Innovatie

Tablets zijn net vampiers: ze komen pas ’s avonds tevoorschijn

0

Nieuwe gegevens van Google laten zien dat tablets vooral ‘s avonds gebruikt worden. Het ondersteunt de theorie dat mensen de tablet gebruiken na het werk, lekker op de bank terwijl ze TV kijken. Tablets komen dus pas als het donker is tevoorschijn. Pas dan zuigen ze de aandacht van de gebruiker weg.
Uit eerder onderzoek in september 2010 is al gebleken dat 20% van de tijd op de iPad besteedt wordt, gebeurt terwijl de eigenaar in bed ligt. Hetgeen Nicolas Carr deed verzuchten: “One has to wonder what other sorts of activities are being displaced by the nocturnal stroking of the iPad’s highly responsive screen.”

Google heeft op een andere manier gekeken naar het gebruik. Namenlijk naar het zoekvolume per soort apparaat. Desktop, mobile of tablet. Daaruit blijkt dat mobiele apparaten redelijk stabiel gebruikt worden maar met name pieken in de avond. Desktops worden vooral overdag gebruikt. Het meest interessante is wellicht dat tablets vooral pieken in de avond maar overdag nauwelijks gebruikt worden, omdat men dan andere apparaten tot zijn beschikking heeft. Ook hier dus weer eenzelfde beeld.

Helaas is in bovenstaande grafiek geen schaal voor de y as aangegeven. Daardoor kun je het zoekvolume per apparaat niet onderling vergelijken. Maar de conclusie voor adverteerders is duidelijk: consumenten zijn voortdurend online en gebruiken alle apparaten soms achter elkaar, soms tegelijk. Een mediacampagneplan dat een bepaald online platform (tablet, mobile of pc) links laat liggen, vermindert de kans om door te breken bij de multi-platform gebruikers die we tegenwoordig zijn. Bron: AdAge