Onderzoek

Mobile Life: belminuten en sms uitgeput, snel dataverkeer volgende goudmijn

0

De mobiele telefoon is het belangrijkste accessoire van ons leven, zeker nu meer ‘slimme’ dan ‘domme’ telefoons verkocht worden. Ga maar na: hoe vaak is je mobiele telefoon meer dan één meter bij je verwijderd? En hoe voelt het als je je mobiele telefoon bent vergeten? Naast bellen kun je praktisch alles met je mobiel: e-mailen, foto’s en video’s maken, sociale netwerken onderhouden, gamen etc. Dit blijven we doen, maar de echte groei in datagebruik zit in een ‘long tail’ aan nieuwe diensten.

Wereldwijd is het gebruik van social video en live tv via de mobiele telefoon nog relatief laag, maar vertoont wel de meeste groei. Dit blijkt uit de wereldwijde studie ‘Mobile Life’ van TNS. In dit onderzoek is in kaart gebracht wat gebruikers in 42 landen met hun mobiele telefoon doen en gaan doen.


Als we naar het multimediale gebruik van onze mobiele telefoon kijken, dan blijft de foto- en videocamera nog steeds erg populair. Maar het gebruik van dit soort toepassingen stabiliseert mondiaal. Nieuwe diensten als social video en live tv worden nu nog relatief weinig gebruikt, maar vertonen wel veruit de grootste groei. Ook nieuwe diensten als streaming televisie/video en video calling zijn wereldwijd in opkomst. De functies waarvoor we onze mobiele telefoon gebruiken, wordt in de toekomst dus alleen nog maar breder.

Ook in Nederland een toename van social video, live tv en video calling  verwacht

Social video is één van de belangrijkste ontwikkelingen op het internet van de afgelopen jaren. Social video websites als YouTube en Uitzendinggemist worden in Nederland al veel bezocht via de pc of laptop. Dat de mobiele telefoon er als extra platform bijkomt, is niet meer dan een logisch vervolg.

Ook door de markt wordt het toekomstige succes van nieuwe video- en televisiediensten via de mobiele telefoon erkend. Zo lanceerde HTC recentelijk de HTC Sensation, een smartphone uitgerust met de videodienst HTC Watch. Dit is applicatie die een volledige bibliotheek van de nieuwste films en nieuwste televisieprogramma’s bevat. Ook komen er steeds meer apps bij die op deze toekomstige ontwikkeling inspelen.

Maar er zijn ook tegenstrijdige geluiden in de markt, bijvoorbeeld over mobiele televisiediensten. Zo besloot KPN recent te stoppen met MobielTV. MobielTV stelde op zijn hoogtepunt 40.000  gebruikers in staat om onderweg live tv te kijken via een mobiele telefoon met ingebouwde Digitenne ontvanger. Dat KPN per 1 juni met de dienst stopt, wil niet zeggen dat er voor mobiele televisiediensten geen markt is. Mogelijk is KPN net te vroeg gekomen met de dienst. Tevens heeft MobielTV 1 zeer grote beperking: je kunt niet via elke telefoon gebruikmaken van de dienst. Je hebt namelijk een speciale telefoon met abonnement nodig waarbij de keuze ook nog zeer beperkt is!

Gebrek aan bandbreedte en access points blijft in Nederland grootste belemmering

De nieuwste generatie smartphones (met grotere beeldschermen), snelle internetverbindingen en flat fee abonnementen lijken het succes van nieuwe diensten als (streaming) social video, (streaming) live tv en video calling via de mobiele telefoon toe te lachen. Het is juist het succes van nieuwe smartphones met ongelimiteerde databundels dat heeft aangetoond dat consumenten een groeiende behoefte hebben aan nieuwe applicaties en diensten. Dat leidt tot steeds meer vraag naar data(gebruik) en grotere bandbreedtes.

En in dit laatste zit de moeilijkheid. Om onderweg overal live tv te kunnen of video’s te bekijken, is veel bandbreedte nodig. Het huidige 3G-netwerk in Nederland heeft vaak te weinig capaciteit, zodat je nauwelijks video’s via je smartphone kunt downloaden. Je hebt niet overal bereik of het duurt een eeuwigheid voordat het filmpje binnengehaald is. Zwaar irritant natuurlijk!

Operators zullen hun netwerken dus moeten aanpassen om te voorzien in de groeiende behoefte aan meer bandbreedte (en nieuwe video- en televisiediensten). Meer netwerkcapaciteit is hiervoor dus noodzakelijk. 4G, de opvolger van 3G, is 15 keer sneller dan we nu gewend zijn. Het duurt echter nog zeker 2 jaar voordat 4G in Nederland beschikbaar is. Operators zijn momenteel niet happig om de hoge investeringskosten voor hun rekening te nemen. De oorsprong hiervoor ligt in de hoge veilingkosten die zij in 2000 hebben betaald voor de 3G-frequenties. Geld voor grote investeringen is er nu simpelweg niet.

Intussen zitten de operators duidelijk met de groeiende behoefte aan bandbreedte in hun maag. Het dataverkeer op hun netwerken neemt steeds grotere vormen aan, terwijl de inkomsten van gewoon bellen sterk afnemen. Om het toenemende dataverkeer op hun netwerken in goede banen te leiden, zijn de operators inmiddels bezig om consumenten te ‘straffen’ voor excessief datagebruik. Gebruikers worden afgeknepen als ze teveel data gebruiken, zware mobiele internetdiensten worden geblokkeerd of men moet er meer voor gaan betalen.

Kansen voor iedereen

En dat is toch jammer? En gek? Iedereen is toch gebaat bij een toenemend gebruik van mobiel internet? En een grotere afname van nieuwe internetdiensten als streaming (social) video, live tv en video calling? Denk eens aan de kansen die het adverteerders en mediabedrijven biedt. En wat de groei van streaming (social) video zou kunnen betekenen voor de relevantie en aantrekkelijkheid van viral marketing als marketingtechniek voor de reclamewereld. Ook voor operators biedt snel ‘anyplace, anytime, anyhow’ mobiel internet grote kansen. Het leidt tot een groter datagebruik waaraan zij meer geld kunnen verdienen.

Met het vooruitzicht dat de helft van het wereldwijde computerverkeer in 2015 via de mobiele telefoon gaat, lijken de torenhoge investeringen toch ook wel redelijk snel terug te verdienen te zijn? Het wordt tijd voor uitbreiden in plaats van afknijpen!

Nieuwsgierig naar meer cijfers, informatie of de onderzoeksverantwoording, bekijk dan onze presentatie over Mobile Life. Of lees ook de andere artikelen over Mobile Life.