Adobe Creative Suite 5 nog crossmedialer

0

Adobe lanceerde gisteren, maandag 12 april, de nieuwste versie van Creative Suite: Creative Suite 5. Hiermee speelt Adobe in op de trend van crossmediaal uitgeven. Met ruim 250 nieuwe features biedt deze Creative Suite 5 een verbeterde integratie van audio, video, webdesign, animatie en tekst.

Voorafgaand aan de release van CS5 was er al een hoop om te doen. Niet alleen werden designers en consumenten geprikkeld door de filmpjes op YouTube en werd er hier en daar geblogd over de nieuwe suite, ook Apple topman Steve Jobs deed maandagochtend in het Financieel Dagblad een duit in het zakje door mede te delen dat hij Flash – en dus Adobe – niet als platform op de iPhone en de iPad wil. Volgens Jobs is Flash ten dode opgeschreven en is HTML5 het nieuwe platform. De reactie van Adobe? “Ze lopen wat op de zaken vooruit, maar het genereert wel weer veel pr voor CS5. Maar we hopen niet dat Apple deze stap niet zal nemen, want hiervan worden de developers en de consumenten de dupe. HTML5 is nog in ontwikkeling en dus nog ver weg van een standaardisatie.”

Creative Suite 5

Binnen de uitgeverswereld komt er steeds meer vraag naar multimediale publicaties. CS5 staat dan ook helemaal in het teken van interactie van producties. De software geeft de mogelijkheid om content te creëren die op alle media er goed en hetzelfde uitziet. dreamweaver browserlabDus van print naar digitaal, maar ook websites die op alle browsers werken en er uitzien zoals bedoeld. Deze trend zien we al een tijd, maar de laatste jaren zit het in een versnelling. Daarom zijn er veel (ruim 250) nieuwe features toegevoegd aan CS5.

Creative Suite 5 bestaat uit 4 afzonderlijke suites die ook gezamenlijk als Mastercollection verkrijgbaar zijn: Web Premium, Production Premium, Design Premium en Design Standard. En gisteren werden ze allemaal gepresenteerd en gedemonstreerd in de Bonte Zwaan te Amsterdam. Via een videoboodschap liet John Loiacono (Senior Vice President en General Manager, Creative Solutions Business Unit) ons weten het jammer te vinden niet in Nederland te kunnen zijn en te genieten van ons ‘kwaliteitsbier’. Nee, hij zit in Californië aan het Mexicaanse ‘light beer’, dus we moeten medelijden met hem hebben. Wij noemen dat hier Corona en in Californië is het altijd lekker weer, dus viel dat medelijden wel mee hier in de zaal.

De demo werd gegeven door Klaas Jan Tukker (Business manager CS Pro Benelux), Ton Frederiks (Adobe Systems Benelux) en de Belgische Christoph Rooms (Creative Pro Belgium).

Wat zijn de belangrijkste nieuwe features?

InDesign (Creative Suite Design Premium)

InDesign wordt voornamelijk gebruikt door printuitgevers. Maar ook in deze markt komt er steeds meer interesse voor crossmediaal publiceren. In CS5 is de samenwerking van de verschillende software daarom erg belangrijk. Je kunt nu gemakkelijk in InDesign iets maken en importeren in Flash of andersom. Zo wordt een tijdschrift interactief of een boek een eBook. Ook het simpel toevoegen van illustraties, films en geluid is nu mogelijk. Zelfs het gebruik van verschillende paginaformaten in een document. Handig als je een tijdschrift maakt met een uitklap-poster…

Een andere vorm van samenwerken is dat van bijvoorbeeld een redactie. Met CS5 hoef je een document niet naar verschillende mensen te sturen, maar kun je online InDesign-bestanden laten reviewen.

Paginaformaten InDesign

Illustrator (Creative Suite Design Premium)

Als je zo naar de demo van Illustrator kijkt, lijkt het bijna alsof je enig tekentalent of vormgevingstalent steeds minder nodig hebt. Bijvoorbeeld tekenen in perspectief, een onderdeel waar veel mensen tijdens de tekenles op de middelbare school toch wat moeite hadden. Ook in de eerdere versies van Illustrator was dit niet even gemakkelijk. In deze versie van Illustrator wordt dit probleem voor je opgelost met een nieuw gereedschap. Als je dit gebruikt, zet het programma niet alleen een gebouw in perspectief, maar ook de ramen en deuren.

