How to, Inspiratie

E-commerce innovaties voor webwinkeliers

0

Op dinsdag 24 en woensdag 25 april werden de E-commerce Dagen in de Jaarbeurs Utrecht gehouden. De beurs werd opgedeeld in drie afdelingen: Marketing, Klantcontact en E-commerce. Ik ging op zoek naar innovaties in de markt, want dat is wat bedrijven verder brengt en de toekomst van de markt bepaalt. Wie en wat viel er op?

Op de afdeling E-commerce werd er gestrooid met termen als SEO, fullfilment, leadgenerators en klantinteractie. In tegenstelling tot de Webwinkel Vakdagen van eerder dit jaar, waren de internet- en webshopbureau’s een stuk minder vertegenwoordigd. Met uitzondering van een paar kleine stands waren er geen grote e-commerce partijen aanwezig, terwijl je dat wel zou verwachten.

Klantcontact Innovatieprijs 2012

Dit jaar werd voor het eerst de Klantcontact Innovatieprijs uitgereikt. Er kon gestemd worden op negen producten binnen deze markt. Het niveau lag over het algemeen laag, met al bekende producten als chatbots, helpdesk en de mogelijkheid om transacties te doen of 3D avatars in te zetten voor webspeaking. Die kennen we ondertussen al en zijn alles behalve innovatief te noemen. Erg zonde om te zien dat veel bedrijven blijven hangen in de oude techniek, terwijl er tegenwoordig zoveel meer mogelijk is.

Dit maakte het voor Interactive Intelligence, een van oorsprong Amerikaanse bedrijf, een stuk makkelijker om hun product eruit te laten springen. Zij lieten vandaag voor het eerst de Interactive Mobilizer aan een groot publiek zien. Een product dat nog niet gelanceerd is en binnenkort vanuit Amerika door middel van een persconferentie naar buiten gebracht zal worden. “De enige oplossing op de markt die écht inspeelt op de huidige communicatietrends”, aldus het Nederlandse team van het bedrijf. En daar zijn wij het zeker mee eens.

De Interactive Mobilizer is een service-app, die direct in contact staat met de klantenservice. Deze app is inzetbaar voor ieder bedrijf of organisatie. Als de gebruiker inlogt krijgt hij toegang tot informatie over openstaande bestellingen, facturen, klachten, trouble tickets en vergunningen. Ook kan de gebruiker bijvoorbeeld boekingen en bestellingen plaatsen. Dan is er nog de mogelijkheid om direct in contact te treden met de klantenservice vanuit de app. Dit op verschillende manieren, zoals via een chat- of videogesprek. Uiteraard krijgt de medewerker van de klantenservice direct alle relevante informatie van de gebruiker te zien waardoor de klant optimaal geholpen kan worden. Het is daarom ook niet voor niets dat Interactive Intelligence met deze innovatieprijs naar huis is gegaan.

Gedurfd

Een andere opvallende innovatie tijdens de beurs was BlueBerry . Zij lieten hun eigen systeem zien, waarmee online magazines voor het web en de iPad gebouwd kunnen worden. BlueBerry ziet zichzelf als directe concurrent van Adobe, met hun applicatie voor het creëren van interactieve magazines.

De magazines zagen er in ieder geval indrukwekkend uit, met veel mogelijkheden. Daarnaast is de applicatie relatief betaalbaar, zeker in vergelijking tot de programma’s van Adobe. Een andere USP van de applicatie is dat hij volledig vanuit de cloud werkt. Erg handig omdat je onafhankelijk van computer of locatie kunt werken.

Gemis

Helaas bleven de echte innovaties dit jaar uit op de E-commerce Dagen. Het bleek toch vooral een grote verzameling van toeleveranciers op het gebied van fulfilment, payment en verzending. Ook viel het gemis van de (grotere) bureaus op. Erg jammer, zeker omdat er zoveel mooie ontwikkelingen zijn op het gebied van e-commerce. Wij zijn ervan overtuigd dat de huidige webwinkelier moet opvallen met een andere aanpak. Zonder goede innovaties blijft dit lastig.

Wij zijn erg benieuwd welke innovaties voor webwinkels jullie onlangs in de markt hebben gezien?