Kansen: kapitaliseren met affiliate marketing

0

De grootste affiliate marketing conferentie ter wereld, Affiliate Summit West, is alweer voorbij! In het hart van Las Vegas waren duizenden affiliate marketeers, bureaus, adverteerders en netwerken aanwezig om sessies en discussies te volgen. Super affiliates vertelden daar hoe zij hun miljoenen verdienen met Facebook advertising, datafeeds en video.

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.
Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Samen met een kleine groep andere Nederlanders ben ik daar voor enkele dagen verbleven. Gedurende deze dagen kwamen er een groot aantal sessies voorbij. De 3 dagen durende conferentie is één grote bron van inspiratie en met ruim 20 feesten die de nachten moeten vullen, heeft het event absoluut laten zien ook nog veel gezelligheid in huis te hebben! In deze blogpost doe ik verslag van de verschillende sessies die we hebben gevolgd en de conferentie zelf.

Video na Google dé killer in affiliate marketing?

Gardner Rosalind

Tijdens de “Video: Biggest Affiliate Marketing Opportunity Since Google” sessie spraken Rosalind Gardner en Jeremy Palmer over de ervaringen die zij als affiliate hebben met video.

De presentatie werd gestart met wat statistieken. Zo gaven zij aan dat er in juli 21 miljard video’s online zijn bekeken. YouTube en Google nemen daarbij gezamenlijk 9 miljard views voor hun rekening. 158 miljoen online kijkers keken gemiddeld 135 video’s per maand (zo’n 5 per dag dus) en een gemiddelde gebruiker keek maar liefst 8 uur per maand.

Jeremy Palmer

Volgens Rosalind en Jeremy zou je met name met online video aan de slag moeten gaan omdat het sterk is voor je merk (incl. engagement), het directe conversies kan opleveren, er kansen liggen in combinatie met Universal Search en omdat YouTube feitelijk simpelweg gewoon de 2e grootste zoekmachine ter wereld is. Het totale aantal zoekopdrachten binnen YouTube is 25% van dat van Google en daarmee is YouTube een grotere zoekmachine dan Yahoo!. Onderaan de streep kan het je dus simpelweg meer bezoek en conversies opleveren.

Tijdens de sessie werd er eerst veel gesproken over belangrijke tips voor het maken van een online video. De randvoorwaarden kwamen daarbij aan bod en enkele concrete tips (zoals de wijze waarop je praat) werden gegeven door beide sprekers op basis van eigen ervaringen.

Voor video optimalisatie kwamen de volgende tips aan bod:

  • De titel is erg belangrijk. Gebruik daarnaast tags en een beschrijving.
  • Kies de juiste categorie, ook dit is een belangrijk element.
  • Maak gebruik van een goede thumbnail die aantrekkelijk is om op te klikken.
  • Zorg voor (veel) goede ratings, reacties op je video’s en laat deze op veel sites embedden.

Naast het simpelweg uitzenden van video’s is het belangrijk dat je zelf ook actief participeert binnen de community. Dat doe je door actief te reageren op andere (relevante) video’s, je aan te melden bij relevante videochannels en door vrienden met soortgelijke interesses toe te voegen.

Genereer meer conversies met sterke datafeeds!

Product datafeeds zijn erg interessant voor affiliates. Veel affiliates gebruiken dan ook datafeeds om websites te bouwen met toegevoegde waarde en bijvoorbeeld webwinkels met elkaar te vergelijken.

Tijdens dag 2 spraken Scoot Jangro, Larry Adams, Shergul Arshad en Brian Smith over “Product Datafeeds: The Next Level”. Het werd een interessante sessie die wat leuke discussie en meningsverschillen opleverde over onder meer standaarden in datafeeds. Het gebruik van het aantal datafeeds sterk nog steeds. In het net gepubliceerde Yonego Affiliate onderzoek kwam al naar voren dat 38% van de affiliates datafeeds als affiliatelink prefereert. Datafeeds volgen hiermee direct na tekstlinks en banners en groeien duidelijk in populariteit onder met name grotere affiliates.

Volgens het panel varieert de kwaliteit van datafeeds helaas nog sterk. Zo’n 30% van de datafeeds is goed te gebruiken, 40% is redelijk van kwaliteit en daarmee al moeilijker te gebruiken en de overige 30% is slecht en onbruikbaar.

Vaak wordt er gebruik gemaakt van een standaard export, wat niet altijd wenselijk te noemen is. Voor optimaal resultaat dienen deze datafeeds geoptimaliseerd te worden voor webgebruik. Netwerken hebben hierin ook een rol te vervullen en in de USA nemen zij die steeds meer op zich. Zij zetten zich in voor meer standaardisatie.

