Innovatie

The Next Web ’09: The unConference

0

De Next Web Conference is weer van start! Natuurlijk vindt je op Frankwatching uitgebreide verslagen van de hoogtepunten van dit driedaagse evenement. Vandaag een samenvatting van de ‘unConference’ sessies, die aan de eigenlijke conferentie vooraf gaan.

Gegadigden konden de eerste dag kiezen uit Mobile DevCamp, Music & Bits en The Current Web. Zelf heb ik de laatstgenoemde presentatiereeks bijgewoond, collega bloggers Ted den Bieman en Kars Kingma bezochten Mobile DevCamp en Music & Bits.

Mobile DevCamp

Waarschijnlijk had Mobile DevCamp het hoogste ‘unconference’ gehalte van alle aangeboden sessies. Er was namelijk geen sprake van een vooraf vaststaand programma. Bezoekers konden zich ter plekke aanmelden om een presentatie te houden over een onderwerp naar keuze.

Het programma werd onder andere ingevuld met sprekers van Nokia , Bubble Foundry, Siruna en Tarento. Er was veel aandacht voor technische uitdagingen. Met name het geschikt maken van mobiele websites en applicaties voor verschillende devices en platformen bleek een brandend vraagstuk.

app-store

Natuurlijk waren iPhone Apps onderwerp van gesprek. Het beleid van Apple over toelating van Apps tot de App Store zorgt in de praktijk nog weleens voor frustratie. De meest genoemde redenen dat applicaties door Apple  zijn afgewezen zijn:

  1. Copyright issues
  2. Verwarrend voor de gebruiker (denk aan de afgekeurde app van Achmea)
  3. ‘Explicit language’

Music & Bits

Een update over wat er gebeurt in de wereld van muziek en technologie. Als eerste spreker Erwin Blom, over de evolutie van muziek. Vroeger moest je een dure studio huren om muziek te maken. Daarnaast moet je platen aan winkels zien te verkopen om je muziek te distribueren en alleen bij concerten kwam je in echt contact met je fans.

Met de komst van online kanalen is dit allemaal veel eenvoudiger en goedkoper geworden. Een apparaat als de iPhone heeft alle applicaties in huis om muziek te maken (drumcomputers, gitaarapp’s, mixers, enzovoort). Daarnaast kun je muziek nu makkelijk distribueren door sociale netwerken te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld Twitter gebruiken om contact te maken met je fans. Een goed voorbeeld is het Twitter account van de zanger van de Streets (Mike Skinner) met meer dan 30.000 volgers. Muziek maken en verspreiden is  op deze manier toegankelijker dan ooit.

De volgende presentatie is van Alexander Ljung van SoundCloud. Hij vertelt dat het bij online muziek niet om de kosten gaat. Digitale reproductie is vrijwel kosteloos en het eindproduct is kwalitatief erg goed. Bij het produceren van online muziek gaat het om het creëren van een context waarin de muziek wordt geplaatst. Enkel doorlinken naar muziek bied geen waarde, het gaat pas leven als er recommandations worden toegevoegd.

SoundCloud: The Tour from SoundCloud on Vimeo.

Als derde spreker Ron van der Sterren van 3voor12 van de VPRO. Hij vertelt over het project “Film It Yourself”.

fyiHet idee achter dit project is om van concerten videobeelden van fans en professionele audio-opnames samen te brengen om tot een concertregistratie te komen. Als veel fans toch al staan te filmen, waarom zou je het dan nog zelf doen? Uitdaging is om via social media het beeldmateriaal te verzamelen en het tot een geheel te editen.


Afsluitend Steve Jang van Imeem(.com).  De huidige muziekbusiness denkt volgens Steve nog te veel in termen van Atoms (fysieke producten als CD’s) terwijl muziek juist een ideaal product is om in termen van bytes te denken. Wanneer je die gedachtegang loslaat kom je tot innovatieve businessmodellen.

steve-jangVolgens Steve Jan (foto) segmenteren grote spelers als iTunes te weinig. Elk nummer op ITunes kost ongeveer één dollar, ongeacht wie je bent of hoe veel nummers je al gekocht hebt. Hier liggen duidelijk kansen. Op Imeem kun je zelf nummers uploaden en playlists samenstellen. Hoe meer je zelf bijdraagt, hoe meer toegang je krijgt tot diensten van Imeem. Daarnaast kan iedereen in zijn eigen munteenheid betalen en wordt prijssegmentatie toegepast.

