Trends

Plannen van omroepen voor de iPad

0

In de overgang van ‘televisie’ naar ‘video’ zullen de iPad en andere ‘tablets’ een doorbraak kunnen betekenen, maar de richting waarin is ongewis. De een denkt vooral als gidsen voor tijdschriften, de ander denkt voor communicatie op de bank tijdens het tv kijken of voor werkelijke integratie tussen video- en informatiestromen. Op het Mediapark Jaarcongres, dat in het teken staat van oog voor het scherm, geeft Joris van Heukelom zijn visie op dit nieuwe scherm. Een inventarisatie voor het Mediapark Jaarcongres van de visies van de omroepen.

Minder dan twee maanden na de introductie heeft Apple wereldwijd al meer dan twee miljoen iPads verkocht, meldt het concern. Apple zei niet precies hoeveel van de tabletcomputers waar zijn verkocht. Sinds vorige week worden de iPads ook in enkele Europese landen, Japan en Australië verkocht. Nederland moet nog wachten tot juli. In de eerste maand dat de iPad in de VS te koop was, gingen er een miljoen stuks over de toonbank. Daarmee overtroefde de iPad de iPhone, een ander kassucces. Omdat de vraag zo groot was, moest de internationale introductie worden uitgesteld worden.

De producenten die we vragen stelden over de iPad, gaven nog niet thuis. Bijvoorbeeld Endemol International in Londen liet weten nog niet te produceren voor de iPad en er alleen nog naar te ‘kijken’ wat het worden kan.

EO: eerst de tijdschriften

De Evangelische Omroep kijkt naar de iPad op de eerste plaats vanuit het drukwerk, zoals de tijdschriften en de Bijbel, en niet direct vanuit de tv-programma’s, zegt Web- en nieuwemediaconsultant en projectmanager Christiaan Lustig: “Ik kan me voorstellen dat we tijdschriften als Eva en EO Visie aanzienlijk kunnen verrijken op de iPad, vooral met video. Daarmee experimenteren we overigens al met het online tijdschrift EO-Magazine.”

Hij onderscheidt drie modellen van print naar iPad:

  1. The New York Times
  2. Wired
  3. Sports Illustrated

“De laatste twee spreken mij het meeste aan. Waar de presentatie van New York Times nog vrij statisch is en nauwelijks afwijkt van de manier waarop ze op het web video bij tekst plaatsen, bieden Wired en Sports Illustrated een échte integratie van tekst, fotografie en video”, vindt Lustig.

Behalve tabletversies van de tijdschriften kan de EO ook voor boeken naar nieuwe mogelijkheden kijken, zoals met de Jongerenbijbel die is uitgebracht met het Nederlands Bijbelgenootschap en uitgeverij Jongbloed. We denken na over een webversie daarvan, die we dan mogelijk uitbreiden met een community. Lustig: “Op de iPad kun je bovendien de tekst veel beter leesbaar maken dan op andere beeldschermen, nog los van de mogelijkheid om video toe te voegen, favoriete tekstgedeelten te markeren en met andere lezers te discussiëren.”

sports-illustratedConcreet is het nog niet. Vraag is ook of de iPad, net als de iPhone, nieuwe applicaties vergt en net als de Androids, Blackberry’s etc. ook voor de andere besturingen extra software nodig maakt. De volgende generatie open websoftware, HTML-5, maakte ook indruk op Lustig: “Ik heb een demo gezien van ook Sports Illustrated en HTML-5 maakt integratie van video etc. in webpagina’s zonder plug-ins mogelijk. En de browser op de iPad ondersteunt deze nieuwe HTML-versie al. Het is natuurlijk prettig én efficiënt als je geen applicaties hoeft te laten bouwen voor verschillende platforms.”

Het grotere scherm van de iPad biedt meer mogelijkheden voor ‘gewoon’ internet. “Op de iPhone gebruik ik bijvoorbeeld de app van Nu.nl, maar op de iPad bekijk ik het nieuws gewoon vanaf het web. Dat gaat uitstekend. Het scherm is 1024 keer 768 pixels en veel websites zijn daarvoor geoptimaliseerd.”

De ervaring van de lezer moet voorop staan: “Wat je niet wilt is een pdf-variant van je blad online om in te bladeren door op de hoekjes te klikken. Hoe ontstijg je dit niveau, dat is de vraag met digitale productie, ook voor de tablet.”

