Trends

Nieuwe trend: het boek

0

Monnikenwerk noemden ze dat vroeger, wanneer een monnik zijn leven spendeerde aan het overschrijven van een boek. Tegenwoordig is een boek echter met een druk op de knop te dupliceren en onder miljoenen lezers te verspreiden. Opmerkelijk is echter dat aan het concept van het boek niet of nauwelijks iets is veranderd. Het blijft slechts platte tekst met af en toe een plaatje. Het jaar 2010 gaat hier verandering in brengen is mijn stellige overtuiging.

Afgelopen jaar hebben we natuurlijk de opkomst van de Amazon Kindle gezien. Aan het eind van het jaar verkocht Amazon zelfs meer elektronische boeken dan op papier. De Kindle dwingt de uitgeverswereld om anders over hun producten na te denken.

The more Kindle books Amazon sells, the more leverage it will have over publishers when it tries to force them to cut wholesale prices.  If Amazon’s Kindle momentum continues, the day publishers have to capitulate will come sooner rather than later. And, despite publishers’ cries, this is not necessarily bad for publishers: If publishers cut wholesale prices, Amazon will be able to cut retail prices.  If the retail prices are cut to nominal levels–$2.99 or $3.99 per copy–sales velocity should soar. Publishers and writers will make less per unit, but the increased volume should make up a lot of the difference.

De wereld van gedrukte media heeft heel hard een verandering nodig. Veel kranten en tijdschriften staan op het punt van omvallen. Overal worden journalisten ontslagen. De concurrentie met gratis online nieuws is moordend. De enige persoon die zich nog verzet is Rupert Murdoch, die zijn kranten achter een betaalmuur wil zetten, maar velen denken dat Murdoch hiermee zijn eigen doodvonnis heeft getekend. Het zijn slechts zijn laatste stuiptrekkingen.

De benodigde verandering wordt nu op een aantal fronten ingezet. Singulariteit aanhanger Ray Kurzweil heeft afgelopen week een nieuwe product op de markt gezet. Blio is een software platform dat een full colour experience biedt bij het lezen van boeken, hetgeen concurrenten als Amazon, Barnes & Noble en Sony nog nalaten. Het platform ondersteunt ook video, animatie en geluid. “We can take a PDF and an audio book and merge the two to get a combination such that you can hear the audio book and see the words highlighted on the PDF at the same time.” En aangezien het een platform is, kan het op meerdere apparaten worden gebruikt.

Ook zie je dat schrijvers zelf hun boeken op een andere manier onder de aandacht proberen te brengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het nieuwe boek Under The Dome van Stephen King, dat zijn eigen trailer heeft gekregen.

Accepteer cookies

Of wat te denken van boeken die middels Augmented Reality een extra laag aan digitale informatie krijgen toegevoegd. Een concept wat wij zelf ook op de Engelstalige versie van “Me the Media: Rise of the Conversation Society” hebben toegepast. Medeauteur Menno van Doorn komt uit de kaft van het boek omhoog poppen. Het enige wat je nodig hebt is een webcam en een stukje software.

[vimeo]http://vimeo.com/8217311[/vimeo]

Half december zag een concept video het levenslicht waarin een toekomstig digitaal magazine wordt gedemonstreerd. Een video om je vingers bij af te likken. Het boek of het tijdschrift biedt een volledige nieuwe beleving. Het boek is als het ware opnieuw uitgevonden.

En dan heb ik het nog geen eens over de mogelijkheden die sociale media kunnen toevoegen aan boeken. Dit jaar las ik het boek The Lost Symbol waarin auteur Dan Brown mij wees op de mogelijkheden van nieuwe technologieën: “Technology is linking us in ways we never imagined possible: Twitter, Google, Wikipedia, and other – all blend to create a web of intereconnected minds.“. Wat voor een extra beleving zal een boek mij geven wanneer ik direct vanuit het boek kan communiceren met andere lezers?

En nu is er grote geheimzinnigheid omtrent de aankondiging die Apple eind januari zal maken. Geruchten gaan dat het om de bekendmaking gaat van de Apple Tablet, genaamd de “Magic iSlate”. Wat zal het apparaat allemaal kunnen? Is het slechts een uit de kluiten gewassen iPhone of is er meer aan de hand? Ik denk het laatste. Volgens mij gaat Steve Jobs de concurrentie aan met Amazon. Net zoals Steve de PC, de tekenfilm, en de mobiele telefoon opnieuw heeft uitgevonden, zal hij nu het boek opnieuw uitvinden. Eigenhandig zal hij de comeback van de print media realiseren. Ik ben al vast aan het sparen geslagen…