Tips voor adverteerders rondom datafeeds:

  • Zorg er voor dat je een volledig beeld geeft rondom producten door middel van omschrijvingen, BTW, verzendkosten, kleur etc. Deze informatie kunnen affiliates weer meenemen in de presentatie op hun website.
  • Maak gebruik van A/B testen binnen je datafeed door te testen met titels en afbeeldingen.
  • Blijf continu werken aan je datafeed en deze optimaliseren. Eenmalig opzetten is niet genoeg.

Tips voor affiliates rondom datafeeds:

  • Een open deur, maar verplaats je in de gebruiker bij het presenteren van informatie. Wat zou voor jou relevant zijn wanneer je bijvoorbeeld een LCD televisie zou willen bestellen? Zorg dat je deze informatie meeneemt.
  • Het is belangrijk om regelmatig de resultaten te verversen. Het liefst zo actueel mogelijk. Een negatieve ervaring van klanten is killing. Ook links kunnen niet meer werken, dus dit kan je omzet in negatieve zin sterk beïnvloeden.
  • Start met kleine(re) datafeeds en bouw de aantallen uit op basis van kwalitatief sterke datafeeds. Massa is in dit geval geen kassa, de kwaliteit van de feeds die je gebruikt is nog vele malen belangrijker.

Killer Facebook Advertising tactics met super affiliates

Tijdens de drukbezochte “Killer Facebook Advertising Tactics” sessie met Jim Kukral, Mark Colacioppo, Markus Frind, David Klein (DK), Jeremy Schoemaker en Alex Schultz kwamen tips en trucs rondom Facebook Advertising aan bod!

Killer Facebook Advertising Tactics

CPM of CPC? Hoe komt het dat ik afgekeurd wordt? Wat mag wel en wat mag niet? Hoe verhoog ik mijn CTR? Moet ik met landingpagina’s werken of direct linken? Het kwam allemaal aan bod in het panel met deze groep super affiliates.

De bekende Dennis Yu was tijdens de sessie niet aanwezig, nadat hij in het openbaar een uit de hand gelopen conflict heeft met Jeremy Schoemaker. Mensen die op een extra spannend panel hadden gehoopt, werden daarmee dus teleurgesteld. De sessie startte met een korte introductie. David Klein begon vervolgens direct met een recente case, waarmee hij uitgebreid heeft getest met titels, kleuren en teksten in advertenties en landingpagina’s.

Door verschillende vragen en discussies kwam onder meer naar voren dat het voor optimaal succes noodzakelijk is om zeker honderden tot duizenden combinaties van advertenties in te zetten. Het testen met kleuren in afbeeldingen levert volgens de panel deelnemers enorme verschillen op in CTR en kosten per conversie, dus is de moeite waard.

Alex Schultz van Facebook zelf geeft aan dat er voor de grootste adverteerders binnen Facebook speciale tools beschikbaar zijn die nog niet door iedereen kunnen worden gebruikt. Er is inmiddels een dedicated team beschikbaar vanuit Facebook met een focus op affiliates, die enorm belangrijk zijn voor de groei van Facebook Advertising.

Facebook advertising

Het team van Facebook is bereikbaar via affiliates [at] facebook.com. Jeremy merkt lachend op dat meer tools affiliates niet ten goede zullen komen. Wat hem betreft mag dat nog even wachten. Affiliates zijn nu in staat veel geld te verdienen omdat adverteerders Facebook nog niet onder de knie hebben. Hoe meer tools er beschikbaar komen, hoe sterker de concurrentie zal gaan worden.

De ervaring van Markus Frind van Plentyoffish is dat het gebruik van zijn URL als koptekst in advertenties hem ook aantoonbaar meer type ins opleverde. De rest van het panel was daar duidelijk verbaasd over, maar gaven aan dat dit waarschijnlijk te wijten is aan het feit dat Plentoffish een sterke merknaam is.

Vanuit het publiek wordt er op het laatste moment nog gevraagd of er ook bureau accounts beschikbaar komen. Alex Schultz geeft aan dat deze op de roadmap staan voor het 2e kwartaal. Hij hoopt dan met goed nieuws naar buiten te komen voor bureaus, waardoor het gemakkelijker zou worden om meerdere accounts te managen binnen Facebook.

Affiliate marketing biedt kort gezegd meer kansen dan ooit tevoren. Met Facebook advertising en video zijn nieuwe tijdperken geboren die dezelfde kansen scheppen als veel affiliate marketeers hebben gepakt met de groei van Google. Affiliate marketeers kunnen in snel tempo succesvol “kapitaliseren” wanneer er nieuwe systemen op de markt komen, er volume is en adverteerders daar zelf nog weinig kennis van hebben. Veel ROI Driven succes dus, maar.. have fun!