Apps & Tools

Twitter update: nieuwe, visuelere profielpagina

0

Gisteren verraste Twitter met een leuke, nieuwe update. Een update die nog niet voor iedere gebruiker is doorgevoerd, maar ongetwijfeld snel de standaard zal zijn. Sinds gisteren ziet de profielpagina van Twitter er wat anders uit. Je kunt een grotere afbeelding plaatsen bovenaan je profiel. Dat betekent dus meer mogelijkheden om visueel je merk te versterken. Maar hoe check je nu of jouw profiel er klaar voor is? En waar moet je op letten als je ermee aan de slag gaat?

Header image: grote afbeelding bovenaan

Twitter biedt nu dus de mogelijkheid om een grote afbeelding te laten zien bovenaan je profiel; een zogenaamde header image. Zo’n functionaliteit kennen we inmiddels van de Facebook Timeline en van Google+, maar vanaf nu is het dus ook mogelijk op Twitter. Het bedrijf uit San Francisco weet dat mensen online erg visueel zijn ingesteld en dat je met een header image direct meer over jezelf of je bedrijf kunt vertellen. Veel meer dan met slechts een avatar en een bio van 160 tekens.

En natuurlijk; dat je als potentiële volger omgekeerd dus ook sneller een beeld kunt vormen van de persoon of de organisatie, die je mogelijk wil gaan volgen. Een duidelijk geval van een win-win situatie dus. Voor de duidelijkheid: de header image is niet ter vervanging van je huidige afbeelding (avatar), het is een extra afbeelding op een nieuw soort profielpagina. Werk aan de winkel dus.

Twitter nieuwe header

Het nieuwe Twitter-profiel bevat een header image.

Meer mogelijkheden voor visuele branding

Maar deze nieuwe optie biedt veel mogelijkheden. Een grotere afbeelding biedt immers meer mogelijkheid voor ‘branding’, dan zo’n kleine avatar. Je hebt als bedrijf of persoon gewoonweg meer ruimte om je merk visueel te vertalen, dan in zo’n kleine avatar. En de nieuwe header image nodigt uit om creatief te zijn en 160 tekens te vatten in een beeld. Maar dat niet alleen, je hebt nu opgeteld drie visuele middelen tot je beschikking waarmee je op Twitter.com je verhaal kunt vertellen. Concreet kun je ervoor zorgen dat je achtergrondafbeelding (background image), je header image en avatar elkaar visueel versterken. Er zullen dus binnenkort, net zoals destijds bij Facebook Timeline, wel een aantal hele creatieve of grappige voorbeelden de revue passeren. Ik zie het artikel “de 10 meest creatieve Twitter-profielen” nu al voor me…

Check je profiel!

Hoe weet je nou of jouw profiel de mogelijkheden van de nieuwe profielpagina al bezit? Allereerst kijk je onder je settings-button in Twitter en dan onder het kopje ‘Design’.

Als jouw Twitter-account al beschikt over de extra toevoeging, dan zie je op je designpagina de nieuwe opties verschijnen. De onderstaande “Change header”-button spreekt voor zich en wanneer je erop klikt wordt de afbeeldingenmap van je computer geopend. Klaar om je nieuwe profielafbeelding te uploaden. Tot zover is het erg makkelijk.

De praktijk is echter wat minder eenvoudig. Zo heeft natuurlijk niet iedereen meteen een goede afbeelding beschikbaar en zal dit betekenen dat je grafisch aan de slag moet. Niet voor iedereen even makkelijk. En dan zijn er ook nog een aantal extra factoren, waar je als gebruiker rekening mee moet houden, als je met je nieuwe afbeelding en profielpagina aan de slag gaat.

Puzzelen: witte letters, opmaak avatar & bio

Ten eerste zijn dat de witte letters waarmee Twitter de tekst van je bio op je profielpagina weergeeft. Een volledig witte achtergrond is in verband met de leesbaarheid dus niet wenselijk. Twitter compenseert dat weliswaar door een soort grijze gloed te plaatsen over de onderkant van je foto zodat de tekst goed leesbaar blijft, maar dat ziet er met een volledig witte achtergrond ietwat goedkoop uit. Denk aan een Powerpoint achtergrond-effect in 2003. Maar ook deze retro grijze gloed is dus iets om rekening mee te houden wanneer je je header image maakt. Twitter voegt dus zelf al een effect toe in verband met de leesbaarheid van de tekst van je bio.

De tweede factor waar je rekening mee moet houden, is de opmaak van je avatar en je bio in verhouding met je nieuwe afbeelding. Deze opmaak staat namelijk vast. Je avatar boven je bio. Je moet dus even je creatieve brein laten kraken om daar iets origineels mee te doen. Ik moet zeggen dat het voor mensen zoals ik, met huis-tuin-en-keuken grafische vaardigheden nog best een uitdaging is om een leuk resultaat te bewerkstelligen. Vooral omdat voorafgaand aan het uploaden van je nieuwe header image niet precies te bepalen valt hoe de header, avatar en bio zich tot elkaar gaan verhouden. Dat is steeds een beetje gokken en vervolgens gewoon afwachten totdat het uploaden en opslaan voltooid is. Ik vond het toch nog even puzzelen om de nieuwe visual zo te maken en te manoeuvreren, dat het er op de nieuwe profielpagina goed uit komt te zien.
Ik heb voor nu even gekozen voor een achtergrond met een deur en een blauwe pijl. Deze pijl wijst op bovenstaande afbeelding weliswaar naar de envelop van de vernieuwde direct messages-koppeling, maar de rest van de wereld ziet de pijl wijzen naar de ‘follow’ (of ‘unfollow’) button.

Conclusie

Samengevat zie ik dus een aantal interessante mogelijkheden voor personen en bedrijven. En niet alleen de nieuwe header image op zichzelf is een verrijking, ook de visuele verbinding die er gemaakt kan worden met de achtergrond-afbeelding en de avatar vind ik sterk, zie bijvoorbeeld dit profiel van de Todayshow. En ik weet zeker dat we een aantal hele leuke toepassingen gaan zien. Voor bedrijven, mensen en merken is deze Twitter-update dus een waardevolle uitbreiding.

Nog meer uit je zakelijke Twitteraccount halen?

Ben je al een actieve gebruiker van Twitter, maar wil je het gebruik voor jezelf of je afdeling professioneler aanpakken? Kun je wel wat tips voor slimme tools gebruiken? Volg dan onze training Training Professioneel Twitteren: haal nog meer uit je zakelijke Twitteraccount door Jarno Duursma op 09 oktober 2012. Na deze training haal je meer relevante informatie, leads en contacten uit Twitter in minder tijd!