Nieuwe interface Google Adwords: nieuw is beter?

0

Afgelopen maandag zijn we binnen ons bureau gestart met het testen van de nieuwe Google AdWords Interface. Uit de webinar die onze SEA consultants vorige week volgden, bleek dat de nieuwe interface is gericht op gebruiksgemak, snelheid en diepgang. Daarnaast is Google Adwords sterker gekoppeld aan Google Analytics.

De eerste indruk

Natuurlijk is het even wennen. Jarenlang werk je dagelijks uit met een systeem dat nooit meer lijkt te veranderen. Desondanks maakt de nieuwe interface een positieve eerste indruk, hij oogt overzichtelijk. Met een aantal Google Analytics-achtige grafieken krijg je een goed beeld van de relevante cijfers. Het principe is vrijwel gelijk gebleven, maar er is een aantal zaken toegevoegd.

Grafiek in nieuwe adwords lijkt op Analytics

Afbeelding: Grafiek in nieuwe Adwords lijkt op Analytics

Op het dashboard van je account kun je direct een grafiek met de prestaties van je account zien. Naar wens kun je de Avg. CPC, Cost/Conv, Conversions, Conv. Rate, Clicks enzovoort aan de grafiek toevoegen of verwijderen. Hierbij kan natuurlijk ook het datumbereik aangepast worden. Interessant aan deze tool is dat het ook mogelijk is om, helaas maximaal twee, variabelen te vergelijken.

De diepte in

Als je verder de diepte ingaat kom je al snel een aantal positieve veranderingen tegen. Zo is het mogelijk om een maximaal aantal vertoningen in te stellen, dat is het aantal dat je een ad wilt geven in het content netwerk.

Wat verder opvalt, is dat er ook op keywordniveau een aantal grote wijzigingen is doorgevoerd. Specifieke zoekopdrachten kun je direct als nieuw of negatief zoekwoord toevoegen aan een advertentiegroep. De negatieve zoekwoorden staan vervolgens duidelijk en apart van de positieve zoekwoorden. De maximale CPC is, net als de status, al in het overzicht van de zoekwoorden aan te passen. Je hoeft dus niet eerst naar de instellingen te gaan om deze variabelen aan te passen.

De nieuwe interface van Google Adwords

De nieuwe interface van Google Adwords

Niet alles is positief aan de nieuwe interface. Zo ontbreekt bijvoorbeeld de mogelijkheid om in de grafieken keywords of tekstadvertenties te vergelijken. Zou je vier tekstadvertenties overzichtelijk in een grafiek kunnen vergelijken op kosten per conversie, dan zijn deze makkelijker en sneller te optimaliseren.

Snelheid van Google Adwords

Een speerpunt van Google is het verbeteren van de snelheid van Google Adwords. Het kan natuurlijk aan de internetverbinding liggen, maar de nieuwe interface is als het gaat om de laadtijd niet veel sneller. Door de nieuwe features en indeling werk je echter wel een stuk sneller. Zoals eerder aangegeven zijn de CPC en de status op de overzichtspagina van een adgroup aan te passen, maar wat ook snelheid oplevert is de manier waarop je dagbudgetten kunt aanpassen in het campagneoverzicht.

Samengevat

De nieuwe interface van Google Adwords is een echte verbetering ten opzicht van de oude. Ze is overzichtelijker en werkt sneller. Jammer is wel dat de echte diepgang mist, zoals het vergelijken van de verschillende keywords of advertentieteksten in een overzichtelijke grafiek. Laten we hopen dat Google in de uiteindelijke versie verder gaat.