How to

Layar Creator voor interactieve print: kans of bedreiging?

0

De nieuwe toepassing van de augmented reality-applicatie Layar, maakt het mogelijk om print en andere statische beelden van een interactieve laag te voorzien. Iedereen kan het en het is kinderlijk eenvoudig. Hierin schuilt direct een gevaar voor de traditionele uitgevers: iedereen kan content toevoegen aan jouw media. Ook wanneer je dit zelf al gedaan hebt.

Layar Creator

Dinsdag kwam het bedrijf Layar met de Layar Creator. Deze online toepassing biedt de mogelijkheid om aan print een interactieve laag toe te voegen. Posters kunnen worden voorzien van YouTube-video’s en producten in magazines kunnen in één druk op de knop worden aangeschaft. Hiervoor hoeft geen nieuwe applicatie te worden geïnstalleerd, mits je reeds gebruikt maakt van de Layar-app. Hier ligt direct de kracht van de toepassing; 3 miljoen mensen gebruiken de Layar-app immers al. En dat is aantrekkelijk voor de uitgevers van bladen. In mijn ogen hebben gebruikers namelijk niet de behoefte om voor elk tijdschrift een aparte applicatie te downloaden. Wanneer ze voor elk tijdschrift kunnen terugvallen op de Layar-app, kan dit absoluut een succes worden.

Accepteer cookies

De mogelijkheden zijn eindeloos

Toen ik in 2009 de eerste presentatie van Layar zag, maakte dit echt indruk. Augmented reality was meer science fiction dan werkelijkheid. Maar ineens kon ik via de camera van een smartphone om me heen kijken en zien waar de dichtstbijzijnde pinautomaat zat. De mogelijkheden waren eindeloos en dit ging het helemaal worden. Intussen heeft Layar een aantal heel leuke toepassingen: bijvoorbeeld huizen (die te koop staan?) kijken of vliegtuigen spotten. De applicatie is er op mijn telefoon echter nooit in geslaagd om op het eerste tabblad te belanden. Deze laatste ontwikkeling van Layar zou daar zomaar verandering in kunnen brengen.

Experiment: iedereen kan content aan bladen toevoegen

Zojuist heb ik de Layar Creator even getest; iedereen kan tenslotte een account aanmaken en er mee gaan experimenteren. De tool ziet er goed uit en de functionaliteiten werken prima. Het gevaar zit hem in het feit dat iedereen een account kan aanmaken. Ik heb mijn test gedaan op de cover van het eerste C1000-magazine. Wanneer je nu met de standaard Layar applicatie dit magazine scant, krijg je een interactieve video te zien. Ik heb echter nergens hoeven bewijzen dat ik ook maar iets met dit blad te maken heb.

Scan deze afbeelding met de Layar-app om Layar Creator te testen.

Bladen besmeuren met interactieve content

Iedereen kan dus van alles gaan toevoegen op allerlei printmedia. Hoe bewijs je dat jij de daadwerkelijke uitgever van dit blad bent? Wanneer je een magazine uitbrengt, kun je dit probleem natuurlijk vroegtijdig tackelen door hem te uploaden voor iemand anders het blad in handen heeft. Andere mensen kunnen echter ook hun eigen laag aanmaken. En ook met terugwerkende kracht kunnen bladen besmeurd worden met interactieve content.

Dit is geen uitnodiging om massaal layers toe te voegen aan bestaande magazines, maar het biedt wel stof tot nadenken voor de ontwikkelaars bij Layar. Bovendien betekent het dat uitgevers van printmedia op tijd moeten instappen. Aan de ene kant omdat deze eenvoudige applicatie erg leuke mogelijkheden biedt, aan de andere kant om te voorkomen dat ze straks achter de feiten aanlopen en te maken krijgen met de ‘besmeuring’ van hun bladen.

Is dit een toevoeging is voor de traditionele uitgevers of  gaan ze dwars liggen wegens de (potentiële) schending van hun bladen? Deze vraag wordt pas relevant wanneer de toepassing breed omarmd gaat worden door het publiek. Wat verwachten jullie?