How to

Klout: bepaal je autoriteit

0

Wanneer weet je wanneer iemand een correcte mededeling doet op het internet via bijvoorbeeld Twitter, Facebook of LinkedIn? Hoe betrouwbaar is een bepaalde tweet? Nog lastiger: hoe bepaal je dat? Welke factoren zijn belangrijk om de autoriteit te meten van een online persoon?

Met de komst van sociale netwerken en microblogs krijgen we steeds meer informatie over ons heen ‘gegooid’. We hebben behoefte aan filters om deze overvloed aan informatie te kunnen beheren. Eén van deze filters kan de autoriteit zijn van een persoon over een bepaald onderwerp. Is de autoriteit hoog, dan ben je namelijk eerder geneigd om de informatie van deze persoon te geloven.

Hoe bepaal je deze autoriteit? In het dagelijks leven gebruiken we vaak charismatisch leiderschap of legaal-rationeel leiderschap (directeur of minister-president) om te bepalen of we iemand kunnen geloven; tevens wordt hiermee de autoriteit bepaald. Gelukkig is de derde vorm, traditionele leiderschap (bijv. adel), bijna niet aanwezig op het web. Hoe doe je dit eigenlijk online?

Voorbeeld van Klout Score

Hoe kun je bijvoorbeeld de autoriteit bepalen van iemand die twittert of een bericht plaatst op LinkedIn? Wanneer geloof je iemand meteen en retweet je het bericht, en wanneer twijfel je hierover? Normaliter gebruik je andere factoren of informatiebronnen om te bepalen of iemand de kennis heeft die je zoekt. Dat kan een aanbeveling zijn van een collega, iemand die een boek schrijft, iemand die op tv is geweest, een blog heeft geschreven over een bepaald onderwerp etc. Deze factoren gebruik je om te bepalen wat voor autoriteit hij/zij heeft op een bepaald gebied. Dit mechanisme moet online ook beschikbaar zijn! Gelukkig kunnen we hier gebruikmaken van het sociale netwerk dat we zelf online hebben gecreëerd.

Klout score

Met Klout is een grote stap gemaakt om de autoriteit vast te leggen. Klout probeert aan de hand van verschillende (sociale) factoren een getal tussen 0 en 100 (Klout-score) te genereren, waarbij 100 de hoogste score in autoriteit is. De factoren die meegenomen worden in de uiteindelijke Klout score zijn:

  • True Reach
    Hoeveel mensen beïnvloed je met je sociale aanwezigheid? Zijn je tweets of Facebook-berichten informatief en interessant genoeg? Hoe ver reikt je invloed op deze social media?
  • Amplification Probability
    Hoe groot is de kans dat anderen iets met je informatie doen, zoals een retweet?
  • Network Influence
    Hoe zit je netwerk in elkaar? Zitten hier ook invloedrijke mensen bij? Beïnvloed je deze invloedrijke mensen?

Eerst Twitter, nu ook Facebook en LinkedIn

Klout is ooit begonnen om alleen Twitter-autoriteit vast te leggen, maar ondertussen kan de service ook de autoriteit bepalen van een persoon op Facebook en LinkedIn (sinds deze week). In het vat zit ook nog een integratie met FourSquare. Door het gedrag en reacties van een persoon op deze sociale media te registreren, ontstaat een mooi beeld over iemands autoriteit.

Probleem

Wat we nog missen in deze Klout score zijn de onderwerpen waarin iemand een autoriteit is. Als iemand een autoriteit is op het gebied van social media, kun je hem/haar dan geloven als deze persoon iets schrijft over de reparatie van een auto of het vliegen van een Boeing 747? Niet zomaar…