Verdieping

App of web: de meest nutteloze discussie?

0

“Ik wil een app!”. Een veelgehoorde wens van communicatieafdelingen die verdacht veel lijkt op de welbekende schreeuw van een klein kind: “Ik wil een snoepje”. Het mooie is dat instemmen met het verzoek vaak ook hetzelfde resultaat geeft: geluk bij de vragende partij! Het nadeel is echter ook gelijk: het is niet altijd een goede oplossing en de vraag wordt vaak snel weer herhaald. 

App stats om van te snoepen

Overal is te lezen dat apps booming zijn en het app-internet eraan komt. In recent onderzoek, gehouden onder ruim 14.000 personen uit Europa (waaronder Nederland), meldt onderzoeksbureau Forrester dat 63% van iPhone-gebruikers minstens 1 keer per maand apps downloadt. Reguliere app-downloaders zijn het meest bezig met muziek: ruim 50% van die groep gebruikt apps in die categorie. Daarnaast zijn apps in de categorieën games, sociale netwerken, navigatie/kaarten, weer en nieuws populair.

Bron: Forrester report ‘Why The Web Versus Application Debate Is Irrelevant To Your Mobile Product Strategy’

Een miljoenenpubliek dat nog steeds dagelijks toeneemt. De wens: “Ik wil een app!” is dus gegrond! Toch?

Groei mobiel internet

De cijfers van Forrester laten ook zien dat juist met de opkomst van het app-internet een toename is te constateren van het gebruik van mobiel internet. 43% van Europeanen was in 2010 online met een mobiele telefoon! In 2009 was dit 32%. De groei komt door de toename van het aantal smartphones, goedkopere data-abonnementen en meer bedrijven die hun site optimaliseren voor mobiele toestellen.

 • 26% gebruikt minstens 1x per maand een zoekmachine via mobiel.
 • De frequentie van gebruik groeit: 15% maakte in 2009 minstens 1x per week gebruik van het mobiele web, 25% in 2010. Het dagelijks gebruik steeg van 7% naar 15%. In sommige landen, zoals Engeland, zijn deze getallen tweemaal zo hoog! Wie merkt de déjà-vu op met de opkomst van pc-internet?
 • In de toekomst zal het gebruik van het mobiele web toenemen: steeds meer bedrijven bieden een voor mobiel geoptimaliseerd kanaal dat een verrijking zal zijn voor de doelgroep. Door aanpassingen van de databundels zullen de gemiddelde kosten van mobiel internet toenemen, maar door de introductie van goedkope abonnementen, met name in het prepaid-segment, zal mobiel internet voor meer mensen toegankelijk zijn.

Gebruik internet divers en flexibel

Onder andere door deze groei van het mobiele web, maar ook door bredere ondersteuning van nieuwe technieken, is de laatste maanden het ‘app versus mobiele site/webapp’ vraagstuk op veel events onderwerp van de discussie. Maar er is eigenlijk maar 1 goed standpunt in te nemen: het hangt ervan af.

 • De doelgroep is niet eenkennig: gebruikers van apps zijn ook mobiele webgebruikers.
 • Behoeften van gebruikers zijn contextafhankelijk. Voor frequente content & services, zoals bijvoorbeeld mobiel bankieren, en games worden apps meer gebruikt. Eenmalige bezoeken worden meer afgelegd op het mobile web. Een app vervult meer een ‘lean-back’ functie (push), mobiel internet een ‘lean-forward’ functie (pull).
 • Het verschil tussen een app en het mobiele web vervaagt. Denk aan native apps met webcontent en websites die als app op te slaan zijn.
 • Interactie tussen consument en merk of bedrijf vindt niet exclusief plaats over 1 kanaal. 40% van de Amerikanen die weleens met een merk gecommuniceerd heeft, deed dit alleen via sms, 9% alleen via apps en 7% alleen via mobiel internet. De overige 44% gebruikte een mix van deze kanalen.
 • Apps hebben toegang tot native functionaliteiten, zoals het kompas of de bewegingssensor. Wanneer deze functionaliteiten goed benut worden, biedt de app een rijke gebruikerservaring, welke met name in games goed tot uiting komt.
 • Met mobiel web kan een bredere doelgroep worden bereikt, tegen minder kosten in verhouding met app-ontwikkeling. Steeds meer functionaliteiten van een mobiel toestel, zoals gps, zijn toegankelijk voor webbrowsers en kunnen daarmee in een mobiele site worden geïntegreerd.
 • De drempel om een site te bezoeken is lager dan de drempel een app te downloaden, zeker wanneer de site geoptimaliseerd is voor mobiel gebruik.
 • Veel apps worden na installatie slechts eenmalig gebruikt, vergelijkbaar met het gebruik van het mobiele web.

Snoepjes EN koekjes!

Duidelijk is dat in de toekomst beide zich blijven ontwikkelen en ook blijven bestaan. Apps zullen profiteren van de groeiende verkoop van smartphones, maar nog altijd zullen er nog jarenlang miljoenen mobiele apparaten actief blijven die enkel op internet kunnen en geen makkelijke toegang tot app stores hebben. Daarbij wordt het mobiel internet sneller – wat een belangrijke frustratie bij mobiel browsen wegneemt.

Wat eet je doelgroep graag?

Begin niet bij het product, maar ga terug naar wat past bij de doelgroep, bij het budget en bij de tijdsplanning.  Als deze vragen duidelijk zijn, dan kan nog nagedacht worden over technieken, maar ook dan moet het doel duidelijk zijn: biedt een pushbericht of Augmented Reality toegevoegde waarde? Laat technologie de mobiele keuzes niet bepalen. Bied je klant niet continu koekjes en snoepjes aan, maar bepaal een strategie voor een platformonafhankelijke en rijke gebruikerservaring waar het mobiele kanaal onderdeel van uitmaakt. Alleen dan bouw je een goede digitale klantrelatie. Lees hier hoe in ons eerdere artikel over het 5-stappenplan voor een multi-platform ervaring.

snoepjesn