Nieuwe ontwikkelingen Google+: een korte update

0

Moet je starten met Google+? Wanneer je geen kansen wilt laten liggen dan moet je het proberen. Maar wordt het een succes? Dat is een vraag die nog niet beantwoord kan worden. Google doet er sowieso alles aan om hét nieuwe social media-platform te worden.

Begin juni schreef ik een artikel over de totstandkoming van Google+. En verder over de belangrijkste ontwikkelingen na de lancering. Hierbij nog even de highlights:

  • Bijna een jaar geleden, op 28 juni 2011, werd Google+ (Google Plus) geboren.
  • In plaats van de ‘vind-ik-leuk-button’ heb je bij Google de ‘+1-button’.
  • Er zijn veel Google+ accounts, maar er is momenteel nog weinig activiteit.
  • Op 7 november 2011 werd Google+ Pages gelanceerd (vergelijkbaar met Facebook-pagina’s).
  • Begin 2012 zet Google een grote stap met Search Plus Your World. In de normale zoekresultaten toont Google nu ook persoonlijke resultaten gebaseerd op surfgedrag en Google+ relaties.
  • Eind mei werd de Knowledge Graph geïntroduceerd. De graph is een uitbreiding op Search Plus Your World.
  • Mega nieuws op 30 mei 2012! Google Places wordt Google+ Local.

De afgelopen 2 maanden heeft Google+ een aantal belangrijke stappen gezet. In Nederland krijgen we daar niet alles van mee, maar dat is waarschijnlijk een kwestie van tijd.

Google+ evenementen

Middels deze functie maak je uitnodigingen voor evenementen waar je vrienden en relaties voor wilt uitnodigen. Google+ evenementen biedt naast het uitnodigen van individuen ook de mogelijkheid om complete groepen, ook wel kringen, te benaderen.

Het evenement krijgt daarna een eigen pagina met interactiemogelijkheden. Het is mogelijk om foto’s te delen, berichtjes te plaatsen en meer mensen uit te nodigen. Verder is het gekoppeld met je Google Agenda zodat je de beschikbaarheid ziet.

evenementen-lowlands

Meer development mogelijkheden

google plus mobile

Google biedt vanaf eind juni meer mogelijkheden en documentatie voor mobiele developers. Het is daardoor makkelijker om op mobiele sites en apps Google+ te integreren. De ontwikkeling biedt de mogelijkheid om in te loggen, content te delen en te reageren. Verder is het mogelijk om via Google+ API content uit het Google+ platform op te halen en te verwerken in apps en mobiele sites. Daardoor kan je bijvoorbeeld Google+ berichtjes en reacties hierin verwerken.

Hootsuite integreert Google+

Het is nu mogelijk om zakelijke Google+ pagina’s te koppelen aan Hootsuite. Hootsuite is een social media-management tool die zeer populair is onder veel internetmarketeers. Het organiseert alle social media-kanalen en biedt handige functionaliteit om te communiceren en meten. Via Hootsuite signaleer je snel wat er op een Google+ pagina is geschreven en zie je belangrijke statistieken. Daarnaast is het mogelijk om te reageren en berichten te plaatsen.

google plus analytics

Het mag geld kosten

In de U.S. doet Google er alles aan om meer gebruikers enthousiast te krijgen. De marketingmachine van Google draait op volle toeren. Op de eigen Google+ pagina probeert Google door leuke hangouts nieuwe gebruikers te triggeren. Daardoor kon je eerder ‘chatten’ met Taylor Swift, Pelé en golfers van de PGA tour.

Custom URL’s

In Facebook konden we eerder al eigen customized URL’s voor pagina’s en profielen maken, maar in Google+ nog niet. Momenteel moeten we het nog doen met lelijke URL’s zoals https://plus.google.com/108880563225515151346. Daar komt gelukkig verandering in. Het duurt niet lang meer voordat iedereen URL’s kan maken zoals bijvoorbeeld google.com/toyota+.

Gezien deze ontwikkelingen is het opmerkelijk dat één van de belangrijkste ontwikkelingen nog niet op google.nl is gelanceerd: Search Plus Your World. Dat terwijl deze functie wel op google.com actief is. Het lijkt erop dat Google ervoor kiest om eerst in de U.S. voet aan de grond te krijgen. Search Plus Your World is dé koppeling tussen search en social. Deze ontwikkeling gaat ervoor zorgen dat je op basis van Google ook persoonlijke en sociale resultaten te zien krijgt.

Google kiest er schijnbaar bewust voor om Google+ stap voor stap te lanceren, zowel inhoudelijk, maar ook qua marketing. Dat ligt trouwens op één lijn met de lancering van eerdere Google-producten. In Nederland moet Google+ echter nog flink terrein gaan winnen. Het lijkt haast zonde dat een belangrijke ontwikkeling als Search Plus your World nog niet actief is. De aankomende maanden gaan uitwijzen in welke mate Google Plus een succes gaat worden.