How to

Praktische handleiding Facebook Timeline voor brand pages

0

De Facebook Timeline, nieuwe Premium Ads en een Reach Generator. Facebook heeft zeker niet stilgezeten, maar weet jij welke veranderingen er hebben plaatsgevonden en wat deze uiteindelijk inhouden voor jouw organisatie of merk? Voor het gemak heb ik alle wijzigingen rondom Facebook in een handleiding gezet. Een handig overzicht voor iedereen die werkt met Facebook en de nieuwe mogelijkheden wil ontdekken.

Op 29 februari 2012 was het zover, de allereerste Facebook Marketing Conferentie. Een conferentie waar veel nieuwe mogelijkheden binnen Facebook zijn aangekondigd. Als eerste introduceerde Facebook de Timeline voor pagina’s. En aanstaande vrijdag, 30 maart 2012, is de nieuwe Timeline bij geen enkele organisatie op Facebook meer weg te denken. En of dat nog niet genoeg was, introduceerde Facebook ook nieuwe Premium Ads en is er de Reach Generator waarmee je 75% van je fans kunt bereiken.

In dit artikel ga ik uitgebreid in op de bovenstaande veranderingen binnen Facebook. Ook  besteed ik aandacht aan de nieuwe contentmogelijkheden voor de Timeline. De hele handleiding is hieronder te lezen.

Facebook Timeline

De Facebook Timeline is de nieuwe weergave van je Facebookpagina. Vrijdag 30 maart zullen alle Facebookpagina’s automatisch overschakelen op deze Timeline. Ik zal er niet te diep op ingaan, want dat heeft Marcel van der Heijden al heel overzichtelijk gedaan in zijn artikel. Daarnaast heb ik ook al eerder een artikel gepubliceerd, met daarin alle formaten voor de nieuwe Facebook Timeline.

Timeline Cover

Een belangrijk onderdeel is de Facebook Timeline Cover. Het vervangt de welkomstpagina/landingspagina en geeft de mogelijkheid om in één grote afbeelding (851 pixels bij 315 pixels) jouw fans een warm welkom te heten. Let er echter wel even op dat je cover foto bij een eerste bezoek niet volledig zichtbaar is voor de gebruiker. Neem dit dus ook mee in je design voor de nieuwe Timeline Cover.

Daarnaast kun je nu ook je creatieve kant laten zien door de profielfoto te betrekken bij je Timeline cover. Er zijn echter nog maar weinig bedrijven die dit hebben toegepast. Voor het gemak heb ik twee voorbeelden toegevoegd, van Remia en Ford Mustang.

Eisen & richtlijnen

Houd er bij het designen van je Timeline Cover ook rekening mee dat deze moet voldoen aan bepaalde eisen. Letterlijk gezien, mag je niets melden over kortingen, verkrijgen van producten of andere Facebook features. De nieuwe Timeline Cover geeft je echter wel de ruimte om te communiceren dat er een actie gaande is. Er staat namelijk in het eisenpakket van je Timeline Cover niet dat je niet mag communiceren met een korte vraag. Dit komt er op neer dat je wel een vraag mag stellen, maar geen gebruik mag maken van een call to action (CTA). Bij een vraag in de cover suggereer je namelijk niet expliciet dat er een prijs te winnen is. Zo kun je een korte vraag stellen in je Cover en kun je met subtiele lijnen (geen pijlen!) wijzen naar de applicatie. Op de afbeelding van de applicatie (111 pixels bij 74 pixels) kun je dan weer antwoord geven op je vraag.

Bijvoorbeeld:

 • Timeline Cover vraag: Een Audi A1 winnen?
 • Afbeelding App: WIN EEN AUDI A1!

Er zijn nog amper bedrijven, in Nederland of daarbuiten, die hier gebruik van maken. Om de mogelijkheden van die subtiele lijnen, en dus geen pijlen, die de applicatie onder de aandacht brengen, staat hieronder een mooi voorbeeld van de Livestrong Facebookpagina.

Milestones, maak ze zichtbaar!

Een milestone is een hoogtepunt van jouw bedrijf, dat je met iedereen wilt delen. Milestones zijn de momenten in de afgelopen jaren, waarop belangrijke zaken hebben plaatsgevonden rondom je merk. Dit kan zijn de dag van oprichting van het bedrijf of een andere belangrijke gebeurtenis. De geschiedenis op Facebook gaat inmiddels terug tot  het jaar 1000. Het eerdere probleem, dat je met milestones alleen terug kon naar 1800, is inmiddels verholpen.

Is een milestone nu ook zichtbaar op de nieuwsfeed van mijn fans? De eerste milestone (bijvoorbeeld over de oprichting), die je invult is niet zichtbaar op de News Feed van je fans. Deze wordt verwerkt in de tijdlijn en is daarmee wel zichtbaar aan de rechterkant van je bedrijfspagina. Bij een tweede milestone kun je aanvinken als je wil dat de milestone niet geplaatst wordt in het nieuwsoverzicht van je fans. Ga hier zorgvuldig mee om, want je wil je  fans niet spammen met 20 milestones.

Ster allures

De Star posts, oftewel hoogtepunten, maken het mogelijk om belangrijke momenten groot toe te lichten op je pagina. Deze toepassing vind je na het plaatsen van je bericht in de rechter bovenhoek van hetzelfde bericht. De afbeelding, video, of fotoalbum worden vergroot tot een ongekende grootte op Facebook. Zo kun je belangrijke momenten, of interessant nieuwsberichten nog beter onder de aandacht brengen.

