Verdieping

Boekrecensie: ‘Personal Brand.nl’

0

Personal branding is een onderwerp waar steeds meer aandacht aan wordt geschonken. De term stamt volgens Wikipedia uit 1997, maar het principe van jezelf op een positieve manier willen onderscheiden van de grijze massa is natuurlijk zo oud als de weg naar Rome. Maar hoe ontwikkel je nu een sterk personal brand?

Voor ik verder ga met het bespreken van dit boek, wil ik er open over zijn dat ik met mijn sociaal cv in het boek vermeld sta.

Bas van de Haterd, Huub van Zwieten en Tom Scholte hebben een boek geschreven over personal branding en hoe je jezelf het best kunt positioneren als personal brand. De titel van het boek Personal Brand.nl verklapt daarbij al een beetje dat het boek vooral gaat over de mogelijkheden van online personal branding. Personal Brand.nl stelt de juiste vragen in een tijd waarin het vergaren van achtergrondinformatie over iemand steeds gemakkelijker wordt; wat ziet men als ze je naam Googelen? Besta je überhaupt volgens Google? En wat kun je doen om dat resultaat te veranderen?

personal-brandnlHet boek is ruwweg in drie onderdelen gesplitst. Het eerste onderdeel gaat vooral in op wat personal branding inhoudt, waarom je aan personal branding zou moeten doen en wat de voorwaarden zijn om een sterk personal brand te bouwen. Het tweede deel gaat vooral over hoe je een (online) personal brand ontwikkelt. Het belang van zelfkennis en het verschil tussen identiteit en imago komen daarbij uitgebreid aan de orde. Er worden ook acht mogelijke personal branding strategieën besproken.

Het derde deel van het boek gaat in op de middelen die je kunt inzetten voor personal branding. Dit gaat van de mogelijkheden van een digitaal cv tot het gebruik van bloggen, YouTube, Wikipedia en zelfs Google Adwords voor personal branding. Dit derde deel is het meest praktisch ingestelde deel en neemt het grootste gedeelte van het boek in beslag. Het boek heeft sowieso een praktisch insteek, met veel tips en uitleg tussen de cases door.

Veel van de materie in het boek kwam mij als bekend voor, maar voor wie iets dieper op het principe en de mogelijkheden van personal branding in wil gaan, kan ik het zeker aanraden. Het boek is met een praktische insteek geschreven en biedt veel handvatten voor wie zelf aan de slag ging. Ook zijn de behandelde cases erg leuk om te lezen. Velen van ons kennen bijvoorbeeld de schrijfsels van Corrie Gerritsma van Bright, die op Twitter als @camathome door het leven gaat. Maar wie kent eigenlijk het verhaal achter haar pseudoniem?

Andere cases die behandeld worden zijn bijvoorbeeld Koken met Karin, Marloozvertizing en Microsoft Most Valued Professional Pieter. Personal Brand.nl is te bestellen via Bol.com maar ligt natuurlijk ook gewoon in de boekwinkel.

Titel: Personal Brand.nl
Auteur: Huub van Zwieten, Bas van de Haterd en Tom Scholte
Uitgever: Uitgeverij het Spectrum
Jaar: 2009
Nummer: ISBN 9789049100940
Mediatype: Boek (170 pagina’s)
Prijs: € 15,95
Bestellen: Via Bol.com