DRM R.I.P.? Apple iTunes zonder beveiliging

0

He, he… ze zijn eruit. De vier grote majors hebben overeenstemming bereikt met Apple over verkoop van onbeschermde muziek via iTunes. Hiermee wordt het – in theorie – mogelijk om muziek ook op andere spelers af te spelen. Het einde van Digital ‘Restrictions’ Management (DRM) lijkt eindelijk aangebroken.

Apple werd al jaren bekritiseerd voor het aanbieden van muziek met kopieerbeveiliging, ook al werd dat dan vermarkt onder de term FairPlay. Hoewel FairPlay een stuk relaxter was dan menig ander DRM-systeem, voelde het vooral aan als digital restrictions management in plaats van digital rights management: 99 dollar/eurocent betalen voor een liedje dat je alleen op iTunes, iPod, iPhone en AppleTV kon afspelen. Ja, het branden naar een CD was wel mogelijk die je dan weer opnieuw kon rippen naar een onbeschermde Mp3, maar dat had ook de nodige consequenties voor de kwaliteit door de dubbele encoding-slag.

Beeld van Martin Krzywinski

Al in 2007 begon Apple met het verkopen van een deel van de catalogus in een onbeschermd formaat. EMI was de eerste grote major die de stap aandurfde – ongeveer gelijktijdig met de overname van deze maatschappij door de venture capitalist Terra Firma. Intussen gingen de onderhandelingen door met EMI en overige majors over de voorwaarden voor DRM-vrije muziek van de volledige catalogi. Voornaamste breekpunten in de onderhandeling was de aanvankelijke weigering van Apple om een variabele prijsstelling te hanteren. Apple bleef vasthouden aan een vaste prijs van 99 dollar/eurocent. De majors wilden de mogelijkheid hebben om een verschil te maken tussen content. Een deal zat dus al in het vat. De geruchten deden al in december de ronde op AppleInsider en inmiddels heeft Apple het formeel aangekondigd op haar eigen site.

iTunes Plus vs Mp3
Het formaat waarin 8 van de huidige 10 miljoen tracks worden aangeboden heet iTunes Plus. In feite is dit een 256kB AAC codering. Bij de upgrade van de bestanden worden de bestanden met .m4p extensie vervangen door een nieuw bestand met .m4a als extensie. Engadget nam al eerder de proef op de som en concludeerde dat de bestanden inderdaad in meerdere players afspelen. Elke player die AAC ondersteunt, speelt de bestanden af.

Het interessante gevecht dat nu gaat ontstaan is of Apple in staat is om met iTunes Plus een nieuwe standaard in de markt te zetten. De facto heeft de consument inmiddels al Mp3 omarmd. De portable muziekspelers heten immers in de volksmond Mp3-spelers. Daarnaast ben ik vooral benieuwd wat Microsoft gaat doen? Is er nog een toekomst voor WMA?

Benieuwd naar jullie reacties!

Richard van den Boogaard is expert als het gaat om de combinatie omroep en interactie. Sinds 1 februari 2009 is hij zelfstandig adviseur geworden in branded channels. Hiervoor was hij betrokken bij content sharing-projecten voor Rabobank op YouTube, Hyves en Brabants Dagblad.