Verdieping

SP blundert bij virale campagne Europese verkiezingen

0

Viral marketing is een populaire trend onder marketeers. Je maakt een leuk filmpje en de mond-tot-mondreclame doet de rest. Vooral dankzij het internet, waardoor zeer snel een groot aantal mensen kan worden bereikt, is viral marketing een goedkope en effectieve vorm van marketing. Ook in de politiek is viral marketing populair en in het kader van de Europese verkiezingen op 4 juni wordt dit middel ook weer volop ingezet, bijvoorbeeld door de SP.

Nederland wil minder Brussel

De SP campagne rond de Europese verkiezingen wordt gevoerd onder het motto: “Nederland wil minder Brussel”. Of dat inderdaad zo is laten we nu maar even in het midden, interessant is vooral het bijbehorende filmpje op de campagnesite, “Moet je horen!” luidt de kop.

Campagnesite SP

Campagnesite SP

Op de pagina vind je twee invoervelden waar je een naam en e-mailadres moet opgeven. Bovenaan deze pagina wordt gevraagd om je geluid aan te zetten en vooral goed te luisteren naar wat ze te zeggen hebben. Zodra het filmpje begint te spelen zie je dat deze heel netjes is gepersonaliseerd. Zo is op het opnamebord je naam te lezen, maar, en dat is nog indrukwekkender, je hoort een aantal Europeanen jou de liefde verklaren, nadat ze eerst je naam hebben gefluisterd.

Gepersonaliseerd opnamebord

Gepersonaliseerd opnamebord

Het filmpje sluit af met de boodschap van de SP-campagne: “Niet te klef, he! Nederland wil minder Brussel”. Wat een prachtige campagne! De boodschap wordt duidelijk overgebracht en het filmpje heeft door de bijzondere vorm van personalisatie een hoge “doorstuurwaarde”. Uiteraard wordt deze mogelijkheid direct geboden en kun je een aantal namen opgeven, deze mensen krijgen vervolgens een link naar hun gepersonaliseerde film toegestuurd.

Nogmaals, een prachtig opgezette campagne. Maar ook een campagne met twee pijnlijke fouten.

“Tell-A-Friend”-systemen

Op de campagnesite van de SP kun je zoals gezegd namen opgeven van mensen die een e-mail bericht van de SP zullen ontvangen. Deze functionaliteit wordt een “Tell-A-Friend”-systeem genoemd. “Tell-A-Friend”-systemen zijn de laatste tijd flink bekritiseerd, omdat mensen gegevens van anderen weggeven. Dit druist onder andere in tegen het opt-in principe wat wij in Nederland (en Europa) hanteren. Uiteindelijk is op 3 december 2008 door de OPTA en het CBP in een gezamenlijk rechtsoordeel bekend gemaakt dat “Tell-A-Friend”-systemen toch blijven toegestaan, mits deze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Laat deze SP campagne nou niet aan deze voorwaarden voldoen. De derde voorwaarde die in het rechtoordeel wordt gesteld luidt namelijk als volgt:

De afzender moet volledige inzage hebben in het bericht dat namens hem wordt verzonden, zodat hij de verantwoordelijkheid kan nemen voor de persoonlijke inhoud van het bericht.

Op de campagnesite van de SP kan ik namen en e-mailadressen opgeven, maar ik heb geen inzage in de berichten die verstuurd gaan worden. Dit is dus in strijd met het rechtsoordeel van de OPTA en het CBP, de twee handhavers van de Nederlandse wetgeving.

Campagnesite Tell-A-Friend-systeemCampagnesite “Tell-A-Friend”-systeem

Als we verder kijken zien we dat deze SP campagne ook nog eens in strijd is met de regelgeving van de Reclame Code Commissie. In de Nederlandse reclamecode staat het volgende op pagina 43, artikel 4.2:

“De bezoeker dient vooraf, door middel van een actieve handeling, te kunnen aangeven of hij reclame via e-mail wenst te ontvangen.”

De bezoeker moet dus door een actieve handeling te verrichten aangeven dat hij e-mailberichten wil ontvangen. Bij de SP campagne staat er echter al een standaard een vinkje aan bij “Stuur mij ook jullie volgende filmpje”. Je moet in dit geval dus juist een actieve handeling verrichten om geen e-mailberichten van de SP meer te ontvangen.

Kan de SP zelf de weg niet meer vinden in het (Europese) regeltjesdoolhof?