How to

Visuals verleiden: prikkel die occipitale kwabben!

0

Occipitale kwabben, vies woord, maar zo belangrijk voor online marketeers. Het zijn die delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor het verwerken van visuele informatie bij zoogdieren, dus ook online consumenten. Elke webwinkelier beschikt over een arsenaal aan middelen om de occipitale kwabben te activeren. Productfoto’s, video’s, foto’s van prachtige modellen in bikini, rundumansicht, zoomfuncties, infographics, iconen, je kunt het zo gek niet bedenken. Toch hebben veel websites en webwinkels nog occipitale black spots…

Waarom is die occipitale kwab nou zo belangrijk? Collega Ester Toffoletto beschreef eerder al hoe zowel rationele als emotionele aspecten een rol spelen in een aankoopbeslissing. Kortweg kun je zeggen dat emotionele aspecten een hele grote – en misschien wel doorslaggevende – rol spelen in het beslissingsproces. Visuals zijn in staat om onze emoties positief te beïnvloeden. “Niets nieuws onder de zon” zal een kritische lezer zeggen. Eens, toch zijn er genoeg stoffige hoekjes in webwinkels waar nog nooit een visual is gesignaleerd…

Prikkel met de zoekfunctie

Bij traditionele zoekfuncties typ je een woord in, druk je op ‘zoeken’ en bepaal je op de resultatenpagina of er iets van jouw gading bijzit. Bij Fonq gaat het soepeler. Stel, je zoekt een vuilnisemmer en begint te typen; vuil…. Fonq anticipeert direct en geeft in een layer 49 vuilnis- en pedaalemmers. Allemaal met productfoto. De software achter de slimme zoekfunctie is van Qweery (Search & Navigation). Een A/B test (met Online Dialogue company) wijst uit dat het nieuwe en visuele zoeken uitermate succesvol is. De directe én visuele resultaten leiden tot een 49% hogere conversie dan met de traditionele zoekfunctie.

Een prikkelende zoekfunctie – Fonq.nl

Prikkel met de navigatie

De navigatie van de meeste websites en webwinkels is van oudsher een louter tekstuele clustering van categorieën, productnamen, merknamen. Niet bij Flinders.nl, een design webwinkel. Al in het grote navigatiemenu prijken kraakheldere en inspirerende productfoto’s. Dit heeft meerdere voordelen.

  1. Een bezoeker die niet weet wat een ‘hacker’ precies is, krijgt er gelijk een beeld bij
  2. Flinders kan met de foto’s direct laten zien dat ze geen gewone meubels verkoopt, maar dat alles design ademt
  3. En, Flinders heeft de mogelijkheid om aanbiedingen binnen een bepaalde categorie (zie de stoel rechts) visueel in de spotlights te zetten

Een prikkelende navigatie – Flinders.nl

Prikkel met de wish list

Veel websites hebben een wish list, favorietenlijst. In veel gevallen een saai linkje dat met nummers aangeeft of er producten inzitten. Bestelgeboortekaarten pakt dit anders aan. Alle geboortekaarten die je toevoegt aan je favorieten komen aan een vrolijk deinend kaartlint te hangen. Visueel, prikkelend en onderscheidend ten opzichte van concurrenten. Dat moet de occipitale kwab van aanstaande moeders (en vaders) wel prikkelen.

Een prikkelende wish list – Bestelgeboortekaarten.nl

Prikkel met de overzichtspagina

Muji.com – een Japanse webwinkel – verkoopt hippe, feng shui design producten. Van vernuftige lampjes en multifunctionele kasten tot koffers. De producten spreken niet altijd voor zichzelf. Om de koper op afstand goed uit te leggen hoe de producten werken, gebruikt Muji video. Een vriendelijke Japanner demonstreert hoe die gekke lamp werkt. En, laat ook zien hoeveel er in een kast past. Dat alles met op de achtergrond een rustgevend Japans deuntje. Slim gedaan. Vooral door de productvideo’s, die traditioneel pas op de productpagina staan, al eerder in het oriëntatieproces – namelijk op de overzichtspagina – te tonen. Als dat geen double digit conversiestijging heeft opgeleverd…

Een prikkelende overzichtspagina – Muji.com (helaas offline)

Dus, loop zelf of met bezoekers je website nog eens kritisch door. Bekijk ook die stoffige hoekjes waar je al jaren niet geweest bent. En vraag je occipitale kwab om advies… want dat er veel winst te behalen is met kleine visuele aanpassingen dat bewijzen Flinders, Fonq, Bestelgeboortekaarten.nl en Muji.