How to

7 tips om de conversie van je webformulier te verhogen

0

Nieuwsbrieven en E-zines zijn een geweldig middel om potentiële klanten te maken van eenmalige websitebezoekers. Mits zij zich inschrijven voor een abonnement. Helaas doen velen dat niet. Vaak als gevolg van een webform dat niet converteert. In dit artikel 7 tips om de conversie van bezoeker naar nieuwsbriefabonnee te verhogen.

De ideale marketingtechniek om met minder moeite meer klanten te krijgen, is zonder twijfel het versturen van een inhoudelijk interessant(e) nieuwsbrief. Op die manier krijg je immers toestemming om op regelmatige basis contact op te nemen met voorheen anonieme websitebezoekers.

Wil een nieuwsbrief daadwerkelijk tot meer klanten leiden, dan is het noodzakelijk dat potentiële klanten zich ook abonneren op de nieuwsbrief. Ideaal gezien zou zo’n 25 procent van de unieke websitebezoekers zich moeten inschrijven. Helaas blijkt de conversie van websitebezoeker naar nieuwsbrief-abonnee vaak tegen te vallen.

In veel gevallen is het webformulier waarmee bezoekers zich moeten aanmelden, niet ingericht voor een optimale conversie. Het is bezoekers bijvoorbeeld niet duidelijk wat de gevolgen van inschrijving zijn (“oeh… eng… krijg ik straks toch ineens een rekening?”), wat de nieuwsbrief hen zal opleveren of wat er allemaal met de ingevulde gegevens wordt gedaan. Om nog maar te zwijgen van webformulieren die zijn weggestopt op obscure plekjes van de website.

Met deze 7 tips verhoog je de conversie van een webform en zorg je voor meer inschrijvingen op de nieuwsbrief:

webformADPTip 1: Plaats een webformulier rechtsboven op elke pagina van de website

Het voordeel hiervan is dat het webformulier direct zichtbaar is zodra de webpagina zich opent. In de eerste cruciale seconden van een websitebezoek wordt de waarde van de nieuwsbrief zonder scrollen in één oogopslag duidelijk. Vermelding op elke pagina is cruciaal in verband met bezoekers die via zoekmachines binnenkomen op een andere dan de homepage.

Tip 2: Zorg dat het webformulier ‘eruit’ springt door een afwijkende kleur, vorm of lettertype

Voorkom dat het webformulier volkomen opgaat in de website. Dat kan designtechnisch mooi zijn, maar maakt dat het webformulier minder opvalt. Houd de button waarmee mensen zich inschrijven echter simpel. Al te creatieve buttons schrikken mensen af. Geef hen wat ze gewend zijn: een standaard rechthoekige button met afgeronde hoeken. Als die er staat met daarop ‘inschrijven’ of ‘abonneren’ of ‘klik hier om je in te schrijven’ verklein je de kans dat mensen afhaken.

Tip 3: Maak duidelijk wat inschrijven de bezoeker oplevert

‘Verkoop’ het abonnement op de nieuwsbrief alsof het een product is dat je aanprijst. Straal enthousiasme uit over de inhoud en maak duidelijk wat het mensen oplevert om zich te abonneren. Communiceer dat het niet om reclame gaat maar om inhoudelijk interessante artikelen waar abonnees echt iets aan hebben.

Tip 4: Vraag alleen om voornaam en e-mailadres

Dat is voldoende om op een persoonlijke manier met je abonnees te kunnen communiceren. Alhoewel het commercieel gezien interessant zou kunnen zijn om ook een postadres te hebben (bijvoorbeeld voor direct-mailing-activiteiten) doorkruist het de anonimiteit. En juist die anonimiteit helpt bij het verlagen van de inschrijfdrempel.

Tip 5: Neem een korte Privacy Policy

Dat neemt de angst voor spam of misbruik van de verstrekte gegevens weg. Dit kan zeer kort, bijvoorbeeld: “geen spam – je adres zal nooit doorverkocht worden”.

Webform Baeth DavisTip 6: Maak volstrekt duidelijk dat een abonnement gratis is

Veel mensen betwijfelen of het echt mogelijk is dat iemand genereus zijn of haar kennis deelt zonder daarvoor geld te vragen. Neem die twijfel weg!

Tip 7: Doe je websitebezoekers een aanbod ‘they can’t refuse’

Geef als bonus bij het abonnement een cadeautje dat waardevol is voor jouw doelgroep. Je kunt dit goedkoop en eenvoudig doen in de vorm van uitgebreid artikel of een eBoekje. Uiteraard wordt de aantrekkingskracht groter als je Gratis Weggever een voor jouw doelgroep aantrekkelijke naam heeft zoals bijvoorbeeld een “Organized Succes StarterKit” of een “RedLipStick Report“.

Heb jij aanvullende tips om ervoor te zorgen dat meer mensen zich inschrijven voor een nieuwsbrief of Ezine? Deel ze met andere lezers van Frankwatching door een comment op dit artikel!