Yabing! De Yahoo!-Bingfusie is een feit

0

Halverwege augustus is de samenwerking van Microsoft en Yahoo! van start gegaan. De komende tien jaar zullen zij gaan samenwerken. De zoekmachine van Bing wordt vanaf nu in alle Yahoo! sites geïntegreerd. Bij het zoeken in Yahoo! krijg je voortaan de melding ‘Powered by Bing’. In de Verenigde Staten zal Bing de tweede zoekmachine worden. De volledige overgang zal begin 2012 klaar zijn.

Samenkomst

Zie in het volgende filmpje hoe de twee zijn samengekomen.

Accepteer cookies

Organische zoekresultaten

Halverwege juli is Bing begonnen met het testen van organische zoekresultaten in Yahoo! met een vermelding ‘gesponsord door Bing’. Hierbij bleek er een stijging van 25% in zoekverkeer! Daarnaast is er getest met betaald zoekverkeer, waarbij er een stijging van 2,5 tot 3,5% was. Op retail sites brengt Bing gemiddeld 1,3 bezoekers binnen, terwijl Google gemiddeld 2 bezoekers binnenbrengt. Op dit moment zijn de betaalde zoekresultaten nog van Yahoo! maar de organische zoekresultaten in de VS en Canada zijn al van Bing.

Voordelen                                                                              

De CEO van Microsoft geeft aan dat de integratie van Yahoo! en Bing een marktvoordeel op gaat leveren. Samen zijn er meer adverteerders waardoor er relevantere advertenties op de site komen. Tevens willen ze hiermee de concurrentie met Google aangaan. Met deze overgang wil men het marktaandeel vergroten en kosten besparen. Het zorgt voor een sterkere tweede positie voor de zoekmachines. Daarnaast zullen de zoekresultaten relevanter voor gebruikers worden en eenvoudiger worden weergegeven, wat een bijdrage aan het consumentengebruiksgemak oplevert. De samenwerking zal adverteerders een betere ROI opleveren. De CPC’s zullen in Nederland naar alle waarschijnlijkheid laag liggen omdat de concurrentie en het bereik in Nederland vele malen kleiner is dan in de Verenigde Staten.

Een ander voordeel van het gebruik van Bing ten opzichte van Google is dat Bing naast de organische en betaalde zoekresultaten een extra kolom aan de linkerkant van de pagina heeft toegevoegd met gerelateerde informatie, waardoor de internetgebruiker een grotere keus heeft. Naar mijn mening is Bing maps gebruikersvriendelijker dan Google maps en heeft daarnaast scherpere foto’s.

Uiteindelijk probeert Bing meer potentiele klanten te bereiken en te zorgen dat de adverteerder meer controle over zijn advertenties heeft. Hierdoor levert de samenwerking niet alleen voordelen voor de consument op maar ook voor de adverteerder.

Nadelen

Momenteel worden advertenties van Yahoo! 4,5 keer meer weergegeven dan advertenties van Bing. Er wordt echter voorspeld dat de CTR van 2,5% naar 1,4% zal dalen. Afgelopen kwartaal bleek de omzetstijging van Yahoo! slechts 2% te zijn tegenover 24% van Google.

Momenteel is Bing Google in de verenigde Staten al een stap voor door muziek aan te bieden die eenmalig gratis gestreamd kan worden. Helaas zijn nieuwe features in Bing voorlopig alleen in de Verenigde Staten te gebruiken. Daar kan al gebruik worden gemaakt van visual search, travel (vluchten en accommodaties vergelijken), in de dagelijks wisselende foto kunnen meer informatieve hotspots in de VS worden aangeklikt dan in de rest van de wereld en er zijn in de VS meer opties beschikbaar op de startpagina.

Bing en Yahoo! in Nederland

Nog geen kwart van de internetgebruikers in Nederland kent Bing en momenteel gebruikt maar 1% van de Nederlanders Bing. Daarentegen gebruikt 94% van de internetgebruikers in Nederland Google. Hierdoor zal voor veel bedrijven de prioriteit om te adverteren eerder bij Google liggen dan bij Bing. De vraag is of de samenwerking aantrekkelijk voor de Nederlandse internetgebruikers is. Wat is de toegevoegde waarde om Bing te gebruiken in plaats van Google?

Allereerst zal de naamsbekendheid van Bing hier vergroot moeten worden. Ten tweede is het de vraag of internetgebruikers opmerken dat Yahoo! onderdeel van Bing is geworden. De vermelding onderaan in Yahoo! is zo klein en wordt alleen onderaan de pagina vermeld, dat menigeen dit niet eens zal opmerken. Daarnaast zijn in het Verenigd Koninkrijk wel al dezelfde features in Bing te gebruiken als in de Verenigde Staten. De rest van Europa kan voorlopig nog geen gebruik maken van deze features. Als ze zolang wachten met het aanpassen van Bing voor Europa, kunnen gebruikers al zijn afgehaakt en toch de voorkeur aan Google geven.
Zal deze alliantie een serieuze tegenhanger van Google worden?

Wie zelf wil ondervinden welke zoekmachine de beste zoekresultaten weergeeft, kan beide zoekmachines tegelijkertijd met elkaar vergelijken op Bing vs Google of via de Google / Bing vergelijkingstool.