Zoekmachine Bing zet troefkaart Facebook in

0

Bing en Google zijn in een strijd verwikkeld om zich de beste ‘social search engine’ te mogen noemen. Met social search wordt nadrukkelijk social media meegenomen in de zoekresultaten. Bing heeft zojuist zijn troefkaart ingezet: de zoekmachine van Microsoft heeft nu verschillende Facebook-functies. Met deze functies probeert Bing zich te onderscheiden van zijn grootste concurrenten, Yahoo en Google.

De Facebook-functies van Bing

Met de nieuwe Facebook-functies van Bing gaan niet alleen je vrienden je helpen tijdens je zoektocht. Bing kijkt nu ook naar wat alle Facebookgebruikers leuk vinden. Ik heb voor jullie de belangrijkste functies uitgelicht:

De mening van je vrienden telt

Wanneer je bent aangemeld bij Facebook kan Bing je heel goed vertellen wat je vrienden hier zeggen en delen. Wanneer je op zoek bent naar informatie over bijvoorbeeld een zomervakantie, dan kijkt Bing naar wat je vrienden te zeggen hebben over leuke vakantiebestemmingen. Deze informatie wordt vervolgens meegenomen in de zoekresultaten. Ook scant Bing nu alle pagina’s van de zoekresultaten af of er eentje tussen zit die door een van je vrienden is ‘geliked’. Deze pagina’s verschijnen dan op de eerste pagina van je zoekresultaten.

De mening van heel de wereld telt

Facebook heeft over de hele wereld veel gebruikers. Wanneer een groot deel van alle Facebook-gebruikers een bepaalde website leuk vindt, dan is er een goede kans aanwezig dat jij het ook leuk of interessant zal vinden. Websites en webpagina’s die een groot aantal ‘likes’ genieten worden nu hoger in de zoekresultaten van Bing geplaatst.

+1 voor Bing

Waar Facebook omkomt in de vele Likes, komt Google om in de aantal pogingen om een succesvol sociaal netwerk op te zetten (of te kopen). Kort geleden heeft Google ‘+1’ gelanceerd. Een button die erg op de Facebook like-knop lijkt. Een knop waarmee je zegt “dit is best cool” of “dit moet je eens checken.”

Accepteer cookies

Google gebruikt de gegevens die met de +1 knop worden verzameld nog niet om de positie van websites in de zoekresultaten te bepalen. Hier loopt Bing dus op voor en aangezien er maandelijks 30 miljard stukjes content worden gedeeld op Facebook, heeft Bing in een klap een behoorlijke voorsprong op Google.

Boodschappenlijstje

Ik ben van mening dat het Google niet gaat lukken om te slagen in hun inhaalrace met de +1 feature. En Google zal ook niet snel over een groot sociaal netwerk zoals Facebook beschikken. Dan zit er nog maar 1 ding op: de portefeuille trekken. Daar is Google goed in! Als je zoekt op “Google koopt“, dan snap je wel hoe ze aan dit imago komen. Er zijn nog genoeg sociale netwerken die een schat aan content in hun bezit hebben en nog geen partij hebben gekozen voor Google of Bing. Denk dan aan bijvoorbeeld Twitter en Foursquare (alles heeft uiteindelijk een prijs).

De online marketeer

Bing heeft dus een grote voorsprong op zijn concurrenten door de samenwerking met Facebook. Google probeert uit alle macht een inhaalslag te maken met zijn eigen +1 button. Het ziet er naar uit dat zoekmachines zich steeds meer richten op social media. Wat betekent dit voor online marketing bedrijven die gespecialiseerd zijn in Search Enginge Optimalization en Linkbuilding? Wanneer het grootste gedeelte van de eerste pagina van de zoekresultaten voornamelijk bestaat uit links gebaseerd op de sociale structuur van Facebook, dan zal deze branche een flinke klap ontvangen. Ik ben dan ook erg nieuwsgierig hoe online marketingtechnieken zich zullen ontwikkelen door de nieuwe sociale features van Bing en Google.

Zal linkbuilding veranderen in ‘like-building’, in plaats van linkjes ruilen, ruil je een like? En op welke zoekmachine zal de online marketeer in de toekomst zijn focus leggen? Nu is dat Google, maar er mag wel worden gezegd dat Bing een goede zet heeft gedaan door een samenwerking met Facebook aan te gaan.