Lustig heeft recent een iPad meegebracht van een vakantie in de VS om er goed mee te kunnen experimenteren. Hij verwacht dat consumenten, mochten ze er het geld voor over hebben, in groten getale voor zullen vallen: “Ook m’n schoonmoeder, die mee was naar Amerika, wilde na een paar dagen spelen een iPad. De bediening is zo intuïtief; dat is toch een hele grote stap tegenover de muis.”

Vpro: 3voor 12 en gids

De Vpro wil met technologietoepassing voorop lopen, maar dat is steeds minder eenvoudig. Maar de omroep heeft toch als eerste in Hilversum een specifieke applicatie voor de iPad, te weten voor de toepassing Luisterpaal van 3voor12 waarin nieuwe muziek kan worden beluisterd.

luisterpaal“Dit was al een iPhone applicatie en is aangepast voor de iPad. Dat gaan we ook doen voor Vpro Radio Gemist”, zegt Erik van Heeswijk, Hoofd Digitaal van de Vpro. “Je kunt bijvoorbeeld covers wat beter in beeld brengen.” Kosten? “We doen het zelf dus dat is moeilijk te specificeren, maar het zijn geen schokkende bedragen.”

Een grotere meerwaarde op de iPad dan voor muziekradio verwacht Van Heeswijk met het digitaliseren van de VPRO gids voor de tablet: “Dan kun je trailers en fragmenten van programma’s gaan publiceren. Dat lijkt me echt een grote stap vooruit en ook nuttig want vaak zullen tablets toch gedurende het tv kijken op de bank worden gebruikt.”

Ook voor de digitale zenders als Holland Doc en /Geschiedenis kan de komst van tablets op de markt een welkom nieuwe distributiemiddel zijn. “De website van /Geschiedenis gaat op de schop en dat is hard nodig. We houden dan direct rekening met vertoning op de iPad en andere tablets. /Geschiedenis heeft spannende combinaties van goed geschreven artikelen met vaak intrigerende oude beelden. Daar kun je wat moois van maken.”

Van Heeswijk fantaseert hardop over het koppelen van meer tags aan video: “We denkend at video steeds meer in bepaalde context zal worden opgevraagd, als je iets bezoekt of over een onderwerp praat met iemand.”

Volstaat dan een website of moet je applicaties bouwen? Van Heeswijk: “Het moet er leuker uit gaan zien en meer functionaliteit gaan bieden dan gewoon op je laptop. We willen naar die nieuwe platforms gaan.”

De Vpro denkt dat dit makkelijker wordt met het onderbrengen van alle programma’s en fragmenten in een geheel nieuwe databasestructuur. Van daaruit kunnen alle platforms eenvoudiger worden bediend met toegesneden formats die van de database gebruikmaken

NOS: liever video in de browser dan een ‘app’

nos-ipadRoeland Stekelenburg (Twitter, blog) kon twee maanden geleden al berichten dat NOS.nl geschikt is voor de iPad.

Dat is mogelijk dankzij software waarbij der server detecteert met welk apparaat de website wordt benaderd. Dan kun je precies het juiste formaat tonen. “Nee, ik wist ook niet dat dit kon, maar dat was vrij snel voor elkaar door de whizzkids hier intern. Het maakt je erg flexibel in het distribueren van je site.”

Het grootste voordeel van tablets vindt Stekelenburg de mogelijkheden om binnen de website zelf te ontwikkelen. De bouw van ‘apps’ voor verschillende platforms stuit hem meer en meer tegen de borst. “Voor de iPad en andere tablets willen we zo veel mogelijk binnen de browser blijven. Met HTML-5, de nieuwe software voor websites kun je ook video in de webpagina tonen, met het H.264 formaat.”

Dat heeft nog een voordeel: Je bent dus ook niet meer van Flash afhankelijk en van de welwillendheid van Apple om Flash al dan niet toe te laten. Ik vind het ook steeds vervelender dat je zo’n goedkeuringsproces van Apple moet doorlopen. Dat heeft misschien te maken met mijn anarchistische verleden, maar ik vind het ook een taak van de publieke omroep om zo open mogelijk je content aan te bieden.”

