Cases, Trends

De positie van Google+: 10 experts aan het woord

0

Ruim een jaar geleden lanceerde Google het sociale netwerk Google+. Ondanks het hoge aantal accounts valt de activiteit op het netwerk nog tegen. Door het integreren van Google+ met andere Google-diensten probeert de zoekgigant een succes af te dwingen. Moeten Nederlandse bedrijven daarom aan de slag met Google+? In dit artikel geeft een aantal experts op het gebied van social media en Google+ zijn mening en uitleg.

Elger van der Wel, coördinator NOS op 3 Lab

“We zijn gestart met Google+ omdat we als NOS op 3 aanwezig willen zijn op zo veel mogelijk platformen waar ons publiek zit. Daarnaast willen we ook nieuwe platformen uitproberen. Het is afwachten wat de verdere ontwikkeling van Google+ zal zijn, veel mensen hebben genoeg aan Facebook en/of Twitter, maar Google+ zit in ieder geval goed in elkaar en biedt veel mogelijkheden, zoals Google+ Hangouts ON Air. Dat is een goed begin.”

Anna Ketting, social mediamanager KLM

“Het lijkt wel alsof grootmacht Google moeite heeft met de positionering van Google+. Op welke manier differentieert het sociale netwerk zich van andere sociale platformen voor de gebruiker? Deze in eerste instantie simpel lijkende vraag blijft wat ons betreft nog onbeantwoord. Daarom behouden we op dit moment de zelfbenoemde ‘hygiënefactor’ binnen G+: er wordt een aantal keer per week een post geplaatst om de huidige fanbase ‘engaged’ te houden.

We zien zeker potentie in het feit dat G+ een sociale laag door de verschillende Google-producten moet worden. Op basis hiervan hebben we ook al verschillende initiatieven opgezet om de voordelen voor SEA en SEO te testen. En het werkt! De SEA-test laat een duidelijk verhoogde CTR zien. De testfase van SEO is nog niet afgerond. Op dit moment richten we ons op het uitbouwen van de SEO/SEA voordelen en worden scenario’s voorbereid voor het moment dat G+ echt ‘hot’ wordt onder onze doelgroep.”

Dimitry “DIM” Vleugel, Androidworld.nl

“Het grootste probleem van Google+ is de buitenwereld. Veel mensen trekken de vergelijking
tussen Facebook en Google+ en oordelen hiernaar. Google+ trekt momenteel veel geïsoleerde Google-diensten (maps, places et cetera) naar elkaar toe en maakt Google meer social en een meer coherent geheel. Google+ geeft Google heel veel resultaten die gelinkt zijn aan personen, een hele krachtige tool. Je moet Google+ niet als “een” dienst van Google zien maar als een onderdeel van het DNA. Het primaire doel van Google is nog steeds data verzamelen en deze presenteren aan hun gebruikers. Het sociale aspect van zoeken zal steeds belangrijker worden. Het is immers voor jou relevanter wat je vrienden zeggen, dan een SEO-geoptimaliseerde site die hoog in de zoekresultaten staat.”

Patrick Mackaaij, Eenmanierom.nl

“Ik verwacht (of beter gezegd: hoop op!) toename in adoptie. Google+ integreert naadloos met Google-diensten, zoals je vanuit Gmail direct op berichten kunt reageren. Je kunt dus niet om Google+ heen. Hangouts zijn ook zakelijk interessant, je kunt gemakkelijk met wat mensen videobellen en bijvoorbeeld een presentatie laten zien. Foto’s krijgen de ruimte en de smartphone-app zet ze alvast klaar om eventueel te delen. Het geheel werkt – in tegenstelling tot Facebook – soepel én oogt overzichtelijk. Een eventueel succes gaat denk ik nog wel een paar jaar duren omdat mensen op elkaar wachten (Metcalfe’s Law). Persoonlijk zou ik meer berichten plaatsen als dat via andere programma’s, zoals Buffer, mogelijk is.”

Sander Duijvestein, trendwatcher new media

“Google+ is nu misschien nog een spookstad, maar het platform zelf staat symbool voor een fundamentele tegenstelling in de beoogde rol in het leven van de gebruiker. De missie van Facebook is: “to give people the power to share and make the world more open and connected”. Facebook creëert een ecosystem dat zich afspeelt op het eigen platform. Een eigen wereld waarin alles kan: delen, communiceren, games spelen en muziek luisteren. Wel een wereld, die veel meer een gesloten werkelijkheid is, dan de ervaring die Google biedt. “Facebook is about you sharing with the world. Google Plus is about Google understanding you”. Google manifesteert zich steeds meer als het naadloze web, dat zich nestelt tussen zowel offline als online, on screen als off screen. Google+ is “de laag die valt over al je webactiviteiten”, maar ook recente projecten en projecten voor de toekomst zoals Google Maps, Goggles, Project Glass en de zelfsturende auto’s zijn representatief voor deze positie. De algoritmes van Google herkennen de wereld om ons heen en leveren contextgevoelige informatie aan het individu zonder zich te beperken tot een centraal platform.”

