How to, Verdieping

The power of Foursquare: succesvolle & inspirerende cases

0

Onder jongeren heeft Foursquare geen geheimen meer, maar hoe zit het met bedrijven? In de Verenigde Staten hebben bedrijven, zowel groot als klein, de location based service al enige tijd in de armen gesloten. Hoe kan Foursquare leiden tot een hogere traffic in een winkel? Kunnen klanten ook beloond worden? Wat voor beloningen zijn dit dan? Het antwoord op deze vragen wordt in dit artikel geïllustreerd aan de hand van een groot aantal praktijkvoorbeelden.

Connect your brand

The Corcoran Group in New York, de grootste vastgoedonderneming in de Verenigde Staten, gebruikt Foursquare om lokale kennis te verspreiden in de buurten waar ze actief zijn. Dit zijn zaken die alleen de echte locals kennen. Bijvoorbeeld: de wachtrijen in The Shake Shack in New York City kunnen oplopen tot een uur, en wachtende mensen zitten vaak op hun smartphone. Vandaar de Foursquare tip van The Corcoran Group: ‘Look for the shorter B-line if you just want ice cream, soda and beer.’ Op deze manier heeft de vastgoedonderneming al duizenden tips achtergelaten in de volledige stad en voegt ze er nog elke dag toe.

Een ander voorbeeld is The History Channel. Deze onderneming verbindt Foursquare met de unieke waarde van hun merk, door tips achter te laten bij historische plaatsen over de hele wereld. Zo spoort het merk aan tot verkenning en ontdekking terwijl ze de conversatie met hun volgers verrijken.

[vimeo]https://vimeo.com/30919587[/vimeo]

Harness new fans

Voor sommige merken is tips achterlaten wel leuk, maar de meeste ondernemingen zullen eerder geïnteresseerd zijn in de specials om nieuwe klanten aan te trekken. Foursquare biedt zeven manieren aan om klanten aan te trekken, te belonen en te stimuleren. Opnieuw enkele voorbeelden: Max’s staat lokaal bekend vanwege zijn heerlijke gebakjes. De special wordt vrijgegeven wanneer iemand incheckt. De klant toont simpelweg zijn check-in op zijn smartphone aan de ober en kan genieten van een heerlijk gratis gebakje!

Mario Batali‘s restaurant Eataly in New York City gebruikt Foursquare om klanten naar binnen te lokken. Op de pagina van Eataly kun je zien wie er op dat moment is, tips raadplegen en foto’s bekijken. Er kan ook een special vrijgegeven worden door in te checken. Elke klant die een luch bestelt, kan genieten van een gratis glaasje Prosecco. Eenmaal binnen in Eataly, is het onwaarschijnlijk dat je zult vertrekken zonder iets anders te kopen.

Southern Hospitality in New York City, mede opgericht door Justin Timberlake, is van mening dat een special aanbieden hun onderscheidt van de andere restaurants in de buurt. Na het inchecken ontvang je een gratis biertje. Voor de mayor (de burgemeester van de locatie) is er een speciale beloning: 50% korting op een etentje voor twee!

Engage your followers

UC Berkely is één van de vele hogescholen in de Verenigde Staten die Foursquare gebruikt om studenten, donateurs, ouders, de faculteit en bezoekers te stimuleren. Als je op de faculteit bent, wordt Foursquare een mobiele reisgids. Christina Sponselli, Social Media Director van UC Berkeley omschrijft het als volgt: “Engagement is our business objective. We’re building a real relationship in a virtual space.”

Create Rewards

Miss Shirley’s in Baltimore staat bekend om het uitstekende ontbijt. Voor bizarre combinaties, zoals kip met wafels, moeten mensen soms twee uur wachten. De mayor hoeft nooit te wachten voor een tafel. Naveen Selvadurai, medeoprichter van Foursquare, over het mayor zijn: “When you’re the mayor, you might be the coolest person in the room for five minutes. Who doesn’t want recognition?”

Knock-out the competition

AJ Bombers, gelegen in Milwaukee, Wisconsin, is het restaurant dat opgebouwd werd door social media. Dankzij Foursquare, Twitter en Facebook genoot eigenaar Joe Sorge van meer buzz in 18 maanden dan zijn concurrent in tien jaar! Voor lokale ondernemingen zoals AJ Bombers biedt Foursquare gratis, exclusieve en krachtige gegevens aan over hun klanten en hun gewoonten.

Luke’s Lobster in New York’s East Village opende zijn deuren in een periode van diepe recessie in de Verenigde Staten. Ondanks de recessie kon Luke Holden zijn restaurant uitbreiden naar drie locaties. In minder dan twee jaar telt zijn restaurant 11.000 check-ins. Luke Holden over adverteren: “For a small business like mine, mobile is traditional advertising.”

Incentivize your customers

Earthjustice, een non-profit in Oakland, Californië, creëerde een unieke stimulans om geld in te zamelen voor milieuproblemen. Elke keer als iemand incheckte bij een reclamebord van Earthjustice, zou een anonieme donateur een donatie van $10 maken om het milieuprobleem op het reclamebord op te lossen. Earthjustice zamelde $50.000 in binnen een paar weken tijd.

RadioShack ontdekte dat klanten die Foursquare gebruiken 350% meer uitgeven dan de gemiddelde klant. Een tijdelijke actie volgde: klanten die voor de eerste keer incheckten ontvingen een korting van 20%. Klanten die regelmatig incheckten kregen een korting van 10%, de mayor kreeg een korting van 20%. Ghirardelli in San Francisco gaat nog een stapje verder: bij elke check-in ontvangt de klant een korting van 20% op de volledige aankoop. Geef de klant dus elke keer opnieuw een reden om in te checken. Chocolade werkt altijd!

Straw Hat Pizza in het noorden van Californië ontdekte dat hun campagne op Foursquare (gratis pizza bij aankoop van frisdrank) winstgevender was dan het verdelen van kortingsbonnen via e-mail en Facebook. Er was een newbie special voorzien voor de klanten die voor het eerst incheckten en een loyalty special voor klanten die regelmatig incheckten. Jonathan Fornaci, CEO van Straw Hat Pizza: “My customers are on their smartphones and I need to connect with them where they are living their lives.”

Souplantation/Sweet Tomatoes begon met de specials op Foursquare omdat hun klanten het toch al gebruikten. De loyalty special is een korting van 15% op de lunch die of het avondmaal dat je in ontvangst neemt na je smartphone aan de kassière getoond te hebben. Tracy Marks, PR, Souplantation/Sweet Tomatoes: “Foursquare, along with other social media tools, helps you maintain an ongoing conversation with your customers.”

Never stop entertaining

Jimmy Choo in Londen creëerde een unieke campagne op Foursquare onder de naam ‘Catch a Choo‘. Een paar Jimmy Choo sneakers checkte in op verschillende locaties, gevolgd door maar liefst 4.000 mensen die de campagne op Foursquare volgden. De gelukkige die op de plaats aankwam voor de sneakers vertrokken, mocht een paar uitkiezen in zijn smaak en maat. De verkoop van de schoenen schoot met +33% de lucht in tijdens de drie weken durende campagne. Een ander voorbeeld is Hofbräu House in New York City. Dit café moedigde mensen aan om een traditionele Duitse outfit aan te trekken. Wanneer deze mensen incheckten, stond er een halve liter bier op hen te wachten.


Deze post is gebaseerd op de bovenstaande presentatie van Carmine Gallo. Hij heeft ook een boek uitgebracht, The Power of Foursquare, waarin dit alles nog concreter wordt uitgewerkt. Mijn exemplaar is alvast besteld!