Dat betekent wel dat aanvullingen die juist geschikt zijn voor tablets ook binnen de websites aangeboden moeten worden. Dat kan ook, bijvoorbeeld met de hele omlijsting van het WK voetbal: “Normaal ga je uit van de live stream maar voor de tablet maken we juist aanvullingen bij het kijken naar televisie, zoals een site met alleen statistieken. We kijken nog of we snel iets kunnen maken voor de verkiezingsavond. Je kunt dan online alles volgen en zodra er een uitlag van een grote stad of je eigen gemeente is schakel je op televisie naar de live uitzending.”

ipad-vk-compact_184180xNu de tablet-golf komt, wil Stekelenburg nagaan of het kijken van video op mobiel nog zo zal blijven groeien: “Het is mooi dat je dat even tussendoor kunt doen mar het beeld is wel erg klein. Dat geldt ook voor de bediening. Op een tablet kun je toch veel meer en veel beter video genieten.

Het wordt ook een soort van gedragsonderzoek. Wat doe je ermee bij het ontbijt? Lees je fijn de krant net als je partner dan de papieren krant leest. Wat deel je wel niet tijdens het samen tv kijken? Ik geloof dat dit meer innoveren wordt vanuit publieksgedrag en met de mobiele applicaties er meer vanuit de technologie is ontwikkeld.”

Persoonlijk vindt Stekelenburg het ook handig dat hij de iPad op tafel kan leggen zodat anderen kunnen zien dat hij, bijvoorbeeld bij vergaderingen, wel degelijk bij de les blijft. “Ik doe nu eenmaal alles digitaal, dus bekijk ik notulen van de vorige keer of maak aantekeningen in het scherm. Zo’n laptop wekt wat argwaan, een tablet ligt open op tafel.

Publieke Omroep

De Publieke Omroep oriënteert zich nog technisch op de vraag wat ze voor de iPad gaat doen, zegt William Valkenburg, Coördinator Internet van de publieke omroep (NPO): “We kijken goed naar de mogelijkheden van HTML-5 waarmee je meer binnen de browser kunt doen. Wellicht hoef je dan minder applicaties voor specifieke platforms te bouwen, want dat vergt tijd en geld.”

Valkenburg sluit daarmee aan op de mening van Roeland Stekelenburg van de NOS die oppert dat het niet zo gunstig is dat de publieke omroepen zich door de mobiele spelers laten dwingen om geld en middelen te stekken in applicatieontwikkeling.

De meeste individuele omroepen vinden het nog vroeg om over de iPad en tablets uitspraken te doen.

BNN

Berend Jan Verheijen, directeur nieuwe media van BNN: “We zijn, mede door apparaten als de iPad, anders aan gaan kijken tegen het gebruik van Flash. Door andere manieren van interactiviteit en het uitserveren van video te omarmen, kunnen we deze machines beter bedienen.”

Ook BNN is bezig met het implementeren van HTML5 voor het spelen van video’s op apparaten die geen Flash ondersteunen, zoals de iPad en iPhone. BNN hoopt daar voor september de benodigde aanpassingen voor doorgevoerd te hebben..

“Ook zijn we bezig om een nieuwe tv-gids te bedenken voor de iPad, en wel als applicatie. Dit is echt een studieproject, waarvan het nog lang niet zeker is of het uiteindelijk zal leiden tot een daadwerkelijk product in de Appstore.”

Verheijen is terughoudend met de bouw van applicaties: “De gids is op dit moment de enige app waar we over na aan het denken zijn. Eerdere ervaringen hebben ons geleerd dat het enorm duur is om uitgebreide applicaties te ontwikkelen. Bovendien bieden ze voor het verspreiden van onze content vaak niet een meerwaarde tegenover een gewone website die een dergelijke investering zou rechtvaardigen.”

Ook wil BBN bij voorkeur geen aparte kleine websites voor mobiele telefoons bouwen. Daar is de afdeling te klein voor. “Gelukkig worden de mobiele apparaten steeds beter, waardoor je steeds minder aanpassingen hoeft te doen aan een site om ‘m fatsoenlijk op een mobiel beeldscherm te toveren. Zodra de HTML5-update erdoor is, zijn we weer eventjes klaar voor de toekomst. Heel eventjes dan…”

AVRO: tablet als ‘leesmand’ voor de tv

De AVRO oriënteert zich op dit moment op de mogelijkheden van de iPad voor het publiek. “Het is nog erg vroeg om er vol in te stappen. Belangrijk is om eerst zelf te bekijken en te testen hoe dit nieuwe kanaal werkt en functioneert. En wat de onderscheidende elementen voor de consument zijn tegenover andere kanalen zoals internet via een laptop, TV met of zonder internet, mobiel en zelfs print.

tvkijkenHet gaat erom dat we goed begrijpen welke behoeftes de iPad gaat vervullen voor verschillende type mediagebruik en type consumenten. De vraag is ook welke rol de iPad in de huiskamer gaat vervullen naast de vele mogelijkheden die er al zijn”, doceert Peter Joziasse, hoofd business development & sales van de Avro.

