How to, Inspiratie

Online-medialessen van Mark Glaser [PICNIC10]

0

Mark Glaser is executive editor bij MediaShift en Idea Lab bij PBS. Hij is expert in het veranderende landschap van de journalistiek. De aangewezen persoon om ons op PICNIC 2010 bij te spijkeren over ‘Succes and Failure for Traditional Media in the Digital Age’.

Successen en fouten, wat doe je ermee?

Mark Glaser geeft eerst een korte inleiding over de beweging in de media de afgelopen jaren. Geen nieuwigheden. TV kijken, krant lezen en radio luisteren nemen af, de online-nieuwsvergaring laat een stijgende lijn zien. Maar ook online zit er beweging in. Zo wordt Facebook inmiddels vaker gelezen dan Google, dat komt door de ‘human toch’ van social media, zo verklaart Glaser. Maar waar moeten we nu allemaal rekening mee houden als we zelf goed willen participeren in de wereld van online media?

Voorbeelden

Het bedrijf waarvoor Mark werkzaam is, PBS (MediaShift en Idea Lab) had een groot succes met een applicatie die ten tijde van de olieramp in de Golf van Mexico een teller liet zien die realtime de verspilde olie inschatte. Het leverde YouTube zelfs nieuwe inschrijvers op. Een failure van PBS is dat een site live ging zonder een teller voor het aantal keren dat filmpjes geraadpleegd werden.

Een anders succes is The Wall Street News Wall. Hier kunnen mensen verschillende online ‘nieuwspakketten’  afnemen. Er is keuze in prijsklassen en daarmee in de mate van beschikbare (betaalde) en exclusieve content. Een failure op dit gebied is van The Sunday Times. Zij bieden paid content aan die je overal gratis kunt verkrijgen.

Embrace your mistakes, build your success

WhatAreYouBringing

Lessen van Mark Glaser:

  1. Leer van je fouten en successen.
  2. Creëer deelbare, integreerbare (embeddable) content: ‘Give it away and success will come back to you.’
  3. Zorg voor SEO (zoekmachine-optimalisatie).
  4. ‘Don’t just do shovelware.’ Ga er niet vanuit dat je website het ook wel prima zal doen op mobiel. Of ook mee kan voor op de iPad. Alles moet aangepast worden aan het medium dat gebruikt wordt.
  5. Betaalde content moet een unieke waarde hebben.
  6. Mix betaalde en gratis content.
  7. Lanceer geen halffabricaten. Zet bijvoorbeeld je site die ook filmpjes toont pas live als de filmpjes ook een teller hebben voor het aantal views.

Uit het Q&A rondje blijkt dat we hier nog wel een lesje aan toe kunnen voegen. Namelijk: ben vooral niet dogmatisch en werk bottom up. Sta als manager open voor de ideeën vanaf de werkvloer.