How to

Google AdWords Zoektrechters: wat, waar & hoe?

0

Al jaren werkt Google aan de gebruiksvriendelijkheid van Google AdWords. Onlangs nog werd sinds tijden weer eens een compleet nieuwe look & feel van de tool geïntroduceerd. Toch blijft het adverteren met behulp van Google AdWords een sport op zich en is het lang niet voor iedereen een duidelijk verhaal. Hierdoor wordt een groot gedeelte van de kansen die AdWords te bieden heeft overgeslagen. Daarnaast wordt er onvoldoende gebruik gemaakt van de analysemogelijkheden.

Een sterk verborgen functie binnen het programma is Google AdWords Zoektrechters. Ik heb geen idee waarom het zo’n goed bewaard geheim is. Je moet echt wel even zoeken, wil je de functie kunnen vinden. Het vreemde is dat de gegevens die je hier terug kunt vinden misschien wel de meest waardevolle gegevens zijn die je uit je account kunt halen.

Wat is Google AdWords Zoektrechters?

Om gebruik te kunnen maken van de zoektrechters in Google AdWords moet je conversies hebben ingesteld. Het meten van conversies met behulp van Google AdWords biedt je de mogelijkheid om de waarde van je bezoek in te schatten. Een conversie kan uit veel meer dan alleen een sale, lead of inschrijving bestaan. Denk bijvoorbeeld ook aan een contact-aanvraag, download of ‘bel me terug’-functie. Google AdWords kent twee typen conversies:

  • Eén-per-klik-conversies tellen een conversie voor elke klik op een AdWords-advertentie die binnen 30 dagen in een conversie resulteert. Dit houdt in dat als meer dan één conversie wordt gegenereerd na een enkele klik op een advertentie, conversies na deze eerste conversie niet worden geteld.
  • Veel-per-klik-conversies tellen alle conversies die worden gegenereerd binnen een periode van 30 dagen na een klik op een AdWords-advertentie. Veel-per-klik-conversies tellen meerdere conversies per klik.

Bij het instellen van conversies hoef je geen rekening te houden met bovenstaande, maar het geeft je achteraf inzicht in het resultaat van een bepaalde conversie. Wanneer je één of meerdere conversies hebt ingesteld, kun je deze terugvinden onder de kolommen in je account. Hierbij kun je zelf kiezen voor de hierboven beschreven één-per-klik of veel-per-klik-conversies.

Adwords zoektrechters

Zoals je hierboven kunt zien kun je onder de tab Hulpprogramma’s en analyse > Conversies een link naar zoektrechters vinden. Wanneer je deze pagina bezoekt, kom je terecht in een AdWords-omgeving die je veel meer inzicht geeft in de conversies. Zo kun je onder dit menu ‘begeleidende conversies’ bekijken. Hierdoor je kunt achterhalen welke zoekwoorden bijgedragen hebben aan een conversie, maar uiteindelijk niet direct geresulteerd hebben tot de conversie.

Een voorbeeld

Een gebruiker zoekt met het zoekwoord ‘GSM’, bezoekt de website van T-Mobile en converteert niet. Vervolgens keert de gebruiker een aantal dagen later terug op Google.nl en zoekt nu met ‘T-Mobile’ als zoekwoord. Nu converteert de bezoeker wel. In het campagnegedeelte van Google AdWords zal de conversie worden toegewezen aan het laatst gebruikte zoekwoord (T-Mobile). Normaal gesproken zou het zoekwoord ‘GSM’ geen waarde krijgen, maar nu kun je dus ook achterhalen of overige woorden wel degelijk bijgedragen hebben aan de conversie.

Adwords zoektrechters screen

Je zult in veel gevallen zien dat mensen die converteren op een zoekactie met “brandname” eerder zochten met andere termen die een veel lager conversieratio (aantal mensen dat leidt tot een conversie ten opzichte van het aantal mensen dat op je advertentie geklikt heeft) hebben. Het is dus niet altijd verstandig om deze woorden te pauzeren vanwege hun directe resultaat! Kijk via zoektrechters verder en onderzoek of deze zoekwoorden wel degelijk een bijdrage leveren in het aankoopproces!