How to

SlideShare introduceert branded channel Microsoft Office

0

Sinds kort is SlideShare in de voetsporen getreden van YouTube door het aanbieden van een branded channel aanpak. Voor Microsoft ontwikkelde het leidende sociale netwerk voor het delen van presentaties een kanaal waarop content en toepassingen te vinden zijn gericht op thuisgebruik van Microsoft Office. Hiermee hoopt SlideShare aan te tonen wat de waarde is voor merken om branded channels als integraal onderdeel in te zetten van de social media strategie.

Wat begon met een pilot rondom een eigen kanaal voor het Witte Huis een paar maanden geleden, is nu een integraal onderdeel van het aanbod voor adverteerders van SlideShare. Daarbij is SlideShare niet over een nacht ijs gegaan, aldus CEO Rashmi Sinha: “We have been thinking about channels for a while, and spent almost 6 months building it.”

Slideshare-Brand-Channels

En dus is het er nu. SlideShare werkte nauw samen met een interactief bureau, een mediabureau en Microsoft zelf om het project van de grond te krijgen. Het branded channel wordt gecommuniceerd als Microsoft Office Parent Toolbox, maar is extern ook bereikbaar dankzij een merknaamvriendelijke URL-structuur: https://www.slideshare.net/MicrosoftOffice. Let daarbij ook op het gebruik van hoofdletters in de naamgeving van het kanaal. Hierdoor is de content beter herkenbaar in de zoekresultaten van de site.

Slideshare-MicrosoftMaar het kanaal is meer dan een plek voor het tonen van het product en presentaties over Microsoft Office. SlideShare koos er bewust voor om dicht bij zijn oorsprong te blijven. Branded channels op SlideShare zijn uiteraard nauw geïntegreerd in de basisfunctionaliteit van het sociale netwerk – het delen van presentaties met de wereld. SlideShare werkt echter ook met channel moderatoren, eventueel aangevuld met domein-specifieke bloggers rondom het thema van het branded channel. Zo wil men de kracht van de virale aspecten combineren met de mogelijkheden om de nodige betrokkenheid bij het merk (brand engagement) te realiseren. Dit maakt het aantrekkelijker dan het elke keer opnieuw opbouwen van traffic naar de eigen site, aldus SlideShare.

3-levels-of-engagementSlideShare hanteert daarin een gelaagd model, met drie ‘levels of engagement’. In de basis kunnen gebruikers eenvoudig branded content op het kanaal vinden en bekijken; als tweede stap kan met het makkelijk taggen, embedden en downloaden. Het topje van de piramide bestaat uit gebruikers die hun eigen bijdragen aan het kanaal leveren. In de Verenigde Staten worden gebruikers extra gemotiveerd om hun eigen bijdrage te uploaden naar het kanaal, omdat ze zo kans maken op een van de vijftig Office-pakketten die Microsoft verloot in een sweepstake.

Naast blog-content en mogelijkheden om wedstrijd-elementen te integreren, biedt men de adverteerder ook de mogelijkheid om video te integreren op het branded channel – op het Microsoft kanaal komen zowel echte gebruikers aan het woord als dat er tips & tricks vanuit het merk zelf in video worden getoond.

SlideShare-media-buy

SlideShare heeft hoge verwachtingen van deze aanpak. “This offering is open to other advertisers, this is just the first one,” zei Rashmi Sinha. Op de vraag wat de condities zijn voor inzet van een branded channel, bleef SlideShare het antwoord nog even schuldig, anders dan dat er een zekere media-commitment aan verbonden is. Dit is een vergelijkbare aanpak die ook Google hanteert bij exploitatie van YouTube. “Right now, we are negotiating one at a time,” zei SlideShare’s CEO. “We are talking to more advertisers and expect to see more channel announcements in the future.”