How to

10 tips voor het optimaliseren van plaatjes

0

Mede door de komst van ‘universal search’ in Google zijn er meer mogelijkheden gekomen om hoog in de zoekresultaten te staan. Naast de ‘gewone’ url’s komen bij steeds meer zoekopdrachten ook plaatjes, video’s, Google Maps, nieuwsberichten en pdf’s naar voren. In dit artikel ga ik in op het optimaliseren van plaatjes om hoger in de zoekresultaten naar voren te komen.

Dat Google inziet dat plaatjes steeds belangrijker worden blijkt wel uit het feit dat onder andere de zoekopties bij plaatjes steeds uitgebreider worden. Was het vroeger alleen mogelijk om te zoeken op woorden, inmiddels is het mogelijk om te zoeken op grootte, inhoud, kleur en zelfs specifiek op gezichten. Naast deze uitbreiding in zoekopties is het steeds belangrijker om beter te scoren in de zoekresultaten met plaatjes, aangezien deze meer en meer naar voren komen. Verder is het een extra manier om meer bezoekers naar je website te halen en wordt het mogelijk om meerdere keren op dezelfde resultatenpagina getoond te worden. Hieronder 10 tips voor het optimaliseren van plaatjes.

1. Naam van het plaatje

Gebruik beschrijvende woorden voor de naam van het plaatje en zorg dat het zoekwoord waarop je gevonden wilt worden hierin voorkomt. Probeer verder kort en bondig te zijn en indien de naam uit meerdere woorden bestaat, gebruik dan altijd een verbindingsstreepje (–) in plaats van een liggend streepje (_)

Voorbeeld: gebruik dus bij een plaatje van een Nokia N96 de tekst nokia-n96.jpg in plaats van D2754.jpg of nokia.jpg.

2. Alt-tag van het plaatje

Gebruik een duidelijk beschrijvende alt-tag bij je plaatje inclusief de zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden. De alt-tag is voor zoekmachines één van de belangrijkste manieren om een plaatje ‘leesbaar’ te maken. Zie hieronder een video van Matt Cutts (Principal Engineer bij Google) waarin hij verder ingaat op het gebruik van alt-tags bij plaatjes.

Accepteer cookies

3. Titel van het plaatje

Voeg een duidelijk beschrijvende titel toe aan de plaatjes. Gebruik hierbij net als bij de naam en de alt-tag het zoekwoord of de zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden.

4. Tekst rondom het plaatje

Naast het plaatje zelf is het ook belangrijk om te zorgen dat de tekst op de pagina waar het plaatje staat en in het bijzonder de tekst rondom het plaatje de zoekwoorden bevat waarop je gevonden wilt woorden. Ook dit is voor de zoekmachines een belangrijke manier om het plaatje te ‘lezen’ en de relevantie ervan te beoordelen. Hierbij geldt uiteraard wel: overdaad schaadt, dus overdrijf niet door heel de pagina vol te zetten met zoekwoorden.

5. Indexatieperiode van het plaatje

Hoe langer het plaatje geïndexeerd staat bij Google, hoe beter dit is voor de ranking van het plaatje in de zoekresultaten.

6. Links naar het plaatje

Probeer voor links te zorgen die rechtstreeks naar het plaatje gaan. Net als bij linkbuilding voor een website geldt hoe meer inkomende links, hoe beter. Zorg hierbij dat de link naar het plaatje de belangrijkste zoekwoorden of varianten hierop bevat.

7. Uitgaande link van het plaatje

Zorg ervoor dat (indien mogelijk) het plaatje linkt naar een andere pagina die over het plaatje gaat. (voorbeeld: bij de Nokian N96, zorg dat het plaatje verwijst naar een pagina over de Nokia N96)

image-optimization-in-six-steps

8. Pagerank van de pagina

Google neemt bij het zoeken naar plaatjes ook de pagerank mee van de pagina waar het plaatje opstaat. Hierbij geldt dus, hoe waardevoller die pagina, hoe beter dit is voor de ranking in de zoekresultaten. Verder speelt ook de relevantie van het plaatje een rol.

Voorbeeld: een plaatje van een Nokia N96 scoort beter op een gsm website in plaats van op een website over tuinieren.

9. Hoge kwaliteit van het plaatje

Probeer altijd te zorgen voor een goede kwaliteit van het plaatje en geef anderen ook de mogelijkheid om er naar toe te linken (zie tip 6). Bij de zoekresultaten zal Google altijd proberen om dubbele plaatjes niet naar voren te laten komen en het plaatje met de hoogste kwaliteit als eerste te tonen.

10. Hoeveelheid plaatjes

Probeer niet te overdrijven met het aantal plaatjes op één pagina. Als er meer plaatjes dan tekst op een pagina staan, kan dit spammerig overkomen.

Daarnaast nog een tip die niet van invloed is op de zoekresultaten, maar wel gebruiksvriendelijk is: zorg ervoor dat je plaatje niet te groot is. Niet iedereen heeft een snelle internetverbinding en bij acceptabele bestandsgroottes kan iedereen snel en duidelijk het plaatje zien.

Succes met deze tips en mochten jullie nog belangrijke tips missen, plaats deze dan als reactie onder dit artikel.