Infographic

Foursquare gaat geld verdienen [infographic]

0

In slechts 2 jaar is Foursquare uitgegroeid tot het grootste locatiegebaseerde netwerk wereldwijd met 10 miljoen gebruikersprofielen. Prachtig uiteraard. Maar een verdienmodel kon niet uitblijven. Foursquare lijkt dit nu gevonden te hebben door de dagaanbiedingen van kortingssites onder de aandacht van haar leden te brengen.Op haar weblog kondigt Foursquare de samenwerking aan met LivingSocial, Gift City, zozi, BuyWithMe en AT&T Interactive. Vanaf deze week brengt men de dag-deals van deze partijen naar de Foursquare-gebruikers. Voor de betrokken sites een extra distributiekanaal en voor Foursquare een mooie inkomstenbron. Bij elke verkoop ontvangt Foursquare een percentage van de opbrengst.

Bij het bepalen wie welke aanbieding(en) te zien krijgt, wordt o.a. rekening gehouden met de locatie van de gebruiker, de tijd van de dag en diens check-in historie. Ook kan informatie over je vrienden op Foursquare worden gebruikt. Kopen kan direct vanuit de applicatie. De belangrijkste platformen, iPhone, Android en Blackberry, worden ondersteunt.

Wil je zelf profiteren van de kortingen, dan moet je nog even geduld uitoefenen. Voorlopig worden de dag-deals nog niet in Nederland aangeboden, maar dat is ongetwijfeld slechts een kwestie van tijd. Groupon doet op dit moment nog niet mee, maar volgens de Wall Street Journal zijn gesprekken tussen Foursquare en Groupon in volle gang.

Voorbeeld van deal op Foursquare

Voorbeeld van deal op Foursquare

Inkomstenstroom

Foursquare boort met deze overeenkomst haar eerste serieuze inkomstenstroom aan. Bedrijven waren al in staat om aan gebruikers ‘Specials’ (kortingen) aan te bieden, maar Foursquare zelf verdient daar niets aan. De financiering was tot op heden afkomstig van investeerders. Het ziet ernaar uit dat zij nu ook iets terug gaan zien voor het geld dat ze in Foursquare hebben gestoken. Positief nieuws voor de start-up die in slechts 2 jaar 10 miljoen gebruikers heeft aangetrokken.

Voor de betrokken partijen snijdt het mes aan 2 kanten. Foursquare hoeft zelf geen deals te regelen, maar lift mee op de bestaande deals van de partners. Deze krijgen additioneel bereik voor hun (dag)-deals. Voldoende bereik wordt steeds belangrijker nu legio partijen, waaronder Google en Facebook, zich op de markt voor kortingssites storten.

Groei in beeld

Foursquare heeft op haar blog onlangs een infographic geplaatst die de groei van het netwerk van 0 naar 10 miljoen gebruikers mooi visualiseert. Als toetje bij het bovenstaande nieuws wil ik je deze niet onthouden. De infographic bevat een animatie. Mocht die in je browser niet werken, check dan de originele infographic op Flickr.