How to

Vrouwen versieren en copywriting: één pot nat

0

Je staat in een kroeg. Aan de andere kant van de bar staat ze: de vrouw (met het uiterlijk) van je dromen. Je verzamelt al je moed en loopt haar kant op. Daar sta je, vlak voor haar neus. Nu is het erop of eronder. Wat ga je zeggen? Wat wordt je eerste zin? En als je de gevreesde openingszin hebt gehad, hoe ga je dan haar aandacht vasthouden?

Ja, er zijn verschillen…

Okay, tussen copywriting en die prachtige vrouw versieren zitten ook enige verschillen. Laten we met het belangrijkste verschil beginnen: de setting. Een vrouw recht in haar ogen aankijken en, waarschijnlijk gepest door je zenuwen, die eerste zin eruit knijpen, is behoorlijk wat. Op zijn minst confronterend. Dat heb je niet met copywriting. Zowel tijd als plaats zijn anders in het proces van informatieoverdracht.

Een ander verschil is, dat je vragen kunt stellen in de kroeg, terwijl je op papier (of elk ander medium dat als equivalent daarvan moet doorgaan) slechts een verhaal vertelt. Je kunt wel vragen in je tekst verwerken, maar deze zijn meestal retorisch of je krijgt antwoorden later.

“We hebben zoveel gemeen!”

Vanaf het moment dat het gesprek met de vrouw van je keuze (en hopelijk dromen) loskomt, gaat deze schone deerne scannen. Niet je uiterlijk, want dat heeft ze al eerder gedaan. Net zoals het design van een website al lang bekeken is door de bezoeker. In deze fase  wordt je tekst gescand, onder andere om het antwoord te krijgen op de vraag: “Wat heb ik met deze man gemeen?”

technisch

Herkenbaarheid wekt vertrouwen. Ook bij copywriting. Schrijf je voor mensen met uitgebreide kennis van je product of dienst, dan is het gebruik van technische of voor het grote publiek minder begrijpelijke termen toegestaan. Schrijf je voor een groot publiek, dan kun je beter de ingewikkelde terminologie achterwege laten.

Sfeer maken

Ook de sfeer die je creëert is essentieel. Sluit die niet aan op de bezoeker of lezer, dan ben je hem kwijt. Een vertrouwd gevoel draagt bij aan een positieve uitkomst. Groot verschil tussen de kroeg en copywriting is wel dat zinnen als “10.000 anderen gingen u al voor” als commerciële tekst vaak kunnen werken, maar aan de bar meestal weinig kans op succes geven.

volgensmama

Schrijf je voor fulltime moeders? Laat dan merken (of wek anders de suggestie) dat je ze begrijpt. Ze hebben het druk met kinderen, het huishouden en met een beetje pech gelooft manlief nog in het eeuwenoude rollenpatroon dat de keuken haar domein is. Neem deze gedachtegang mee in je tekst. Denk aan de ondankbaarheid die huisvrouwen vaak voelen, terwijl ze zich een slag in de rondte rennen. Allemaal informatie waar je iets mee kunt.

Mag er gelachen worden?

Een goed gevoel voor humor weegt bij een vrouw in de kroeg vaak zwaarder dan een borstkas of zelfs een huids- of haarkleur die niet op haar standaardplaatje aansluit. Bovendien geef je met het maken van grappen aan dat je de situatie onder controle hebt (tenzij je elke grap afsluit met een nerveus lachje). Kortom, je kunt met een goed stel grappen een flink eind komen.

clever-dog-ad-1

Hoe werkt dit met copywriting? In de reclame kan er best een lachje af. Voor webloggers mag er ook af en toe een ontbloot tandje bij de lezer te zien zijn (van woede of vreugde, het mag allebei). Op commerciële websites ligt dit wat gevoeliger. Humor kan ervoor zorgen dat de lezer je bedrijf niet serieus neemt of denkt dat je je eigen bedrijf niet serieus neemt.

De kunst van het verleiden

Zowel een vrouw het hof maken als een commercieel aantrekkelijke tekst schrijven kan niet zonder het beheersen van de kunst van het verleiden. Vaak is het in de kroeg nog niet eens wat je zegt, maar hoe je het zegt. Sta je erbij als een zoutzak met doodsangst in je ogen, dan zal het meest betoverende proza zijn doel nog harder missen dan een… ding dat zijn doel volledig mist. Heb je een zelfverzekerde houding, dan zijn de feitelijke woorden al een stuk minder van belang.

porsche2

Hetzelfde geldt voor de tone of voice in een geschreven stuk: raak je de juiste snaar, dan vertel je niet dat Auto X een vermogen van 220pk en 305Nm koppel heeft, staat op banden in de maat 225/45R17 etc. Bovenstaande advertentie trekt zelfs de vergelijking met iets heel irritants, maar slaagt er toch in de boodschap over te brengen.

Nog een belangrijke factor van het verleiden: rustig blijven. Als je laat merken dat je zenuwachtig wordt van haar, voelt ze zich ook opgelaten. Met copywriting geldt dit misschien iets minder, maar het design van bijvoorbeeld landingspagina’s is gebaat bij een rustige uitstraling. Hoe drukker de site, des te meer bezoekers in de regel wegklikken (op enkele uitzonderingen, zoals bepaalde delen van de reisbranche, na).

Seal the deal

Aan het eind van de avond is het dan zover: wordt het haar huis of jouw huis? Net als jouw verovering uit de kroeg, zullen ook niet alle bezoekers uit zichzelf voorstellen om de volgende stap te zetten. Sterker nog: als jij de vraag niet stelt, is de kans aanwezig dat je alleen naar huis gaat. Nu is het moment aangebroken om het te vragen. Dit is je call to action, de grote rode knop met de tekst “BESTEL NU” die onderaan een webpagina staat.

kredietie

Als je hem niet hapklaar presenteert, loop je veel mis…