Columns

Klantvliegjes: onvoorspelbaar en ongeduldig

0

Waar fruitvliegjes vandaan komen is een goed bewaard geheim. Bewezen is dat fruitvliegjes afkomen op levende gistcellen zoals deze te vinden zijn in rottend fruit. Als een appel op een verlaten plek zijn ouderdom tegemoet rot, komen de vliegjes vanzelf. Ze bestonden niet, ze zijn er opeens, en ze verdwijnen ook weer alsof ze er nooit geweest zijn.

Klantvlieg mechanisme

De feiten: een fruitvliegje is er opeens, leeft gemiddeld acht tot tien dagen en kan in dat korte leven voor zo’n 500 tot 900 nakomelingen zorgen.

We noemen het klantvliegjes. Het is onduidelijk waar de klantvliegjes vandaan komen. Op een dag is er een eerste vliegje. Als de geboden waar aantrekkelijk is, wordt er binnen de kortste keren een zwerm gevormd. Blijkbaar waren ze in de buurt, maar het nieuwe ‘in de buurt’ zijn wordt niet uitgedrukt in termen van afstand omdat klantvliegjes het begrip afstand niet kennen. De enige dimensie is die van de tijd. Klantvliegjes hebben een razendsnel mechanisme ontwikkeld om elkaar op de hoogte te brengen van koopjes die er toe doen.

Gistelijke aanbiedingen die een uur geleden nog niet bestonden kunnen binnen de kortste keren gonzen in klantvliegland. Met Twitter worden er signalen gegeven, met Facebook wordt er wat over gekeuveld en vind je er mooie plaatjes bij. Met hetzelfde gemak waarmee een klantvliegje komt verdwijnt hij ook weer. Als het feest over is gaat hij naar het volgende feest, of als halverwege de wijn verzuurd of verorberd is zal de klantvlieg zijn biesjes pakken of gaat hij dood. Hierin zijn ze meedogenloos. Ze kennen geen trouw.

Klantvliegjes zijn net zo loyaal aan hun leverancier als een bankier aan zijn klant. Gistcellen zijn overal te vinden, het gist van een pruim is moeiteloos uitwisselbaar met het gist van een appel. Ja, een klantvliegje kan in een volgend leven terugkomen naar een leverancier als hij met goede herinneringen zijn hiernamaals tegemoet gaat. De verhouding tussen een leverancier en een klantvliegje is veranderd in een permanente aanbestedingsprocedure, waarbij de leverancier zich voortdurend moet onderscheiden.

Neus voor aanbiedingen

Een klantvliegje kan snel veel vrienden op de been brengen. Met gemak een paar honderd. Als KLM een weddenschap aangaat om met 150 passagiers te vliegen op Miami zijn er binnen veertig uur meer dan 426 klantvliegjes op afgekomen. Het gebeurde vorig jaar. Als een openluchttheater via het internet de verkoop van kaartjes van een voorstelling van Theo Maassen op een zaterdag om tien uur laat beginnen zijn er tien minuten later meer dan duizend kaartjes verkocht. Het gebeurde afgelopen zaterdag. De klantvliegjes hebben een feilloze neus voor aanbiedingen en ontwikkelden een ongekend efficiënt netwerk van tips en signalen. En ook de aanbiedingen worden steeds sneller en vluchtiger, zo werd deze week nog eens op de conferentie TDS Europe in Londen meerdere malen bevestigd. Een stervende hotelkamer probeert een paar uur voor zijn einde alsnog zijn weg te vinden naar een klantvliegje.

Hetzelfde geldt voor een vliegtuigstoel of theaterkaartje. Of een kist met appels. En steeds meer leveranciers garanderen dat een bestelling nog dezelfde dag thuis bezorgd wordt, mits voor vier uur ‘s middags besteld. Ze moeten wel. Het klantvliegje is ongeduldig. Dat word je vanzelf als alles om je heen snel gaat waardoor je leven kort lijkt.

Deze column werd eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.