Tamara Heller, communitymanager YourSocial

“Je zou verwachten dat Google+ allang populair zou zijn geweest in Nederland, simpelweg door de machtige positie van Google. Google bepaalt zelfs dat als je een profiel op Google+ aanmaakt, dit goed is voor je SEO. Dat zou toch meer aan moeten slaan? Toch valt het resultaat van Google+ tegen. Jammer, want ik vind dat het sociale netwerk zeker interessante functies heeft, zoals het gericht werken met kringen, de videohangouts en waardevolle +1 button. Tof om te zien dat er nu wel politieke hangouts worden georganiseerd! Ik denk niet dat in Nederland Google+ een netwerk wordt met de huidige populariteit zoals Facebook, maar vind ook niet dat Google dat moet ambiëren. Google+ lijkt het beste van meerdere sociale werelden te hebben, maar moet voor nu even aansluiten achter Facebook, Twitter, Pinterest en Instagram. “

Google politieke hangouts

Jeroen Smeekens, consultant E-Difference

“Google+ biedt gebruikers weinig meerwaarde ten opzichte van Facebook. Zolang ze geen meerwaarde hebben stappen gebruikers ook niet over. Een grote troef die Google echter heeft is de integratie van Google+ met al zijn producten – en dan met name search. Door Google+ door de strot van de gebruikers te duwen vergroten ze de kans dat mensen er gebruik van gaan maken. Voorlopig zijn mensen nog genoeg verknocht aan Facebook, maar de macht van Google zal de reden zijn voor het eventuele succes. En wanneer, en OF, dat gaat komen is nog maar de vraag. Het komende jaar in Nederland verwacht ik niet dat Google+ een enorme groep gebruikers zal aantrekken.”

Bianca van de Ketterij, iBianca

Google+ zal geleidelijk meer voet aan de grond krijgen in Nederland. In vergelijking met Facebook zal het sociale netwerk echter alleen voor een kleinere groep mensen interessant zijn en blijven. En niet alleen voor privé- maar ook voor zakelijk gebruik, omdat gepubliceerde content op de site voorrang krijgt in de zoekresultaten en door de koppeling met andere Google-diensten. Minpunt is wel dat nieuwe functies niet altijd gelijk in Nederland actief zijn.

Martin Huijbregts, social mediamanager A Brand New Day

“Als sociaal netwerk vraag je waardevolle tijd van de gebruiker. Ik zie geen ruimte voor 2 netwerken naast elkaar. Let wel: niet van dezelfde orde in elk geval. Wat is voor de gebruiker de toegevoegde waarde van Google+ ten opzichte van Facebook? Op dit moment is de toegevoegde waarde voor gebruikers nog ver te zoeken. In de ogen van reguliere gebruikers is er geen opmerkelijk voordeel; zij vinden een zelfde tweede netwerk, met dezelfde vrienden en organisaties, eerder verwarrend dan een verrijking en zullen het daarom nog niet op korte termijn adopteren. Nog niet, want op termijn gaat de hub waarmee je het hele online umfeld beheert (inloggen, search, entertainment, sociale interactie) de strijd winnen. En wat dat betreft heeft Google+ juist de betere papieren. Ik verwacht dat er een moment gaat komen dat Google de oorlog gaat winnen, maar vooralsnog wint Facebook met glans.”

Bart van der Kooi, social mediaconsultant ClickQ

“Of een sociaal netwerk voet aan de grond krijgt is nooit eenvoudig te voorspellen. Google heeft echter wel een voordeel met de platformen die ze al bezitten. Als ze ook maar een klein beetje doordrukken, dan gaan bedrijven sowieso mee. Ook omdat ze de strijd met de concurrenten op gebied van social, maar ook met name op het gebied van search/vindbaarheid niet willen verliezen. Het grote verschil met Facebook is dat Google+ meer professionals en bedrijven als gebruikers heeft. De grote meute blijft weg, omdat Facebook al voldoende is. De insteek van Google die ik in mei al voorspelde is dan ook een goede.

Op het gebied van interne social media en collaboratie ligt nog een groot potentieel die Yammer mijns inziens niet innovatief genoeg invult. Wanneer wordt Google+ een succes? Dat is een beetje vragen wanneer de eindtijd aanbreekt. Als Google morgen een Google+ page verplicht stelt om je op pagina 1 van de zoekresultaten te vermelden, dan zal het sneller plaatsvinden. En aan de andere kant: als Facebook morgen een grote misstap begaat of een privacyschandaal bekend wordt, dan is Google+ de eerste gegadigde om de sociale functie van Facebook over te nemen.”

Hoe kijk jij naar de ontwikkelingen van Google+? Neem deel aan de discussie en plaats een reactie!