Apps & Tools, How to, Reportages

De locatie maakt de app

0

Kent u ze nog, de gouden oude marketing P’s; product, prijs, plaats en promotie? Met de komst van internet leek de “plaats” vooral gericht op hoe makkelijk iets te vinden is via Google, maar de location-based apps die tijdens Social Media Club Amsterdam in Pakhuis de Zwijger werden besproken richten zich juist weer op de echte, fysieke plaats.

FlirtSmart – finding the right partner should be spontaneous and fun

De eerste app is met name interessant voor de singles onder ons, FlirtSmart. Medeoprichter Andrew Charnley kwam op het idee van FlirtSmart toen hij in de kroeg stond en een leuke, laagdrempelige manier zocht om met iemand in contact te komen. Als je zomaar op een wildvreemde afstapt, weet je immers nooit wat voor reactie je kunt verwachten. Zo ontstond het idee om een mobiele applicatie te ontwikkelen, die het gat vult tussen online datingsites en real life contact leggen.

FlirtSmart was het resultaat. In 4 simpele stappen leg je contact met leuke singles die op dat moment in jouw omgeving zijn en die open staan voor een flirt. Allereerst maak je, net zoals bij datingsites, een FlirtSmart profiel aan. Vervolgens kun je in een bepaalde nabijheid naar andere FlirtSmart users zoeken, je ziet gelijk een matchingscore met mensen in jouw omgeving. Vervolgens kun je met een van je matches chatten en aangezien je toch bij elkaar in de buurt bent, kun je elkaar meteen live ontmoeten.

Sinds de lancering enkele maanden geleden, is FlirtSmart 8000 keer gedownload en per dag wordt de app zo’n 1500 keer geopend. Kanttekening is wel dat de app vooral leuk wordt als er andere FlirtSmart-ers in de buurt zijn. Logischerwijs heeft de app tijdens een avondje stappen in Amsterdam grotere kans van slagen dan tijdens een bezoek aan Staverden.

FlirtSmart profileert zich nog wel als een echte start-up. Een duidelijk verdienmodel is er nog niet, maar er zijn wel ideeën over. Daarbij wil het bedrijf eerst voet aan de grond krijgen in Nederland, maar heeft wel de ambitie om internationaal uit te rollen. Voorlopig richt de organisazich vooral op de groei in gebruikersaantallen, waarbij het viral effect van Draw Something als groot voorbeeld dient. Een echte start-up vol passie en ambitie dus. Lees ook het interview met Andrew Charnley van FlirtSmart in Gespot.

[vimeo]http://vimeo.com/30370829[/vimeo]

Scoupy – ouderwets kortingsbonnenboekje in een nieuwerwets jasje

Daarna was het woord aan mobiel kortingsbonnenboekje Scoupy (een samenvoeging van Scoup en Coupon, zo wist Twitteraccount @ScoupyNL mij te vertellen). Klinkt wel aardig, zo’n kortingsbonnenboekje, maar met 2600 lopende acties en 50 nieuwe acties per dag is deze app toch wel bijzonder interessant om bij de hand te hebben tijdens een middagje winkelen.

Scoupy is wat betreft businessmodel en promotie een paar stappen verder dan Flirtsmart, niet verbazingwekkend als je bedenkt dat deze app is verzonnen door de gebundelde krachten van 4 ervaren ondernemers. Toch heeft deze location-based marketing app een aantal indrukwekkende succesverhalen te delen.

Naast een succesvolle campagne met broodjesketen Subway (187 keer een Scoupy-coupon gebruikt voor korting) hielpen zij het nieuwe IIZO Sushi Cafe in Rotterdam aan klanten. Door promoteams met Scoupy-flyers en eetstokjes actief in te zetten in de omgeving van IIZO Sushi Cafe, hoorden mensen over dit nieuwe cafe, én over de app waarmee zij meteen gratis sushi konden ophalen. En iets dat gratis is, wordt natuurlijk niet afgeslagen. Op deze manier heeft IIZO Suchi Cafe in slechts 3 weken 263 Scoupy-gebruikers over de vloer gehad. Een win-win-win situatie voor zowel IIZO, Scoupy als de consument!

Naast het inzetten van promoteams maakt Scoupy voor haar naamsbekendheid ook gebruik van de in-store mogelijkheden (flyers op de toonbank, personeel adviseert klanten ‘met Scoupy krijgt u uw tweede broodje gratis’) en door mond-tot-mond reclame van consumenten. Social media is een communicatiemiddel voor Scoupy, maar geen essentieel onderdeel van het huidige businessmodel. Zo maakt Scoupy geen gebruik van social media als kortings-booster, zoals “retweet deze actie en krijg dan pas 20% korting” of  “like deze actie en maak aanspraak op 15% korting”.

Het leuke aan Scoupy is dat zij zowel grote bedrijven als Subway, Sport2000, Marskramer etc. kunnen bedienen, maar dat zij als location-based app ook uitermate geschikt zijn voor het MKB. Uiteraard is het zeer geschikt voor consumenten, die niet ongevraagd lastig worden gevallen door ongevraagde berichtjes, maar die wel de app kunnen openen om korting te scoren. Lees ook het interview met Bas Jongerius over Scoupy in Gespot.

Accepteer cookies

Zelf een app bouwen? Wat tips van de aanwezigen

Beide sprekers gaven als tip om de app eerst voor slechts één platform te ontwikkelen. Pas daar verbeteringen in toe en als die app helemaal 100% is wat je ervan verwacht, is het de moeite (lees: het geld) waard om dezelfde app voor een ander platform te laten ontwikkelen. Op die manier hoef je je ontwikkel/verbeter-budget maar één keer uit te geven.

Probeer je daarnaast bij app-promotie ook niet te beperken tot social media platforms als Twitter en Facebook, maar durf ook de echte wereld in te gaan met promoteams om je app aan de man te brengen. Scoupy voegt nog een wijze les toe aan dit alles: als start-up moet je je plek weten, jij bedient de consument en niet andersom.

Social Media Club Amsterdam komt eenmaal per maand bijeen in Amsterdam, elke bijeenkomst wordt er een nieuw onderwerp besproken. De volgende bijeenkomst vindt plaats op woensdag 16 mei en zal gaan over De muzikant 2.0. Hoe social media de muziekwereld verandert.