InVideo Advertising op YouTube nu ook in Nederland

0

Sinds deze week biedt YouTube ook de mogelijkheid om binnen video’s te adverteren. Internationaal gezien is Google al in 2007 met deze vorm gestart, dus het lag in de lijn der verwachting dat Nederland zou volgen. De overlay advertenties zijn alleen te zien binnen de partner channel content.

Alsof de duvel ermee speelt. Gisteren publiceerde ik nog een artikel met tien tips aan YouTube, vandaag kondigt Google Nederland deze innovatie aan. Al in de zomer van 2007 werden de eerste pilots door oplettende YouTubers gesignaleerd (zie video hieronder); inmiddels is deze praktijk gemeengoed geworden binnen YouTube. Althans, in de UK en de VS.

[youtube width=”450″ height=”355″]https://www.youtube.com/watch?v=xzmjlH5cbyI

Sinds deze week breidt Google deze vorm van in-video ads uit naar Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Nederland uit. Google kiest er expliciet voor om in-video advertising niet op alle content toe te passen – alleen op een selectie van haar partner channels. Je eigen video’s zullen dus (vooralsnog) niet worden voorzien van reclame. Mark Berendsen van Google Nederland verwacht vooral veel belangstelling bij adverteerders in de entertainment en automotive branche.

Dat is goed nieuws voor populaire kanalen zoals Autoblogger (van Autoblog.nl), waarop de effecten al direct zichtbaar zijn (zie animatie hieronder of live op YouTube). Onderstaand voorbeeld is overigens een overlay text advertentie, waarbij rechtstreeks wordt doorverwezen naar de site van de adverteerder. Google biedt daarnaast ook mogelijkheden aan om de video te onderbreken met een andere video of een flash animatie (binnen dezelfde YouTube player).

invideo-ad-autoblogger

Vincent van Twillert van Autoblog.nl is blij met deze nieuwe ontwikkeling: “Er is nog veel te halen voor zowel adverteerders als contentproviders op YouTube. Ik denk dat het een zeer interessante manier is om te adverteren, met een hoge attentiewaarde.” Van Twillert krijgt via de partnerovereenkomst een gedeelte van de inkomsten die worden gegenereerd in en om de video’s. “Daar worden we nu niet rijk van, maar de ontwikkeling gaat in de goede richting.” Hoe de exacte verdeelsleutel tussen Google en de partners is blijft enigszins mistig, maar woordvoerder Anoek Eckhardt van Google Nederland bevestigt desgevraagd “Het merendeel van de omzet gaat naar de eigenaar van de video’s.”

autoblogToch is de revenue share niet de enige reden voor Van Twillert om een partner channel te onderhouden: “YouTube heeft een erg groot bereik en dat is voor ons ook interessant qua PR-waarde. Als we er echter niks aan zouden verdienen, zouden we onze video’s daar niet tonen.” Hij verwacht dan ook veel van deze nieuwe exploitatievorm: “Autofilmpjes blijken erg populair en wij merken sowieso dat er steeds meer interesse is voor prerolls en in-video advertising. Online is dat immers veel beter te meten, te personaliseren en te targetten dan via TV. Dat zie je terug in een hoge CTR.”

Richard van den Boogaard is expert als het gaat om de combinatie omroep en interactie. Sinds 1 februari 2009 is hij zelfstandig adviseur op het vlak van branded channels. Hiervoor was hij betrokken bij content sharing-projecten voor Rabobank op YouTube, Hyves en Brabants Dagblad.