Persoonlijk gelooft hij vooral van een gebruik van tablets gedurende het TV kijken, waarbij de iPad de laptop op schoot vervangt en eventueel als toetsenbord fungeert; een makkelijke manier van interactie met of naast de televisie.

“In feite komt hiermee internet op een handige manier in de leesmand naast de bank terecht. Verder lijkt het mij een aantrekkelijke manier om naast het kijken van TV ook aanvullende info op internet te bekijken of te luisteren.

Ik kan me daarnaast ook voorstellen dat de iPad gaat fungeren als een soort mobiele TV met Internet; of andersom. Het is maar hoe je ernaar kijkt. We kennen al bijvoorbeeld de iPod waar mensen makkelijk muziek luisteren als ze onderweg zijn en daarnaast eventueel eenvoudig internet en video bekijken.”

De iPad vergroot de mogelijkheden van het op locatie kijken van video. “Nadeel is wel dat Flash niet wordt ondersteund. Het is dan weer heel bewerkelijk om bestaande initiatieven, zoals bijvoorbeeld AVRO Klassiek on demand (op internet en Net TV) door te vertalen naar dit nieuwe kanaal.”

Eurosport: meer content betaald

Danny Menken, directeur van Eurosport Benelux in Amsterdam, ziet het wel zitten met de iPad, want dat betekent een nieuwe distributiemogelijkheid voor de Eurosport Player. Consumenten schaffen die aan om online voor 4,90 euro per maand of 39,90 euro per jaar Live of On Demand naar Eurosport, Eurosport 2, Eurosport News of naar web exclusieve content te kijken.

Eurosport-player“Dat is een groot succes. We zien dat het vooral event driven is: bij de grote wedstrijden en toernooien stromen de abonnees toe en meestal blijven ze dan abonnee. Zo bieden we bijvoorbeeld op dit moment Roland Garros multicourt aan zodat je alle tenniswedstrijden kunt volgen. Gedurende de rest van het jaar bieden we uiteraard nog veel meer tennis om die doelgroep vast te houden.”

Ook snooker (Live feed van de tweede tafel), cricket, K1 en de Russische voetbalcompetitie zijn volgens Menken publiekstrekkers voor de betaalde content. Aantallen abonnees worden echter niet vrijgegeven.

Voor de Engelse markt is een app voor de iPhone ontwikkeld voor de Eurosport Player die momenteel ook voor de iPad geschikt wordt gemaakt. Dat betekent nieuwe klandizie. Eurosport kan die zelf werven met maandelijks 8 miljoen kijkers in Nederland en ruim 1 miljoen per dag.

Erwin Blom: iPad voor interactie

Erwin Blom (Blog, Twitter) van The Crowds gebruikt de iPad al geruime tijd. Dat maakt hem ook ervaringsdeskundige. Zo is de presentatie van tijdschriften op het apparaat hem tot nu toe tegengevallen.

Video kijken doet hij met meer plezier, dus een ‘usual suspect’ als YouTube bekoort Blom. Maar de echte toegevoegde waarde voor Hilversum verwacht hij van de interactie: “Op televisie is dat lang verwacht maar aldoor niet van de grond gekomen doordat het veel te moeilijk en te duur was en de kabelaars nauwelijks hebben ontwikkeld. Maar met mobiel en/of de iPad op de bank heeft elke kijker individueel een apparaat voor interactie. Op de tv zelf kan dat toch vaak niet want dan wil ik bijvoorbeeld twitteren maar mijn vrouw niet.”

De mooiste applicatie in dit verband tot nu toe op de iPad vond Blom die van Formule 1 waarbij je de positie van de alle coureurs op de baan in één beeld kan volgen, met allerhande aanvullende informatie over de wedstrijd zelf en voorgaande ritten en klassementen. “Dat is echt een grote toegevoegde waarde, want op televisie zie je vaak alleen de kop en mis je het overzicht over de hele wedstrijd.”

Blom denkt dat bij langdurige sportwedstrijden, zoals bijvoorbeeld het wielrenen of een ooit nog te houden Elfstedentocht dit soort toepassingen perfect past. “Er wordt wel gezegd dat je dit soort dingen ook kunt doen op de iPod Touch maar dat scherm en die knopjes zijn dan eigenlijk te klein voor een goed beeld en bediening.”

