How to

5 Tips om je Affiliate programma te monitoren

0

Affiliate marketing kan tot een van de meest rendabele online marketing kanalen behoren. Onderzoek van Forrester heeft dit al eens uitgewezen, en ook veel van onze klanten zien affiliate marketing als een erg belangrijk kanaal. Doordat er op basis van performance wordt afgerekend, kan de ROI van een affiliate campagne scherp in de gaten worden gehouden.

online-kanalen-roiReturn On Investment (ROI) per online kanaal (bron: Forrester 2008)

Toch is het opzetten van een affiliate programma niet altijd een eenvoudige zaak, zo beschreef ook Marije Nieuwenhuis al eens eerder waar je op moet letten.

Als de campagne eenmaal is opgezet en alle technische zaken zijn uitgewerkt, komt het belangrijkste aspect aan bod: selectie van affiliates. Met welke affiliates ga je als adverteerder zaken doen? Welke affiliates hebben de grootste bijdrage aan je bottom-line? Want je wil niet alleen affiliates die enkel veel traffic sturen, maar affiliates die veel extra conversies realiseren.

Contact is triple-win

affiliate-siteHiervoor is het erg belangrijk dat het affiliate netwerk waar je zaken mee doet, duidelijk inzicht geeft in waar je bezoekers vandaan komen. De transparantie is niet alleen essentieel voor het monitoren van de kwaliteit van je traffic, maar ook voor het optimaliseren van het affiliate programma. Immers, alleen wanneer je weet welke affiliates er zaken voor je doen, kun je als adverteerder (of bureau) rechtstreeks of via je accountmanager contact opnemen om te kijken wat er verder nog mogelijk is.

In de praktijk is al vaak gebleken dat het directe contact tussen netwerk, affiliate en adverteerder een grote inspirator is voor een nog succesvoller affiliate programma. Als de affiliate door extra informatie vanuit de adverteerder meer omzet kan genereren, of als de adverteerder zijn conversie kan verbeteren door tips van de affiliate, dan worden alle betrokken partijen hier beter van.

Een goed voorbeeld hiervan is adverteerder Aegon Bank, deze bank nodigde een groep affiliates samen met de netwerken (M4N, Daisycon en TradeDoubler) uit om samen alle facetten van de campagne te bespreken. Zeer nuttig, want meer omzet voor de affiliate betekent dat er meer omzet voor het netwerk en de adverteerder wordt gerealiseerd, dat is dus win-win-win. Bovendien zal een betere conversie ook in de andere online kanalen een bijdrage leveren.

Wanneer affiliate informatie voor adverteerders is afgeschermd door het netwerk, wordt je als adverteerder dus beperkt in de mogelijkheid om het maximale uit je programma te halen. Daarnaast is het dan ook veel moeilijker te achterhalen of de promotie door je affiliates in lijn is met je eigen doelstellingen als adverteerder.

Daarom geven we je hier 5 tips om te monitoren hoe de clicks, leads en sales in je affiliate programma worden gerealiseerd.

1. Weet wie je promoten

Zoals ik hierboven al aangaf: Zorg ervoor dat je bekend bent met je top affiliates. Er zal veelal een select aantal affiliates zijn dat 80% van je leads/sales genereert, als je weet wie dit zijn kun je beter met ze samenwerken. Bovendien herken je nieuwe spelers sneller, en zie je dus snel wanneer er veranderingen plaatsvinden. Aarzel niet om na te vragen hoe je gepromoot wordt; een affiliate of netwerk moet altijd in staat zijn om de website waarop je gepromoot wordt op te geven.

2. Zet heldere richtlijnen en voorwaarden uit

Specificeer duidelijk welke voorwaarden je in het affiliate programma wilt hanteren. Mogen affiliates wel of niet inkopen in Google, onder welke voorwaarden mogen ze dit? En wie krijgen er überhaupt toegang tot het programma? Duidelijke afspraken vooraf voorkomen rare verassingen achteraf, voor alle betrokken partijen.

3. Monitor de referrers en de IP-adressen

picture-122Bekijk zo nu en dan eens bij de referrers waar je verkeer vandaan komt, zijn veel van de referrers geblokkeerd? Als dat het geval is kan het verstandig zijn om even navraag te doen. Zeker voor leadgeneratie is het verder handig om IP adressen van de lead bron in de gaten te houden. Je wil als adverteerder natuurlijk niet betalen voor te veel leads van eenzelfde IP-adres.

Wanneer je in de voorwaarden hebt toegestaan dat affiliates kunnen inkopen in Google, is het vaak ook mogelijk om in de referrers te controleren of ze hierbij niet adverteren op de merknaam. Maar ook hier geldt weer, wees helder in de richtlijnen.

4. Relevante URL?

Is de website die de affiliate gebruikt om je als adverteerder te promoten relevant voor je? Dat hoeft niet per definitie, maar geeft vaak wel een indicatie van de te verwachten conversie.

5. Know your numbers

picture-112Als je weet wat je gemiddelde conversie binnen je affiliate programma is, kun je eenvoudig zien of er excessen zijn. Een extreem hoge conversie kan een succescase of fraude betekenen. Een extreem lage conversie kan wijzen op cookiedropping, of bijvoorbeeld slecht converterend internationaal verkeer.

Hetzelfde geldt voor je bounce rate (bezoekers die op je site komen en direct weer weg gaan), of de afkeur van leads/sales op affiliate niveau. Als hierbij de ratio’s te hoog liggen, kun je er ook eens in verdiepen.

Met deze 5 richtlijnen kun je eenvoudig de kwaliteit van je traffic in het affiliate kanaal monitoren. Veroordeel niemand bij voorbaat, maar gebruik deze maatstaven om uit te zoeken waar bezoekers en daaruit voortvloeiende leads en sales vandaan komen. Alle excessen, in negatieve zin, maar zeker ook in positieve zin, zijn een goede reden contact op te nemen met de partijen die je – hopelijk succesvol – promoten.