Trends

Gangnam Style: de impact van een viral video

0

De Koreaanse popzanger Park Jae Sung, beter bekend als PSY, bracht op 12 juli 2012 zijn nieuwste nummer Gangnam Style uit. Vanaf het allereerste moment is het nummer viraal gegaan op het internet. De maffe videoclip met daarin de inmiddels fameuze “horse-riding dance” heeft ongetwijfeld bijgedragen aan het succes.

De teller van het nummer staat inmiddels bijna op 50 miljoen views. Het nummer verspreidde zich allereerst via de Koreaanse billboards en een aantal Engelstalige popwebsites. Daarna gaven sites als Gawker en BuzzFeed het laatste zetje. Ook het feit dat enkele beroemdheden, zoals de Britse zanger Robbie Williams en de Amerikaanse rapper T-Pain het nummer openlijk supporten deed het aantal views stijgen.

In Nederland werd Gangnam Style een hype doordat het programma ‘Repeat of niet’ van Q-music er aandacht aan besteedde. En op 18 augustus werd het nummer gemaakt bij ‘Maak ’t of kraak ‘t’ op Radio 538. Inmiddels is het nummer binnengekomen op de 45ste plaats in de Dutch Download Top50.

Accepteer cookies

In de videoclip neemt PSY de luxe levensstijl van rijke Zuid-Koreanen op de hak. Gangnam verwijst naar een welvarende en trendy wijk van Seoul. In het nummer rapt PSY over de ideale vriendin. Iemand die overdag netjes, voorkomend en slim is maar ’s nachts juist wild en grappig.

Ook zangeres Nelly Furtado is inmiddels om. Tijdens een van haar concerten in Manilla voerde ze het nummer uit. Inclusief dansje!

Accepteer cookies

En waarom dit artikel? Om met de woorden van politiek verslaggever Andrew Sullivan te spreken: “Iedereen heeft af en toe een beetje Koreaanse hip-hop nodig.”