Vluchten en reizen: een blik op de toekomst

0

Wat doen Nederlandse en Belgische reizigers voorafgaand aan de vertrekdag van hun reis? Boeken ze vlucht en verblijf afzonderlijk of samen? Boeken ze offline of online? Geven ze voorkeur aan een low budget vlucht zonder extraatjes of kiezen ze toch voor service en comfort?

Samen met Living Tomorrow voerde InSites Consulting een onderzoek uit rond reizen en vliegen in de toekomst. Het reisgedrag en de voorkeuren van Nederlandse en Belgische reizigers werd hierbij grondig in kaart gebracht. Hieruit blijkt onder meer dat het internet een steeds belangrijkere rol speelt in het plannen en boeken van reizen.

“Ik boek mijn vakantie wel online”
Nederlanders hebben over het algemeen meer ervaring met online aankopen dan Belgen en dit is niet anders voor reizen. Vertrouwen in online kopen is uiteraard een belangrijke factor om online een vakantie te boeken. En het vertrouwen is duidelijk groter in Nederland.

Van de vakantiegangers die enkel een vlucht boeken (dus zonder verblijf) doet 85% dit online. Deze vluchten brengen hen voornamelijk naar familie in het buitenland, op een avontuurlijke bestemming, naar een buitenverblijf, op een zakelijke bestemming of richting studiereis. Wanneer ze een pakketreis boeken (vlucht en verblijf), dan boekt 7 van de 10 dit online. De populairste pakketreizen zijn strandvakanties en begeleide rondreizen.

Benieuwd naar wat anderen te zeggen hebben
Reizigers boeken niet alleen online. Het internet is ook een belangrijke bron van informatie over de bestemming (bijvoorbeeld weersvoorspellingen, activiteiten in de omgeving…). Men gaat ook steeds vaker meteen toegangstickets kopen voor musea of concerten die men tijdens de vakantie wil bezoeken. Er is ook grote interesse voor het transport ter plaatse (bijvoorbeeld openbaar vervoer, taxi’s, huurwagens). Luchtvaartmaatschappijen moeten in de toekomst overwegen om een uitgebreider pakket te voorzien online. Het is niet alleen de vlucht zelf die telt, ook de beleving vooraf en de aansluitende mogelijkheden blijken heel belangrijk.

De helft van de reizigers is ook benieuwd naar de ervaringen van anderen en lezen ervaringen van reizigers die de vakantie eerder bezochten. Dit gebeurt ook in andere categorieën (elektronica, auto’s enz.), maar niet op dezelfde schaal als voor vakanties.

Goede prijs en op tijd zijn
De drie belangrijkste factoren bij het kiezen van een vlucht – zowel voor Nederlanders als voor Belgen – zijn:

  1. de prijs,
  2. het rechtstreeks vliegen naar de eindbestemming en
  3. het aankomst- of vertrektijdstip.

Het succes van de low budget vliegtuigmaatschappijen, die sterk op prijs spelen, is dan ook geen verrassing. Ook de kwaliteit van de dienstverlening en het gemak van transport tussen thuis-luchthaven en luchthaven-eindbestemming spelen een belangrijke rol in de keuze van de reiziger. Hier scoren de low budget vliegtuigmaatschappijen heel wat minder goed. Budget vluchten vertrekken vaak van verder afgelegen luchthavens en het serviceniveau werd tot een minimum beperkt.

Minder goed nieuws tot slot nog voor de airlines met loyaltyprogramma’s (bijvoorbeeld het sparen van ‘miles’). Reizigers hechten bij de keuze van hun vlucht heel weinig belang aan het feit dat ze een loyaltykaart hebben van een bepaalde luchtvaartmaatschappij. De prijs en het gemak van de verbindingen zijn duidelijk belangrijker. Met het huidige economische klimaat kunnen we alleen maar verwachten dat dit niet snel zal veranderen.

Annemieke Demuynck werkt sinds 2006 bij InSites Consulting als Marketing Manager.