Bevrijd de portfoliofiel in jezelf!

0

9 van de 10 websites zijn opgebouwd vanuit het ‘laat-zien-wie-je-bent-principe’: ‘’Hallo, wij zijn Frits & Fred Productions, een jong en dynamisch bedrijf en ongelofelijk hiphappy-trendy. Wij staan voor sterk grafisch ontwerp; de sleutel tot online succes. Vraag vandaag nog een offerte aan’’. Wil ik dit als bezoeker echt weten? Gaat dit mij overtuigen om een offerte aan te vragen? Neen! Dat Frits & Fred grafisch ontwerpers zijn, heb ik mij al door Google laten vertellen.

En elk (startend) bedrijf zegt dat ze jong, dynamisch en hiphappy-trendy zijn. Ik zeg dat het anders moet: leg de nadruk op wat je kunt. Lang leve de portfoliofilie! Die informatie is voor mij als bezoeker veel interessanter. Want stel je voor, je bent op zoek naar een professionele tekstschrijver. Of een frisse blik op je website. Je rent naar je computer en raadpleegt Mr. Google. De meneer in kwestie biedt je vliegensvlug een overzicht van aanbieders.

Zoek de verschillen

Je scrollt, je klikt en je kijkt. Je legt een shortlist aan (die altijd veel te lang wordt) en probeert vervolgens een keuze te maken. Je speelt daarbij een spelletje ‘zoek de verschillen’: je wil weten wat aanbieder A van aanbieder B onderscheidt. Je bezoekt de websites en ziet overal ongeveer hetzelfde staan:

  • Jong en dynamisch / ruim duizend jaar ervaring
  • Wij hebben een passie voor …
  • Een goede … vormt de sleutel tot online succes
  • Een paar verdwaalde voorbeelden
  • ‘Vraag een offerte aan’ / ‘bestel nu’ / ‘download nu’

Illustratie door Sandra de Haan

Jong en dynamisch…zucht…

Ik zeg niet dat dit voor elke website geldt, maar ik kom er vermoeiend veel tegen. Soms lijkt het of er een standaard stappenplan de ronde gaat voor het creëren van ‘overtuigende content’. Als ik voor elke keer dat ik de woordcombinatie jong en dynamisch tegenkom een euro zou krijgen, dan zou ik dit artikel nooit hebben geschreven. Dan was ik nu jong, dynamisch én miljonair en lag ik ergens op een strand te genieten van een glas vrije tijd on the rocks.

Natuurlijk is het belangrijk om wat te vertellen over jezelf en over je bedrijf. Een potentiële klant wil ook weten met wie hij te maken heeft. Over hoe je werkt en waar je voor staat. Maar wees creatief en onderscheidend. Realiseer je dat het échte contact pas ontstaat als je op een shortlist staat of bent uitgekozen om de opdracht uit te voeren. En waarom word je uitgekozen? Precies.

Een mammoetgrote splash

Leg de nadruk op wat je kunt. Wat maakt jou anders dan de andere shortlist-kanshebbers? Natuurlijk! Je portfolio. Pak het lekker groots aan. Een grote slider met imponerende praktijkvoorbeelden. Een mammoetgrote splash die bij het betreden gelijk ‘de magic’ van je bedrijf weergaloos naar voren laat denderen en een verpletterende eerste indruk maakt.

Gebruik een mooie hoop beeldmateriaal en vertel erbij wat de positieve impact is geweest voor de desbetreffende klant. Vertel wat over de case. Hoe ben je te werk gegaan? Voor welke uitdagingen kwam je te staan? Hoe heb je dat opgelost? Potentiële klanten kunnen zich op die manier een voorstelling maken van hoe een samenwerking met jou er in de praktijk uitziet. Je laat zien dat jij het verschil kunt maken.

Cadeautje!

Ok, point taken. Je laat zien wat je kunt en bent zo onderscheidend als Patricia Paay in deftig gezelschap. Tijd om naar de sale te vragen. De beurt is nu aan die ijzersterke call-to-action om de potentiële klant over de streep te trekken. Help die CTA een handje. Geef iets weg. Een cadeautje. Ook daarbij kun je laten zien dat je een professional bent. Gratis advies, een E-book of een handleiding vol tips & tricks. Verzin een aardigheidje van toegevoegde waarde. Voor een potentiële klant geeft dat wellicht de doorslag om die offerte aanvraag te doen of op de bestel-nu-knop te klikken.

Tim Daalderop schreef dit artikel ten tijde van zijn dienstverband bij Internetbureau Slik. Mocht je naar aanleiding van de ideeën en kennis in dit artikel meer willen weten, dan beantwoordt Slik graag je vragen.