Op dit moment zijn er veel bedrijven die worstelen met de nieuwe Timeline. De engagement op de pagina is naar beneden gegaan en daarnaast lijkt het erop dat niet iedereen alle berichten meer ziet. Één troost is dat uit onderzoek blijkt dat 85% van alle interactie plaatsvindt op de News Feed van de gebruiker zelf. En waarom zou je niet je Timeline Cover betrekken in je posts? Een mooi voorbeeld is Armani, die op de Cover van hun pagina aangeven dat de nieuwe collectie zichtbaar is op de Timeline, om vervolgens op de Timeline groot te werk te gaan met hoogtepunten in de vorm van fotoalbums.

 

Facebook Reach Generator

Facebook introduceert de Reach Generator en garandeert dat je daarmee in één maand tijd 75% van je fans kunt bereiken met je content. Met de reach generator, ga je dus betalen om het meeste rendement uit je content te halen. Uit onderzoek van Facebook is gebleken dat merken op dit moment 16% van hun fans bereiken met content. De nieuwe Reach Generator maakt het mogelijk om in één week 50% van je fans te bereiken en op maandbasis 75% van je fans. Kortom; het zijn sponsored stories op anabolen. Hoe meer reacties, vind-ik-leuks of shares jij krijgt bij jouw berichten, hoe relevanter en zichtbaarder jij wordt voor jouw fans, volgens de EdgeRankformule van Facebook.

Reach Generator:

 • bereik regelmatig 75% van je fans
 • vergroot het engagement met je merk (likes, shares en comments) met de factor 2
 • ontvang maandelijkse rapporten over bereik, engagement en je merk.

Facebook Premium Ads

Er zijn nieuwe advertentiesoorten ontwikkeld, die langzamerhand verder worden uitgerold. De klassieke Premium advertenties gaan langzaam plaats maken voor de vernieuwde advertentieformaten. Een belangrijke verandering is dat de nieuwe advertenties een groter formaat kennen en dat er meer soorten advertenties zijn. Hieronder een overzicht van alle nieuwe Facebook Premium Ads.

 • Like Ads
 • Poll Ads
 • Video Comment Ads
 • Event Ads
 • Sampling Ads
 • Standard Ads
 • Sponsored Stories
 • Marketplace Ads
 • Offers

Die laatste is een interessante ontwikkeling. Op dit moment is er pas één organisatie, die de mogelijkheid heeft gekregen om de Facebook Offers te testen. Hoe werkt het? Als organisatie kun je een unieke aanbieding plaatsen op je Facebookpagina, fans hebben vervolgens de mogelijkheid om de aanbieding te ‘claimen’! De fan van jouw pagina kan dan de aanbieding claimen, ook via mobiel of eigen News Feed.

Bereik jouw fans, waar en wanneer je maar wil!

De nieuwe Facebook advertenties maken het mogelijk om gebruikers op vier verschillende momenten te bereiken:

 1. aan de rechterkant van de homepage
 2. de News Feed op de homepage
 3. News Feed op mobiel en
 4. als gebruikers uitloggen.

Dagelijks maken meer dan 400 miljoen gebruikers van Facebook via hun mobiel, dus deze advertentieformaten konden eigenlijk niet uitblijven. De mogelijkheid te adverteren als gebruikers gaan inloggen of net hebben uitgelogd, is ook erg vernieuwend.

Visuele content werkt!

Content speelde al een belangrijke rol op Facebook. Goede content zorgt ervoor dat je fans betrokken blijven bij je merk. Hierdoor ben je volgens Facebook relevanter voor je fans (EdgeRank formule) en verschijn je vaker in de News Feed van je fans. Met Facebook Timeline gaat visuele content een nog belangrijkere rol spelen. Je krijgt met de Timeline de mogelijkheid om ongekend grote afbeeldingen te gebruiken en daarmee je fans meer te betrekken bij je merk of organisatie.

Geschikte content is vooral visueel

Afbeeldingen scoren goed op Facebook. Met een rake foto kun je zo een flink aantal likes in de wacht slepen. Een foto springt in het oog en met de nieuwe Timeline knalt hij er helemaal uit. Heb je een briljante afbeelding en wil je deze meer zichtbaarheid geven, dan kun je hem vergroten. Gebruik geen kleine foto’s, de kwaliteit moet goed zijn, want anders wordt het korrelig. Laat met beeld zien wat je zeggen wilt.

Vastpinnen die belangrijke boodschap!

Niet elke post is even briljant. Dat geeft niks. Morgen weer een kans. Maar soms zou je willen dat dat ene goed gevonden bericht wat langer bovenaan de pagina zou pronken. Hoera, dat kan! Een belangrijke mededeling, bericht over een actie of goed gevonden visual, kan je nu zeven dagen bovenaan je pagina laten staan. Ook handig als je vanaf Twitter doorlinkt naar Facebook, voor een actie bijvoorbeeld.

Alle bovenstaande onderwerpen worden uitgebreid behandeld in de handleiding hieronder.


Wil je het ebook nog een keer rustig teruglezen, dat kan! Je kunt hem hier downloaden. Heb je nog vragen of opmerkingen over de Facebook Timeline? Laat het gerust weten in een reactie!