How to, Strategie

Facebook fangate: Like me or leave!

0

Facebook heeft de ‘Like’ knop als krachtigste wapen. Het is een laagdrempelig middel om consumenten aan je merk te verbinden. Door als fanpagina de ‘Like’ te verplichten voordat je de inhoud toont, lijkt het gemakkelijk fans oogsten. Maar het kan ook zijn dat deze ‘fans’ direct je fanpagina verlaten… Wat is wijsheid?

Facebook tabs

Veel bedrijven hebben hun Facebook fanpagina voorzien van een tab met eigen inhoud. De mogelijkheden van wat er binnen deze tab getoond mag worden, nemen met de dag toe. Een goede kans dus om je binnen de restricties van de blauwe Facebook opmaak toch als bedrijf te onderscheiden. Een actie of promotie, het opgeven voor de nieuwsbrief of meedoen aan een prijsvraag;  de tab zorgt voor conversie middels Facebook en heeft daarmee grote waarde. De tab is meestal ingesteld als ‘Landing tab’ zodat iedere nieuwe bezoeker hier automatisch terechtkomt.

Fangate

Een fangate is de bezoeker een obstakel voorschotelen, deze moet eerst op ‘Like’ klikken voordat de inhoud van de tab tevoorschijn komt. Klikt de gebruiker niet op ‘Like’ dan krijgt deze geen toegang tot de tab. Een goed voorbeeld zie je op de Dokter Sticker fanpage, door eerst op fan te worden kan de bezoeker gratis een sticker bestellen. De sticker is relevant, want het bedrijf verkoopt stickers en je krijgt precies wat je is beloofd. Het is belangrijk dat de Like en de beloning in evenwicht zijn: de bezoeker geeft je immers een duim omhoog en verwacht daarvoor iets terug.

Onervaren fanpage-bouwers kunnen ook kiezen voor het verbergen van alle informatie voordat je op ‘Like’ hebt geklikt. Zo heeft de bezoeker niets eens een kans om te zien waar je over praat op je wall of wat er in je andere tabs en applicaties wordt getoond. Like me or leave, geen gezonde houding!

Teleurstelling op de fanpage

Veel Facebook tabs gebruiken de fangate echter puur ‘omdat het kan’. Het effect van een fangate is dat de bezoeker ook werkelijk een voordeel verwacht te krijgen in ruil voor zijn goedkeuring. Dat voordeel kan bestaan uit interessante content, acties of een gratis sticker. Als daarna enkel promotionele teksten te lezen zijn, volgt de teleurstelling al snel. Een ‘Unlike’ volgt snel daarna en je hebt als bedrijf meer imagoschade dan voordeel geoogst. Erg zonde, aangezien de potentiële klant al op de drempel stond.

Red Bull is een erg succesvolle fanpagina. Maar als je bij de fanpage langskomt, zie je niet waarmee je qua content beloond gaat worden. Alleen dat je wordt verzocht het leuk te vinden, niet wat je daarna kunt verwachten van het merk. Red Bull heeft een rijke reputatie in het sponsoren van extreme sporten dus als bezoeker kun je al raden wat je te zien gaat krijgen. Red Bull komt er mee weg, verder zou ik weinig bedrijven deze methode aanraden.

Facebook Insights

Facebook biedt de beheerder van een fanpage statistieken over het verloop van likes, comments en posts. Zo is goed in de gaten te houden hoe de bezoekers interacteren met je fanpage en waar ruimte is voor verbetering. Ligt het aantal Likes en Unlikes akelig dicht tegen elkaar? Dan is dat wellicht een teken dat je fangate niet waarmaakt wat de bezoeker er van verwacht.

Wil je wel verstoppertje spelen?

Bedenk voordat je de populaire fangate tactiek toe gaat passen dus eerst of de beloning voor een Like wel afdoende is. Houd de statistieken van je fanpage goed in de gaten en bekijk hoe de Likes zich verhouden met de Unlikes. Of het verstandig is om verstoppertje te spelen met je ‘Landing Tab’ is een afweging waard.