“Tweetfeelings”: Live photostreams van Twitter

0

Elk jaar organiseert Tam Tam de studentenwedstrijd “Ben jij beter dan Microsoft?”. Ook dit jaar zijn er weer drie finalisten die gaan strijden om de prijzen € 2.500, €  1.250, € 625 en om de kans om het concept verder uit te werken. De case van dit jaar: “Verzin de meest waardevolle nutteloze applicatie”. Op 10 juli 2009 presenteren de finalisten hun laatste concept aan de jury. Afgelopen weken kon je lezen over het team achter Daft Mania en NS Trakteert. Deze week is het de beurt aan het laatste team: Tweetfeelings.

1. Wie zijn jullie en wat studeren jullie?

“Er schuilt één persoon achter dit team, Benjamin W. Broersma, student Computer Science aan de Technische Universiteit Delft.”

Benjamin W. Broersma van Tweetfeelings

Benjamin W. Broersma van Tweetfeelings (Foto: Erik Jansen)

2. Waarom doe je mee aan de wedstrijd?

“Het is altijd leuk om ideeën uit te werken, maar vaak komt het er niet van. Eigenlijk heb ik een overschot aan leuke ideeën. Een wedstrijd als deze zorgt ervoor dat één zo’n idee een technische uitwerking krijgt.”

3. Kun je in het kort vertellen wat je aan het maken bent?

“Elke seconde verschijnt er op Twitter wel een tweet met een link naar een foto. Het is een fijne nutteloze bezigheid om deze foto’s te bekijken. Tweetfeelings maakt een live photostream van tweets met een bepaalde emotie, zoals ‘love’ of ‘:)’ en maakt zo emoties zichtbaar. Een recente toevoeging is dat er ook een photostream gemaakt kan worden van een zelfgekozen tag, zoals bijvoorbeeld ‘WWDC’ of ‘IranElection’ zodat een onderwerp live gevolgd kan worden.”

Voorbeeld van het volgen van foto's over Iran

Voorbeeld van het volgen van foto’s over Iran

4. Hoe is het idee ontstaan?

“Het leek me leuk om emoties in tweets zichtbaar te maken. Het is redelijk nutteloos om zo’n photostream van emoties te bekijken, maar zeker wel leuk en verrassend! Het waardevolle aspect is eigenlijk pas gekomen met het creëren van photostreams met zelfgekozen tags.”

Collage van twitterberichten met foto's

Collage van twitterberichten met foto’s

5. Wat vind je van de uitdaging?

“Het is leuk om een nachtje door te halen om van een idee naar een technische uitwerking te gaan, dit alles met een beetje tijdsdruk van de deadline. Het is dan leuk om van vrienden te horen dat ze de applicatie ook daadwerkelijk gebruiken om naar de laatste foto’s van een event te kijken.”

6. Ben jij beter dan Microsoft?

“Bing, de search-tak van Microsoft, zou zeker een live microblogsearch mogen toevoegen. Op microblogniveau is tweetfeelings een leuke visuele search, en in deze microcontext zeker beter dan Microsoft.”

7. Ga je hiermee je eigen bedrijf starten?

“Enige tijd geleden ben ik al mijn eigen bedrijfje gestart, ‘bwb labs’. Dit is een security en innoverend webbedrijf. Tweetfeelings is een goed voorbeeld van een zeer simpel concept wat kan uitgroeien naar heel wat anders. Het begon  enkel met een photostream maken van emoties als ‘:)’ of ‘love’ tweets, maar door nieuwe inzichten veranderde het meer naar een zoekdienst om op de hoogte te blijven van de laatste ‘IranElection’ foto’s. Momenteel ben ik bezig met een nieuw project voor het visualiseren van twitterberichten, wat uit tweetfeelings is ontstaan.”

Is dit een winnend concept of niet? Geef je mening!