Reportages, Trends

Consumenten zorgen voor doorbraak nieuwe digitale technologie

0

Mobiel internet, IP TV, 3D, tablet pc’s, smartphones en digitale distributie: dit jaar zal de boeken in gaan als het jaar waarin verschillende ontwikkelingen samenvallen en door zullen breken bij de consument. GfK kwam vanmorgen met nieuwe cijfers over de ontwikkelingen in Nederland.

Laurens  van den Oever van GfK was zojuist de openingsspreker op het Mediapark Jaarcongresvan iMMovator. Hij geeft aan dat uit het actuele GfK-onderzoek (een meting van verkoopcijfers bij een groot aantal retailers) blijkt dat er momenteel drie belangrijke ontwikkelingen zijn:

  • veranderende eetgewoonten
  • nieuwe ingrediënten
  • ‘uitkomen’ van trends

Er is een grote toename van het aantal devices en mogelijkheden te zien, veel zal er dit jaar echt bij de consument gaan landen. Er is eerst hardware nodig voordat de contentdistributie op gang komt. Telkens als er een groot event is dan knalt de verkoop van devices omhoog, aldus Van den Oever. Als Nederland in de finale speelt zouden er bijvoorbeeld wel eens 50.000 schermen meer verkocht kunnen worden.

Zoals het er nu voor staat zullen we in 2013 uitkomen op 60% penetratie van Web  TV, dus tv voorzien van internet (IP). De consument consumeert content als nooit tevoren. Er is in de huiskamer een opkomst te zien van mediagateways.

web-tv-penetratie-10

De verwachting is dat er eind 2010 2x zoveel webbooks (incl. iPads) als e-readers zijn. Eind dit jaar zijn er 250.000 huishoudens voorzien van tablets. Dan zoomt Van den Oever in op de mobiele markt, een op de drie telefoons is momenteel een smartphone. De helft van deze telefoons heeft een mobiel internetabonnement. Elke maand komen er dus 70.000 tot 80.000 mobiele internetgebruikers bij.

smartphone-revolution-13

De eerste analyses wijzen uit dat social network sites als Facebook voor het eerst meer via mobiel dan vanaf de pc worden benaderd (52%). De iPhone is daarbij dominant, 16% van het verkeer naar Facebook komt vanaf de iPhone.

facebook-gebruik-mobile

Met name in de ochtend en middag wordt er door consumenten gebruik gemaakt van mobiel, later in de avond wordt dat laptop, desktop of webbook.

Als het gaat om video dan zie je dat video on demand (eigenlijk content on demand) goed zal zijn voor meer dan 60 miljoen euro. Spotify is een nieuwe speler en heeft op dit moment  wereldwijd al 320.000 betalende klanten. Ook in de game consoles zijn grote ontwikkelingen gaande.

sentimentsanalyse-21

3D staat voor een doorbraak bij de consument, zo blijkt uit de social media monitor. Binnen nu en 3 jaar zullen we zo’n 36% penetratie hebben van tv met 3D.


Presentatie Laurens van den Oever van GfK op Mediapark Jaarcongres

Laurens van den Oever besluit hiermee zijn inspirerende openingsverhaal op het Mediapark Jaarcongres. Wil je het hele congres volgen, kijk dan mee via onze webcast (klik de oranje widget, bovenaan deze pagina, open).

Lees ook de andere artikelen over Mediapark Jaarcongres 2010.