Inspiratie

De volgende fase van sociale netwerken draait om relevantie

0

In februari van dit jaar publiceerden Jaap Bloem en ik het gratis trendrapport ‘We the Web – De herovering van het leven op de hectiek’. In dit rapport beschreven we de toekomst van het web. Dit deden we door onder andere te kijken naar de evolutie die het web doormaakt. Wat we zien is dat de focus ligt op de Interest Graph. Informatie die naar je toekomt op basis van jouw interesse, informatie die jij relevant vindt.

De groei van het web is in een drietal fasen te verdelen. Allereerst maakten we het Web of Pages mee. Het tijdperk waarin Google met haar PageRank hoogtij vierde. Vervolgens veroverden sociale netwerken hun plek op het web. Het zogeheten Web of People zag het levenslicht. Met als meest prominente bedrijf het nog alsmaar groeiende Facebook – inmiddels meer dan 600 miljoen gebruikers – dat op basis van haar Social Graph geld probeert te verdienen. En nu komt het Web of the World – oftewel The Internet of Things – er heel hard aan. Alles en iedereen wordt via het web aan elkaar gekoppeld. Een stroom aan informatie is hiervan het directe gevolg, die onze fysieke wereld overspoelt. Grote vraag is hoe we deze informatie kunnen kapitaliseren?

Interest Graph

In het trendrapport introduceerden we het begrip de Interest Graph. Een uitbreiding op de Social Graph. Informatie die naar je toekomt op basis van jouw interesse, informatie die jij relevant vindt. En ik zeg bewust informatie die naar je toekomt. Dus niet zelf op zoek gaan naar informatie, nee, je smartphone weet precies wie je bent, waar je bent en hoe laat het is. Dit apparaat kan er dus voor zorgen dat de juiste informatie voor jou gefilterd en geaggregeerd wordt, en vervolgens naar je toe wordt gestuurd.

Voorbeelden zijn de iPhone-applicatie My6sense, die pretendeert ‘Your Digital Intuition’ te zijn, of de webapplicatie Hunch. Ook Research.ly en Aloqa.com houden zich bezig met het voorspellen van gebruikersgedrag. Of denk aan Siri, die inmiddels voor 200 miljoen dollar onder de paraplu van Apple is gekomen. Siri is een virtuele persoonlijke assistente die op basis van stemcommando’s opdrachten uitvoert, zoals ‘boek voor mij de eerstvolgende vlucht naar Parijs’. Populair is ook de applicatie Flipboard, die een gepersonaliseerd sociaal magazine op de iPad aanbiedt. En natuurlijk muziek, want het is prima dat ons sociale netwerk tips geeft, maar vaak is het toch net niet de juiste smaak. Een muziekdienst als Pandora ‘weet’ veel meer en schiet bijna altijd in de roos.

Focus op wat jou interesseert

Tot zover het trendrapport. Een rapport dat vooruitblikt op de toekomst. En deze toekomst komt nu wel heel snel dichtbij. Eind januari schreef ik een artikel over Quora, een sociaal netwerk speciaal voor vragen en antwoorden die jij relevant vindt. Vorige week schreef ik nog over de nieuwe hype GetGlue, volledig gebouwd rondom jouw Interest Graph. Deze week maakt KLM haar nieuwste initiatief Travlr bekend: “Samen zijn we overal geweest. Vind de perfecte vakantiebestemming op basis van uw interesse.” En ook Twitter bouwde haar homepage om. De focus ligt nu op hetgeen jou interesseert. ‘Follow your interests.’

Begin vorige maand verscheen er een artikel op TechCrunch, getiteld The Age of Relevance. De auteur Mahendra Palsule beschreef in dit artikel een matrix die laat zien hoe we informatie op het web ontdekken. Ook zij onderkent een duidelijke tendens. Het web draait meer en meer om hetgeen ons interesseert.

Aan het slot van haar betoog schrijft Palsule: “Interest Graphs will be used to build Better Social Graphs. Today’s monolithic Interest Graph will get further specialized into Taste Graphs, Financial Graphs, Local Network Graphs, etc., yielding higher relevance for different needs. The Age of Relevance beckons!” En dit sluit precies aan op een van de conclusies die Jaap Bloem en ik trekken in het trendrapport ‘We the Web’. We staan aan het begin van een nieuw tijdperk. Die bedrijven die nu in staat zijn om als eerste ‘meetbare waarde te creëren op basis van de overvloed aan beschikbare data op internet, kunnen wederom heel veel geld verdienen.’ Data is de nieuwe olie. Deze bedrijven worden de nieuwe Google, Facebook of Twitter.

Nog een opmerking: een opvallende as in bovenstaande matrix is serendipiteit, zie ook het artikel ‘Bestaat serendipiteit nog wel?‘. Volgens Jeff Jarvis, auteur van het boek ‘What Would Google Do?’, is serendipiteit niets anders dan onverwachte relevantie.