Daarnaast kun je schilderen alsof je een echte kwast vasthoudt. Wil je een kwast van varkenshaar? Hoeveel haren? Welke dikte? Je schildert met vectoren die echte penseelstreken simuleren.

flash catalyst cs5Flash Catalyst

Dit is een nieuwe applicatie, of contentcreatietool. Grafisch ontwerpers en webdesigners kunnen dynamische interfaces ontwerpen zonder het schrijven van code. Je hoeft er in principe niet eens iets van af te weten om een interactieve website te creëren.

Photoshop (Creative Suite Design Premium)

De Content Aware Fill circuleerde op het internet als 1 april-grap, maar dat is het niet. Met deze tool kun je foto’s retoucheren en beeld weghalen zonder dat je daar ook maar iets van terug ziet. Selecteer een beeld, druk op delete en Content Aware zoekt in de achtergrond van de foto naar opvulling voor de lege plek. Dus haal iemand weg voor de muur en het lijkt alsof hij er nooit heeft gestaan. Selecteren is in deze versie van Photoshop sowieso erg gemakkelijk. Je hoeft niet meer elk haartje of elk bobbeltje precies te zoeken. Daar zijn verschillende tools voor.

Ook in Photoshop kun je schilderen alsof je echt achter je ezel staat. Zelfs kiezen voor het schoonmaken van de kwast is mogelijk, net als de mixer brush die verf of inkt in elkaar laat overlopen en mengt. Het wachten is nu op de Bob Ross demo. Misschien bij de lancering van CS6?

Photoshop Content Aware Fill

DreamWeaver (Creative Suite Web)

Dreamweaver CS5 biedt een nieuwe ondersteuning voor populaire externe PHP-gebaseerde content management systemen, zoals Drupal, Joomla en WordPress. Een andere productiviteitsverbetering is de Dynamic Related Files-optie. Deze versnelt pagina-updates en vereenvoudigt het beheer van complexe websites door toegang te bieden tot alle aan een bepaalde webpagina gerelateerde bestanden. In Dreamweaver CS5 is ook een uitgebreide versie van de populaire Live View-feature opgenomen . Hiermee kunnen programmeercode en CMS-design snel en accuraat gecontroleerd worden.

Premiere Pro (Creative Suite Video)

Fotocamera’s kunnen tegenwoordig hoge-resolutie video’s schieten. Deze grote hoeveelheid data moet soepel verwerkt kunnen worden. Dankzij de 64-bits besturingssysteem ondersteuning  en de Adobe Mercury Engine. Met 64-bits ondersteuning kan veel meer geheugen worden aangesproken tot wel 192 gigabyte. Ook is het mogelijk om langer voorvertoningen in realtime weer te geven, dus zonder renderen. Met de Mercury Engine gaat video editing veel sneller. Er zijn twee instellingen: software en hardware. Met een grafische kaart gaat de motor nog sneller lopen.

cs5 premiere

CS Live

Web Premium CS5 integreert ook met het nieuwe Adobe CS Live, een pakket van vijf online services: Adobe BrowserLab, dat de noodzaak van extra middelen voor het testen van besturingssysteem- en browsercompatibiliteit wegneemt, Adobe CS Review, Acrobat.com, Adobe Story en SiteCatalyst NetAverages™  van Omniture. Na inschrijving kun je een jaar gratis gebruik maken van CS Live, daarna zijn er abonnementskosten aan verbonden.

Flash Catalyst

Verwachtingen

Ton Frederiks, van Adobe Systems Benelux, is erg enthousiast over CS5: “De verwachtingen zijn hooggespannen. Toen Cs4 uitkwam, volgde de economische crisis niet veel later. Dat was dus niet zo’n goed moment. Nu ligt dat gelukkig heel anders en zijn de ontwikkelingen ook snel gegaan. De vraag van onze klanten naar crossmediale contentondersteuning wordt steeds groter en CS5 biedt dit. We verwachten dus erg veel van deze nieuwe Creative Suite. De reacties, met name op het internet, zijn in ieder geval positief.” En zijn favoriete feature? “De Content Aware Fill in Photoshop. Ik heb het al op verschillende foto’s uit mijn privécollectie gebruikt en het is echt indrukwekkend.”

Adobe CS5 zal vanaf half mei 2010 te koop zijn.