Ook voor allerhande educatieve toepassingen, zoals van Teleac of kindertelevisie, voorziet Blom een golf aan interactieve toepassingen waarvoor ‘tablets’ of ‘pads’ veel meer mogelijkheden bieden in aanvulling op de tv. “Nu zitten we ook wel eens met drie laptops naast elkaar te kijken, maar echt prettig is dat niet. Zo’n iPad voelt veel beter aan en werkt ontspannender wat beter bij het tv-kijken past.”

1tegen100-258x210Zoals je nu met Scrabble op de iPod samen kunt spelen zou je bij tv-programma’s als de IQ-test of Eén tegen honderd je eigen inbreng op het tv-programma uitgebreider kunnen maken dan nu met louter sms. “Gewoon meedoen en je eigen score krijgen en misschien op een ranglijst komen op het tv-scherm, dat maakt het toch leuker om te kijken.”

Dat applicatieontwikkeling op de Ipad minder nodig is dan op de iPhone kan Blom gedeeltelijk beamen: “De NOS is een nieuwsorganisatie met een breed publiek en ik kan me voorstellen dat je dan binnen een website een magazine wilt opbouwen. Dat kan. Maar ik denk dat het voor veel toepassingen zoals die Formule 1 toch handiger is als je lokaal op je iPad je toepassing hebt met vaste data en daar online de specifieke data van dat moment aan toegevoegd worden.”

SBS, RTL, BBC en Sky

Jeroen Verbeek, Directeur Interactieve Media van SBS Broadcasting: “Veronica Magazine heeft reeds een app voor de iPad ontwikkeld. Vanuit SBS Broadcasting zullen we er zeker ook het een en ander voor gaan ontwikkelen, maar het heeft nu niet de allerhoogste prioriteit.”

Verbeek ziet verschillende strategische mogelijkheden voor de ipad en de omroep: “Zelf geloof ik sterk in de iPad en de mogelijkheden die het biedt voor videoconsumptie en verrijking van je TV-beleving, zowel onderweg als op de bank. Op den duur kan er wellicht ook interactie ontstaan tussen je connected TV en de iPad voor interactie.”

RTL kiest er vooralsnog voor om geen mobiele ‘apps’ te ontwikkelen maar een mobiele website voor RTLgemist. Een aantal RTL-programma’s kan tot maximaal twee dagen na de dag van tv-uitzending online worden gekeken.

Daarmee doet RTL wat Roeland Stekelenburg van de NOS al predikt: geen aparte applicatie voor elk belangrijk mobiel platform gaan ontwikkelen. Vooral voor de iPad maar meer nog voor concurrerende tablets die op de markt zullen komen is dit belangrijk: het open internet zal de drager moeten worden van zo veel mogelijk belangrijke content. Voor verdergaande toepassingen zullen uitgevers en omroepen alsnog applicaties ontwikkelen die gebruik kunnen maken van specifieke mogelijkheden van het platform.

Zo heeft BSkyB eind vorige week zijn Sky Mobile TV dienst in Engeland beschikbaar zijn voor de iPad. De Sky Mobile TV app voor de iPad is gratis te downloaden. Gebruikers kunnen bladeren door de EPG en klikken op het programma dat ze willen bekijken als dat begint.

Een abonnement op de dienst kost 6 pond per maand, nu 7 euro voor bestaande abonnees op de vaste dienst en 35 pond, een kleine 40 euro, per maand voor niet-Sky klanten. Volgens Sky wordt met de nieuwe app beter geprofiteerd van de grote iPad schermgrootte.

frence24-news-ipad-appDe BBC heeft ook een iPad versie van zijn iPlayer gemaakt. Het is een versie die is afgeleid van iPlayer die was ontworpen voor de Sony Playstation en Nintendo Wii. De iPlayer iPad dienst is geen aparte app, maar is webgebaseerd en draait dus gewoon in browsers.

De Franse staatszender gericht op het buitenland France 24 lanceerde begin april al een iPad app. Die is inmiddels 8.000 keer gedownload. Die biedt een menu tot live-uitzendingen en uitgesteld kijken.

Meer over dit onderwerp a.s. woensdag (9 juni 2010) op het Mediapark Jaarcongres. Frankwatching bezoekers betalen slechts € 125,- (gebruik hiervoor code FW201).