Voor iemand uit de Filippijnen is een dollar erg veel geld. Door actief te zijn op Imeem kunnen zij zodoende toch legaal aan ringtones en liedjes komen. Door de actieve bijdrage van gebruikers komt steeds meer content beschikbaar. Het platform bouwt zichzelf dus eigenlijk.

The Current Web

Op The Next Web wordt vooral gesproken over de toekomst van het web, maar wat gebeurt er nu eigenlijk al? In zes sessies van een minuut of twintig wordt daar vanuit verschillende invalshoeken op ingegaan.

Ian Cleary had het bijvoorbeeld over ‘het vrije web’ en hoe innovatie juist kon ontstaan omdat het netwerk niet discrimineert tussen verschillende datastromen. Een verhaal wat wel iets weg had van de net neutrality discussie. Apart was dan ook dat Cleary warm voorstander is van censuur van bepaalde content (kinderporno was weer het geijkte voorbeeld) op de backbones van het net. In de vragenronden werd terecht aangekaart waar die censuur dan stopt. Of zoals ik het graag samenvat; wie zal de bewaker bewaken?

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Het verhaal van Tom De Ruyck ging over het inzetten voor social media voor marktonderzoek. Vlot verhaal, paar leuke voorbeelden maar overall weinig nieuws onder de zon. Jammer dat het verhaal zo aan de oppervlakte bleef, volgens mij had Tom een stuk dieper in de materie kunnen gaan. Dat had het verhaal interessanter gemaakt, en had in ieder geval die stokoude Kryptonite case geëlimineerd.

Hoogtepunten van The Current Web vond ik de presentaties van Melody McCloskey (current.tv) en Khris Loux (JS-Kit). Volgens Melody zijn er ‘to many strings attached’ aan traditioneel adverteren. Wat men nodig heeft is engagement met de doelgroep. Current.tv laat hun community stemmen welke videofragmenten er op hun televisiezender gepubliceerd moeten worden. Ook kunnen brandfans hun eigen merkreclames maken over producten die ze leuk vinden, deze reclames zijn ook op het televisiekanaal terug te vinden. Melody’s meegevers waren:

  1. Go where they go, make distribution convenient.
  2. Stop interrupting, start blending in with their greater web experience.

Khris Loux (JS-Kit) pleitte in een vurig betoog voor de adoptie van open standaarden. Zijn idee daarbij is dat klassieke ‘koningen’ van een markt een proces van drie stappen hanteren om aan de macht te komen en te blijven. Dit zijn Platform, Lock-in en Space Domination. Denk bijvoorbeeld aan Microsoft Windows. Microsoft bood een platform aan waarmee computers gebruiksvriendelijker werden, en heeft in de loop der jaren een strategie gevolgd om iedereen zo veel mogelijk aan hun platform te binden.

Khris Loux at The Next Web Conference 2008 from Boris Veldhuijzen van Zanten on Vimeo.

De winnaar bepaald de standaarden. Wanneer er echter geen duidelijk dominerende partij is dan grijpen de ‘niet-winnaars’ alle kansen aan om een voorsprong te krijgen. Sinds wanneer zijn Google of Yahoo voor open standaarden?  Volgens Khris is hun inzet voor dit initiatief te verklaren uit het feit dat ze niet in staat zijn om de markt te domineren.

Dit alles betekent dat dit hét moment is om deals te sluiten met dit soort organisaties. JS-Kit heeft vanuit deze gedachtegang met onder meer Yahoo een deal gesloten, omdat Yahoo meer verweer tegen Facebook nodig had. Khris zijn belangrijkste tip; wed altijd op meerdere paarden tegelijk. Wie over vijf jaar failliet gaat omdat zijn bedrijf volledig afhankelijk is van Facebook, had beter na moeten denken over zijn businessmodel.

Dit artikel is een co-productie van Joery Bruijntjes van Sparkly Media en Ted den Bieman en Kars Kingma, beide van internet adviesbureau Jungle Minds.

thenextweb09The Next Web Conference is een jaarlijkse conferentie over de toekomst van het internet. Internationale sprekers en gasten ontmoeten elkaar om de verschillende aspecten van de virtuele toekomst te bespreken. Tag: The Next Web.