How to, Reportages, Strategie

Bloggen over NEXT Berlin 2012: wie helpt mee?

0

Ik heb me laten overhalen. Het moest er eens van komen, als een creatieveling en filmmaker die steeds meer online werkt. Ik ga naar een hardcore internetconferentie. Zij aan zij met techneuten en geeks. Met presentaties die poëtische titels hebben als ‘The challenge of quickly loading pages’. En… in Duitsland. Tijd voor een stukje crowdsourcing…

Post-digital

Gelukkig promoot NEXT Berlin 2012 zich als ‘the leading conference for the digital industry in Europe’ (dit jaar op 8 en 9 mei) en zijn er vrolijke plaatjes te zien van vorige edities waarop het nerd-gehalte aardig meevalt. Maar ik heb mij vooral laten overhalen door het thema dat deze conferentie gekozen heeft: ‘post-digital‘.

Het is een term die ik steeds vaker hoor, en eentje die ik in mijn vorige artikel voor Frankwatching ook gebruikte. We zijn nu in het tijdperk aanbeland dat (digitale) techniek saai is geworden, vanzelfsprekend. We kijken niet meer naar die techniek, maar richten ons op wat we ermee kunnen. Of wat we zonder kunnen.

NEXT Berlin verwoordt het zelf zo:

“In line with this year’s theme of ‘post-digital’, NEXT Berlin 2012 will focus on the amalgamation of digital and analog lives. The interaction between the digital and real worlds is omnipresent and, therefore, the margins between them are becoming blurred. This new state of living is best described as ‘post-digital’. At NEXT, keynote speeches by technology historian George Dyson and post-digital evangelist Russell Davies (Head of Planning, R/GA) will illuminate this term. In addition, Ulla-Maaria Engeström, founder and CEO of ThingLink, will explain her views on the networked world, while Jeremy Tai Abbett (co-founder Truth Dare Double Dare) will showcase the work of the maker movement, whose pioneers are creating new products by combining digital and non-digital devices.”

Kijk, daar gaat mijn creatieve hart van kloppen! Ik wil die term dus verder uitpluizen. Is het een betekenisloos taalgrapje? Of gaat post-digital een net zo grote rol in onze cultuur en samenleving spelen, als bijvoorbeeld postmodernisme dat in de jaren ’60-’80 deed?

Crowdsourced blogging

Ik wil jullie – lezers van Frankwatching – een verzoek doen. Voed mij met de nodige informatie en vragen, zodat ik mij als een vis in het water tussen de internetgeeks van Berlijn voel. Doe mij voorstellen wie te spreken, wat te vragen, wat niet te zeggen… Bekijk hier het programma en de aanwezigen.

Ik stel me voor dat ik dan als een soort crowdsourced blogger op pad ga. Ben ik voor twee dagen jullie man in Berlijn. En sla ik geen al te grote flater als het gesprek over PHP versus MySQL gaat.

Oder?