Online marketing

YouTube Tips & Tricks: Merkervaring branded channels verbeterd

0

YouTube biedt eigenaren van branded of partner channels sinds kort een ogenschijnlijk triviale, maar o zo belangrijke feature aan. Binnen branded channels kan nu worden gekozen voor de optie om video’s af te spelen binnen het kanaal zelf, in plaats van te worden terugverwezen naar de YouTube watchpage. Dit levert een belangrijke meerwaarde op voor de merkervaring.

Het was mij al langer een doorn in het oog. In een eerder artikel op Frankwatching over YouTube’s partner vs branded channels sprak ik al over het ping-pong effect. Kortweg komt dit erop neer dat wanneer je als adverteerder veel moeite gestoken hebt in het verleiden van gebruikers om een bezoek te brengen aan je branded channel, ze bij de eerste beste klik weer worden terugverwezen naar de videopagina (in YouTube’s termen, watchpage of weergavepagina). Standaard wordt alleen de laatste of een geselecteerde video met autoplay-functionaliteit op het channel zelf afgespeeld. Vanaf de videopagina is vervolgens wel weer een bezoek te brengen aan het branded channel, waar vervolgens de autoplay-video opnieuw begint te spelen. Ja, die had je dus al gezien. Door dit effect, het zogenaamde ping-pongen, is de gebruiker niet geneigd om te blijven.

Er was wel een mogelijkheid om de stickiness op het kanaal verhogen door een drietal logboek items weer te geven, maar deze video’s waren click-to-play en speelden dus in thumbnail-formaat af, in plaats van in de grote player bovenaan de pagina.

Oplossing
Inmiddels heeft YouTube dit aangepast. Bij de sectie “Opties voor merkbekendheid” (alleen zichtbaar voor eigenaren van een branded of partner channel), staat inmiddels een optie Afspeellocatie van video.

Default staat bovenstaande optie op de eerste radiobutton, waarmee effectief de ping-pong situatie in stand blijft. Kies je voor de tweede radiobutton, dan worden de overige video’s keurig in de player op de pagina getoond. Ook staat er in bold een waarschuwing bij die vooral van toepassing is voor eigenaren van een partner channel die hun video’s exploiteren in samenwerking met Google. Immers, wanneer de video’s op de kanaalpagina worden afgespeeld, worden er geen banners vertoond. Sommige partner channels leven van deze inkomsten, zoals bijvoorbeeld het populaire Whatthebuck-kanaal van Michael Buckley. Voor anderen is dergelijke exploitatie niet gewenst of zelfs wettelijk verboden, zoals ons eigen Uitzendinggemist.

Onderliggende techniek
Technisch gezien heeft YouTube een kleine wijziging toegepast in de URL-structuur. Wanneer deze “channel stickiness”-optie niet aanstaat, wordt verwezen naar de player op de weergavepagina:

https://www.youtube.com/watch?v=dV48M8BtfYc

Staat de optie wel aan, dan wordt verwezen naar een andere URL, die ervoor zorgt dat de video in de player op de kanaalpagina wordt afgespeeld:

https://www.youtube.com/profile?v=bhEReoow5Fs

Door deze constructie is het ook mogelijk om vanuit externe middelen (zoals bijvoorbeeld links op webpagina of in een e-mail) URL’s naar video’s op te nemen die worden afgespeeld op de kanaalpagina, in plaats van de weergavepagina.

Afhankelijk van het gegeven of de gebruiker is ingelogd, wordt daar ook nog de gebruikersnaam aan toegevoegd, bijvoorbeeld:

https://www.youtube.com/profile?v=bhEReoow5Fs&user=Frankwatching

Hiermee is YouTube dus in staat om bij te houden wie welke video’s heeft bekeken. Dit is informatie die YouTube weer gebruikt voor de functie Inzicht / Insight, waarbij de gegevens geaggregeerd worden weergegeven op basis van de ingevulde data in het gebruikersaccount.

Conclusie

Ogenschijnlijk triviaal, maar deze functie gaat adverteerders (en eigenaren van partner channels zonder winstoogmerk) helpen in het sticky maken van hun kanaal en daarmee het beter overbrengen van de merkbeleving. Een branded channel op YouTube is hiermee weer waardevoller geworden.

Richard van den Boogaard is expert als het gaat om de combinatie omroep en interactie. Sinds 1 februari 2009 is hij zelfstandig adviseur geworden in branded channels. Hiervoor was hij betrokken bij content sharing-projecten voor Rabobank op YouTube, Hyves en Brabants Dagblad.