Columns

Niet in 2012

0

Wat we in 2012 kunnen missen als kiespijn. Over pauperspammers, SoLoMo’s en dingen die je in 2012 dus echt niet moet doen…

1. Schrale sms’jes en mails

We krijgen ongelofelijk veel troep in onze telefoons en computers.  Mails, sms§’jes, whatsapps, tweets. Alsof niemand zich lijkt te realiseren dat ieder getikt bericht ook nog geopend en gelezen moet worden. En de grote spammers zitten ook nog eens onder je vrienden, zo blijkt al meteen na 5 minuten in het nieuwe jaar. Pauperspammers zijn het; ze misbruiken het gratis Whatsapp om zinloze berichten-bommen te versturen. ‘Geniet van een liefdevol jaar’. Hou op met die onpersoonlijke ongemeende onzin. Borduur een wens, of hak ‘m in klei, in oplage één, verzegel het, en laat het aangetekend per postkoets bezorgen. Dan ga ik geloven dat je er iets van meent. Dit is tijdsvervuiling. En aangezien tijd ieder jaar schaarser wordt, is het een steeds grotere belediging voor de ontvanger.

2. Voorspellingen met Maya of SoLoMo er in

Volgens de eschatologie (natuurlijk, Grieks woord), de leer van het einde der wereld, geeft de Maya-kalender aan dat op 21 december van dit jaar het doek valt. Dan krijgen we een omkering van het aardmagnetisch veld, met funeste gevolgen. Laten we het hier tijdens Kerst 2012 over hebben. Er zijn twee mogelijkheden. Het is waar, en dan hebben we het er niet over omdat we allemaal dood zijn. Of het is niet waar, en dan hoeven we het er ook niet meer over te hebben. Het is dus beter om het er nu al niet meer over te hebben. Zie ook: tijdsverspilling.

Net zo zinloos zijn alle beschouwingen waarin als trend het woord SoLoMo voorkomt. SoLoMo is een afkorting voor Social, Local en Mobile. Social: de mens wil contact. Local: je bevind je op een bepaalde plaats. Mobile: we zijn beschikbaar en bereikbaar, zeker nu we tegenwoordig allemaal vrijwillig een antenne geïmplanteerd hebben.

Maar SoLoMo is geen trend, het is een evolutionair ontwikkelde eigenschap van de mens. De mens is een sociaal wezen (social), weet dat hij niet moet willen skiën in de Sahara (local) en is in principe altijd bereikbaar en beschikbaar (mobile), als je hem maar op de goede manier aanspreekt.


En nu doen de SoLoMo-predikanten net alsof er iets bijzonders aan de hand is, alsof er een nieuw licht wordt geworpen op de toekomst. SoLoMo bestond al in de klassieke oudheid, het woord eschatologie werd gelijktijdig bedacht met ‘sociologie’, ‘filosofie’, ‘democratie’, en zo veel andere. Toen al zocht mensen elkaar op en wilden ze overleggen, op verschillende plaatsen, over de onderwerpen die er op dat moment toe deden. Ook toen al waren er rondtrekkende toneelgroepen. Ook toen al deden regenten of commercanten er verstandig aan om in te spelen op deze solomo-eigenschappen van de mens. Solomo is actueel, maar nini. Niets nieuws.

3. ‘Ding’ en ‘dus’

Heel kort dan. Acteur Barry Atsma, deze week terugblikkend in een interview met Frank Evenblij: “In 2011 ben ik gescheiden, dus dat was nogal een ding”. Oef. Een mooier pleidooi om beide woorden zorgvuldiger te gebruiken, is nauwelijks te bedenken.

Geen troep-berichten, geen Solomo, geen ding of dus. Het komt wel goed, met 2012.

Deze column werd eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.