Reportages

Search en social media groeien steeds meer naar elkaar toe

0

Social Media wordt steeds meer een overkoepelende structuur, in plaats van een verzameling aparte platformen. Dat wordt duidelijk tijdens de tweemaandelijkse Search Marketing Thursday, een seminar over zoekmachinemarketing, waar de focus wordt gelegd op Google+ en Social Search.

De ontwikkeling van Google

Bas van den Beld, Search en Social Marketing expert, presenteert zijn visie op Social Search, waarbij hij inzoomt op Google. Hij laat zien hoe de resultatenpagina van Google zich door de jaren heen heeft ontwikkeld van het tonen van puur de zoekresultaten tot de uitgebreide en gepersonaliseerde resultaten die we nu kennen; inclusief afbeeldingen, producten, video’s en nu dus ook aanbevelingen van de mensen uit je (Google)netwerk. De reden achter het toevoegen van deze aanbevelingen legt Van de Beld uit door een parallel te trekken met de film ‘The Joneses’.

Deze film gaat over een familie die alles lijkt te hebben: ze zijn rijk, wonen in een groot huis, hebben populaire kinderen en mooie spullen. Het blijkt echter geen echte familie te zijn, maar een handige marketingtruc om de buurtbewoners eenzelfde levensstijl te laten verlangen en zo producten te kunnen verkopen. Van den Beld geeft aan dat dit principe – dat je nou eenmaal graag wilt hebben wat de ander heeft – ook geldt op het internet. En dat Google daar met Google+ (en Search, plus Your World) verder op inspeelt: wat mensen in mijn netwerk lezen, kopen of gebruiken, wil ik zelf ook.

Google weet inmiddels al ontzettend veel van haar gebruikers en blijft deze kennis vergroten. Van den Beld laat aan de hand van een aantal voorbeelden zien hoeveel Google van je weet en hoe diverse Google-diensten, zoals Gmail, een zo compleet mogelijk beeld van jou als gebruiker opbouwen. Door de aankomende wijziging in het privacybeleid van Google, kan dit nog verder worden uitgerold. Van den Beld onthoudt zich van een waardeoordeel hierover.

Sociaal is meer dan een kanaal

Martijn Geerlings, Agency Product Specialist bij Google, legt uit dat Google met Google+ geen sociaal kanaal heeft ontworpen, maar dat Google+ alles sociaal maakt. Met andere woorden: Google+ is meer een vorm of structuur dan een kanaal. De +1 knoppen die je tegenwoordig in ieder Google product – zelfs in advertenties – tegenkomt,  zijn een belangrijk onderdeel van het Google+ universum. Geerlings laat duidelijk merken dat Google vol op Google+ inzet. Bij de vraag of er cijfers bekend zijn over het aantal Google+ gebruikers in Nederland, antwoordt Geerlings dat Google deze cijfers niet heeft. Hij verduidelijkt opnieuw het belang van de +1 knoppen en de Google gedachte dat ‘social’ veel omvattender is dan slechts een platform waarop “je even sociaal gaat zitten zijn”.

Op de vraag of de Google+ knoppen van invloed zullen zijn op het algoritme (de formule waarmee Google de onbetaalde zoekresultaten rangschikt) antwoordt Geerlings eerst ontwijkend. Vervolgens legt hij uit dat er  eerder geklikt zal worden op een zoekresultaat dat is aanbevolen door een bekende. Wanneer er wordt gereageerd dat Geerlings geen geen antwoord op de vraag gaf, antwoordt hij dat hij het antwoord niet weet. De zaal reageert met gelach: Geerlings’ antwoord is zo ongeveer wel wat iedereen verwachtte en we kunnen er dus eigenlijk wel vanuit gaan dat dit zeer waarschijnlijk is.

Afsluitend presenteert Jesper Stoel, Online Marketeer bij Roompot vakanties, een verrassend eerlijke praktijkcase, waarin hij laat zien welke stappen er zijn genomen om Social Media binnen het toch traditionele bedrijf op te zetten. Stoel presenteert met ontwapenend enthousiasme hoe social media als communicatiekanaal binnen de organisatie is gegroeid.

Over Search Marketing Thursday

De Search Marketing Thursday (SMT) is een kort seminar van circa 2 uur, waarin de laatste cases, trends en ontwikkelingen op het gebied van zoekmachinemarketing worden gepresenteerd. De Search Marketing Thursday is een initiatief van de IAB Taskforce Search en is gratis te bezoeken voor zowel IAB leden als niet-leden. De eerstvolgende bijeenkomst is op 5 april, in het MeetingPlaza te Utrecht.