TNN: het Twitter Nieuws Netwerk

0

Onbedoeld deed de 33-jarige IT consultant Sohaib Athar (@ReallyVirtual) verslag van een van de belangrijkste momenten uit de militaire geschiedenis van de Verenigde Staten. Via Twitter liet hij weten dat er een helikopter boven het dorpje Abbottabad zweefde, hetgeen een zeldzame gebeurtenis was. Even later verhaalde hij hoe een enorme knal de rust verstoorde. Hopelijk was het niet het begin van iets vreselijks.

Terwijl president Barack Obama en een klein groepje intimi in de Situation Room live de aanval op Osama Bin Laden volgden, was @ReallyVirtual de enige andere ‘ooggetuige’. Al snel werden zijn tweets wereldnieuws. De eerste ‘officiële’ uiting over de dood van Osama Bin Laden kwam ook via Twitter naar buiten. Keith Urban, oud Chief of Staff van het voormalige Secretariaat van Defensie van Donald Rumsfeld, tweette dat hij uit betrouwbare bron had vernomen dat Osama Bin Laden gedood was.

Meer dan een uur later maakte president Obama op de nationale televisie het nieuws zelf bekend. Inmiddels was het nieuws op Twitter al geëxplodeerd. Op het hoogtepunt werden er 5106 tweets per seconde (TPS) verstuurd. Iets minder dan het record op nieuwjaarsavond 2010, toen werden er namelijk 6939 TPS verstuurd.

Twitter is een menselijke seismograaf

De kracht van Twitter is hiermee eens te meer bewezen. Twitter is een menselijke seismograaf wanneer het gaat om het verspreiden van nieuws. Het is de moderne versie van het oude op de tamtam slaan. Twitter versterkt het nieuws als geen ander. Dus niet alleen tweets, maar ook berichten van oude, langer bestaande media.

Volgens Business Insider heeft Twitter hiermee zijn CNN-moment gehad. Net zoals CNN de Golfoorlog nodig had om een grotere bekendheid te verkrijgen, zo zal de dood van Osama Bin Laden Twitter meer roem brengen. “Remember CNN when the Gulf War started in 1990? Before then, it was watched mostly by obsessive news followers […] Then Saddam Hussein invaded Kuwait and suddenly CNN was everywhere. Even in bars.That’s what’s going to happen with Twitter after tonight’s announcement that U.S. Special Forces killed Osama Bin Laden…”

Business Insider is met deze constatering rijkelijk laat naar mijn mening. Al veel eerder heeft Twitter zijn waarde bewezen. Zelfs in Nederland. Denk bijvoorbeeld maar aan de wijze waarop het nieuws naar buiten kwam over de moord op Milly Boele. Politiek verslaggever Frits Wester was er destijds als de kippen bij, om als eerste de dood van het meisje te tweeten. Of aan hoe Twitter mensen kan waarschuwen voor een mogelijke aardbeving plaats vindt, lees het artikel Twitter als alarmcentrale.

Gezamenlijk de relevantie duiden

Sohaib Athar had geen flauw idee dat hij verslag deed van de dood op Osama Bin Laden. Op zijn blog valt te lezen: “The guy who liveblogged the Osama raid without knowing it”. Het werd hem pas duidelijk toen andere mensen begonnen te tweeten over de mogelijke dood van Osama Bin Laden (lees ook zijn FAQ over de gebeurtenis). In dit gegeven schuilt denk ik – naast het razendsnel verspreiden van nieuws – de tweede kracht van Twitter. Gezamenlijk zijn Twitteraars in staat om nieuwsflarden (van slechts 140 karakters groot) met elkaar te filteren, te aggregeren en te verbinden. Op deze wijze ontstaat een samenhangend verhaal dat licht schept in de duisternis. Gezamenlijk de relevantie duiden, het is de volgende fase van sociale netwerken. Iets waar Jaap Bloem en ik uitgebreid bij stilstaan in het gratis trendrapport “We The Web – De herovering van het leven op de hectiek” over de toekomst van het web.

Een van de tools die kan helpen bij het duiden van relevantie is Scoop.it of Storify, dat recent voor iedereen toegankelijk is geworden. Naast tools, zijn het echter de mensen die Twitter tot zo’n krachtig instrument maken. Zij zijn de bakens op de weg naar relevantie. Twitteraars die het kaf van het koren weten te scheiden. Mensen die in staat zijn om de spreekwoordelijke speld in al die hooibergen van informatie te vinden. Ga dus op Twitter op zoek naar mensen die het kunstje van ‘filteren, aggregeren en verbinden van informatie’ beheersen. Uiteraard wil ik graag een van deze bakens zijn. U kunt mij volgen via @duivestein 😉