Video, How to

In 5 stappen meer YouTube views met aantekeningen (annotations)

0

Aantekeningen, of annotations, zijn klikbare teksten of figuren die je over je YouTube video kunt leggen. Ze zijn een perfecte manier om de interactie met je kijkers te verhogen, te linken naar je andere video’s en je kijkers te stimuleren om te abonneren. In deze video leg ik uit hoe je je YouTube views en abonnees kunt verhogen door middel van aantekeningen.

Aantekeningen en de groei van Frankwatching op YouTube

Annotations hebben ons, bij Frankwatching, ontzettend geholpen met views en abonnees. Aan het eind van onze video’s kun je klikken op twee videoschermpjes, dat stimuleert onze kijkers om meer video’s van ons te zien.

In plaats van het standaard YouTube-eindschermpje met links naar andere video’s, geef je je kijkers nu de gelegenheid om meer video’s van jou te bekijken. Deze links houden de kijkers dus op je eigen kanaal, en zorgen op die manier voor meer YouTube views.

Ook verschijnt aan het eind van elke Frankwatching-aflevering een abonneerbutton in beeld, dat heeft ons erg geholpen met abonnees: we zijn binnen 10 maanden van 12 naar meer dan 1100 abonnees gegroeid. Dat ligt natuurlijk ook aan veel andere factoren, maar klikbare aantekeningen hebben een grote bijdrage geleverd. En goed nieuws: je kunt ze zelf heel makkelijk creëren op YouTube.

Hoe maak je aantekeningen/annotations?

Hieronder leg ik in 5 stappen uit hoe je aantekeningen maakt in je YouTube video.

1. Ga naar je YouTube-videobeheer

Om aantekeningen te maken, ga je naar de pagina ‘videobeheer’ op YouTube, waar al je video’s staan. Dat doe je door op je logo of plaatje rechts bovenin de pagina te klikken, en dan op videobeheer. Hier zie je alle video’s die je hebt geüpload. Zoek de video waar je aantekeningen, of annotations, aan wilt toevoegen, klik op het pijltje, en vervolgens op aantekeningen.

2. Open de video in de aantekeningenpagina

Nu wordt je video in een nieuwe pagina geopend. Bovenin zie je je videoplayer, daaronder je timeline – de lengte van de video – en aan de rechterkant kun je aantekeningen toevoegen.

3. Opties voor YouTube-aantekeningen

Er zijn verschillende annotation opties. Spraakballonen, opmerkingen en titels zijn allemaal compleet tekstgericht. Deze aantekeningen zijn handig als je snel een aantekening bij een video wilt maken voor je kijkers. Je kunt kiezen uit verschillende vormen, tekstgroottes, en achtergrondkleuren. Wij gebruiken meestal spotlights of labels: dit zijn doorzichtige kaders. Omdat wij in ons eindschermpje al video’s en tekst hebben staan, en die alleen nog maar klikbaar moet worden gemaakt, willen we geen kleur of tekst gebruiken – enkel het kader.

4. Voeg aantekeningen toe aan je video’s

Ga naar de videotijdlijn, en zoek het moment waarop je je aantekening wilt laten zien. Dan klik je op aantekening toevoegen. Hij wordt vanzelf op je tijdlijn geplaatst. Dan sleep je de aantekening op de plek in de video waar je hem graag wilt gebruiken. Wij zetten hem vaak over een video heen, zodat de video klikbaar wordt. Je kunt de lengte van de aantekening ook makkelijk veranderen. Verder kun je de opmaak veranderen: tekst toevoegen, de achtergrondkleur en de grootte van de tekst veranderen. De aantekening is nu klaar, maar hij is nog niet klikbaar.

5. Maak YouTube aantekeningen klikbaar

Om YouTube annotations klikbaar te maken, moet je rechtsonderin ‘link’ aanvinken en dan zie je verschillende opties. Je kunt ervoor kiezen om te linken naar je abonneerpagina (erg makkelijk als je je kijkers in 1 stap wilt laten abonneren), linken naar een kanaal of playlist of een aparte video. Plak de link van de video, kanaal of playlist in het vakje, even opslaan, en je hebt een klikbare aantekening gemaakt!

Abonneer je op onze video’s

Wil je deze video’s elke week kijken? Abonneer je dan op het Frankwatching YouTube-kanaal.