samenleving’ waar te maken. Eerder interviewde Frankwatching staatssecretaris Timmermans van Europese Zaken over zijn weblog. Nu beantwoordt collega Verhagen enkele vragen over zijn ervaringen met Twitter:

Hoe ervaart u uw activiteit op Twitter tot nu toe?

“Mijn assistenten kwamen een maand of vier geleden met twitter op de proppen, ik kende het zelf niet. Ik ben gewoon maar begonnen. De reacties zijn heel leuk, en heel snel. Dan reageer je natuurlijk terug en voor je het weet is twitteren de gewoonste zaak van de wereld. Het is een natuurlijke manier van communiceren.

Ik twitter vooral over mijn werk als minister en over mijn beleid, dus krijg je ook kritische @replies. Maar wat me opvalt, is dat de toon op twitter meestal open en vriendelijk is. Dat is lang niet overal op internet het geval.

Ik krijg soms wel het gevoel dat er een overload is aan tweets en informatie. Als ik eerlijk ben, zie ik ook veel onzin en onbegrijpelijke computertaal op twitter voorbij komen. Ik denk dat de kloof tussen geeks en andere mensen een stuk groter is dan die tussen de politiek en de burger.”

Heeft u een beeld van de mensen die u nu volgen?

“Je bent natuurlijk nieuwsgierig wie de mensen zijn die je tweets lezen en je @replies sturen. Soms kijk ik daar even naar. Er zijn in ieder geval meer jongeren bij dan ouderen. Veel mensen die werken met internet of in de media. Behoorlijk wat mensen die in het buitenland wonen of werken. Ik heb een tijd geleden een groepje tweeps van het eerste uur uitgenodigd om op het departement met mij over twitter te komen praten.”

Op welke grond besluit u zelf om mensen op twitter te gaan volgen of niet?

“De meeste mensen die ik volg, hebben me eerder @replies gestuurd. Ik probeer allerlei soorten mensen te volgen: mannen en vrouwen, mensen van binnen en buiten de Randstad. Verder volg ik een aantal politici op twitter: Obama, Clinton en Pellosi bijvoorbeeld. Die laatsten gebruiken twitter meer als een soort mededelingenbord. Ik ben nog geen collega’s van me tegengekomen die twitter gebruiken zoals ik dat sinds augustus doe.”

Is Twitter een geschikt medium om ‘in dialoog met de samenleving’ te zijn?

“De wereld verandert snel, en dat heeft voor ons allemaal in Nederland gevolgen. Daarom moeten we opkomen voor onze belangen over de grenzen. Dat kan alleen met een actief buitenlands beleid. Ik vind het belangrijk om dat aan mensen te laten zien en om ze daar bij te betrekken. Dat kan door een debat in de Tweede Kamer, door een toespraak te houden of door een interview te geven. Maar dat kan ook heel goed op twitter.

Zie ook de CommonCraft video ‘Twitter in Plain English’ met een korte introductie van Twitter.

Twitter past wel bij mijn functie. Een minister van Buitenlandse Zaken reist van hot naar her, moet meteen reageren op onverwachte gebeurtenissen in de wereld, en houdt zich altijd bezig met verschillende dingen tegelijk. Daarbij past een medium bij waarmee je van overal vandaan snel, korte en krachtige boodschappen kunt sturen.

Toen ik laatst op weg was naar Brussel voor een vergadering met mijn collega’s van de Europese Unie over Rusland, heb ik naar de mening van de twitteraars gevraagd. Moeten we na het geweld Georgië weer besprekingen voeren met Rusland over een partnerschapsakkoord of niet? Toen had ik in een mum van tijd tien, vijftien antwoorden. En natuurlijk kun je op twitter ook links geven naar plaatsen waar mensen meer informatie kunnen vinden.”

Als praktijkvoorbeeld tijdens workshops over Ambtenaar 2.0 bij ministeries laat ik uw activiteit op Twitter zien. Veelgehoorde reacties zijn: “Wat is het nut hiervan?” en “Waar haalt de minister de tijd vandaan?”. Deze reacties leiden uiteraard tot aardige discussies. Wat is uw reactie op deze opmerkingen?

“Natuurlijk kan ik in 140 tekens of minder niet het buitenlands beleid uitleggen. Maar ik kan wel een indruk geven waarmee ik me bezig houdt, wat er uit het buitenland op ons afkomt, en wat de dilemma’s zijn waar we als Nederland mee worstelen.

Het tijdsbeslag valt mee. Honderveertig tekens heb je snel op je mobiele telefoon getikt. Er is altijd een moment om even kan twitteren. Als er op een conferentie nog twintig sprekers voor je zijn, als je in de auto van Brussel naar Den Haag rijdt of als je ’s avonds laat alle dossiers hebt afgewerkt. Ik doe mijn best antwoord te geven op vragen of opmerkingen, maar ik ben wel een beetje bang dat dat niet meer lukt als het er veel meer worden, en dat zou ontzettend jammer zijn.”

Bent u van plan door te gaan met twitteren?

“Voorlopig ga ik door met twitteren. Het is leuk en inspirerend. Nu het bij steeds meer mensen bekend wordt dat er een minister twittert, hoop ik alleen dat de media niet elk woord onder een vergrootglas gaat leggen zoals dat in Den Haag zo vaak gebeurt. Dan wordt het moeilijk om spontaan te reageren.”

Meer lezen over Verhagen en Twitter