Het was weer flink Koffiedik Kijken

0

Het was druk bij de koffiecounter, om half vijf op donderdag 8 januari 2009 in het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Het was dan ook niet voor niks Koffiedik Kijken 2009, de tiende editie alweer van hét nieuwjaarsevenement voor de marketing- en communicatiebranche, georganiseerd door de IAA en Adformatie.

Het begon, om de moed erin te houden, met een goednieuwsshow: er was in 2008 eigenlijk elke maand wel iets leuks te vertellen. Was het niet het faillissement van TellSell in januari (…) dan toch in ieder geval dat in mei de Bauertjes trouwden en in oktober Gerard Joling uit de Toppers stapte.

Maar alle gekheid op een stokje: er werden ons door 4 sprekers evenzovele scenario’s geschetst voor 2009.

Willem Middelkoop (foto, via Loopbaan.nl), financieel journalist en -door de media benoemd- kredietcrisisgoeroe, beet het spits af met een deprimerend verhaal over de crisis en het vooruitzicht op 2009. Het was maar goed dat hij de eerste spreker was, omdat -zoals hijzelf zei- we anders de borrel na afloop niet gezellig in zouden gaan. Want Willem is niet bepaald optimistisch. De dollar is al 28 jaar te laag, aan olie is nog steeds tekort en de schuldenlast te hoog. Dus mensen: hier gaan we niet snel uitkomen. Wie het hele verhaal wil weten, bekijk gerust eens een van de vele interviews met Willem, bijvoorbeeld die van 2 januari op RTL-Z. Wij gingen graag over naar optimistischer beelden van 2009.


Maar ook Jan Driessen, directeur Communicatie Aegon en voorzitter BVA (Bond van Adverteerders), kon ons dat niet echt geven. Enkele brute feiten: er is 112 miljard in pensioengeld weg in Nederland en de AEX heeft in 2008 375 miljard verloren; geld dat er gisteren wel was en vandaag niet meer. Geld dus, wat niet meer uitgegeven kan worden.

Zelfs de zeer actuele uitkomsten van een onderzoek van de BVA onder haar leden (vers van de printer!) meldden ons dat 44% van de ondervraagden zeker dacht te weten dat de mediabestedingen in 2009 zouden dalen, 16% dacht zelfs met meer dan 20%. Toch had Driessen wat leuke suggesties hoe we daarmee om kunnen gaan. Het gevolg van deze crisis zal namelijk zijn dat er meer regels en moraliteit zullen komen. Er komt meer focus. Op de ROI of accountability, op segmentatie en op integratie. En er komt meer verantwoordelijke reclame: relevant en echt -en ja, dat mag verleiden maar niet misleiden.

Een klein intermezzo, om eens terug te kijken op wat er in 10 jaar Koffiedik kijken is veranderd. We kijken naar de zo bekende ‘Wazzup‘-commercial van Budweiser, direct gevolgd door de ‘8 years later‘ variant. Dát is er veranderd. Geen speld tussen te krijgen.

Accepteer cookies

En dan klost Marianne van Leeuwen (foto hieronder, via Vrouw.nl) het podium op. Op haar klapschaatsen, strak in het schaatspak, rechtstreeks van de Oostvaarderplassen. Helaas bij de laatste bocht tijdens het NK op natuurijs vandaag een boompje geraakt en dus niet bij de winnaars, maar ze zat wel mooi bij de serieuze ontsnappingen en in de kopgroep. En natuurlijk heeft ze in de 90’s de eerste prijsvergelijkingssite Miepkniep opgericht, en ‘dress- like-celebs’-site WeLikeFashion, en recent vrouwenmarketingbureau Sisteract. Een bezig vrouwtje dus. En volledig overtuigd dat ‘de vrouw’ het in 2009 en verder gaat maken.

Vrouwen zijn een economische macht aan het worden, veel sneller en groter dan mannen. Ze betreden nu domeinen die tot op heden voorbehouden waren aan mannen, hebben een groot aandeel in de beslissing over grote aankopen en verdienen snel steeds meer. Door de komst van vrouwen en andere doelgroepen op het internet, heeft het karakter van internet veranderd. Minder gedreven door techniek, een hoge sociale factor en veel praktisch gemak. Want van die 13 uur per week dat de vrouw gemiddeld internet, doet ze dit grotendeels ‘tussen de bedrijven door’. En o ja, als we toch bezig zijn: de opkomst van het gebruik van mobiel is in 2009 vooral te danken aan toepassingen die het ons gemakkelijk maken content op internet te zetten. Want daar gaat het vooral om.

Nog een fanatiek sporter betreedt het podium: Bert Habets (foto, via Mediacourant.nl), nieuwe baas van RTL Nederland. Helaas heeft hij naar mijn smaak net teveel promotiepraat voor ‘zijn’ RTL. Duurzaamheid is zijn stokpaardje, als ik ook zijn collega’s van RTL Boulevard mag geloven, en dat horen we 15 minuten lang. Toch deed ook hij een aantal aardige voorspellingen: de CPC (Cost per click) voldoet niet meer. De online markt stabiliseert zich vanwege de prijsdruk. En: er zal een aantal dagbladtitels gaan verdwijnen. Welke, daar durfde hij zijn tong niet aan te branden.

Op naar de borrel, netwerken en bijpraten.

Nieuwe dingen gehoord tijdens Koffiedik Kijken 2009? Mwah, niet echt, maar het is altijd leuk om een aantal visies en voorspellingen te horen. En oude bekenden weer eens te spreken.

Gitta Bartling werkt voor fris in communicatie en houdt zich als adviseur en projectmanager bezig met crossmediale marketing- en communicatieprojecten ‘through any line’. E-commerce is een van haar aandachtsgebieden.