How to, Trends

Verkopen via QR-codes: hoe begin je een popup shop?

0

QR-code shops lijken een grote hit. In 2012 zijn wereldwijd meer dan 300 stores gestart, waarvan zo’n 10 in Nederland. Voor 2013 zijn ruim 2000 nieuwe shops aangekondigd. Het starten van een QR-code shop is zeker niet moeilijk, als je veelvoorkomende fouten weet te vermijden. Hoe zet je een goede QR-code-winkel op en voorkom je bekende euvels?

De trends in online, mobile en offline

Inmiddels wordt 15 tot 20% van online uitgaven via een mobiel device uitgevoerd en die trend lijkt in 2013 door te zetten. Online en offline retailers zien in mobiel een goede manier om klanten nog beter te kunnen bedienen en de offline en online kanalen steeds beter te integreren.

Alhoewel meestal in experimentele fase, worden er steeds vaker pop-up shops met QR-codes opgezet om producten via mobiel aan te bieden. Dit kan in high-traffic gebieden (bv. treinstations), maar ook in kranten, op geprinte pakbonnen en huis-aan-huis bladen.

Mobile commerce en QR Code stores

Het QR-code shop stappenplan

Het opzetten van een virtuele QR-code-winkel kan worden verdeeld in 5 simpele stappen. Niet iedereen doorloopt de stappen in dezelfde volgorde of intensiteit, maar ze bieden houvast om te zorgen dat de klant niet teleurgesteld raakt na het scannen van een code en je online conversie kan stijgen.

1. Kies de juiste locatie voor je pop-up shop

Het belangrijkste van de locatie is dat je doelgroep daar te vinden is. Wil je studieboeken verkopen? Dan moet je in de buurt van een hogeschool of universiteit zijn. Bied je sportspullen aan? Denk dan aan sportverenigingen. Voor huishoudelijke producten zijn huis-aan-huisbladen een goede keus. Zorg ervoor dat je QR-code store opvalt tussen de andere aandachtstrekkers (zoals in de video hieronder). Maak er iets creatiefs van!

Een QR-code-winkel is voor je klanten een experience. Mensen die langslopen en ‘gepakt’ worden door je aanbod, zijn geïnspireerd en een belangrijke stap is hen het gevoel te geven dat ze het product snel kunnen hebben. Deze mindset is er vaak op plekken waar men moet wachten, tijdens routine-activiteiten en in ontspannen modus, zoals thuis met een iPad en een lekker wijntje.

Het derde punt bij locatie is de praktische uitvoerbaarheid. Is er bijvoorbeeld (mobiel) internet? Hebben mensen de tijd om stil te staan? Kunnen mensen de code makkelijk bereiken zonder te bukken, te springen of hun auto te stoppen? En is de code groot genoeg?

2. Selecteer de juiste producten

Net als met een offline of online winkel, worden verschillende producten op verschillende manieren aangeboden met als doel de conversie te verhogen. Er zijn verschillende triggers. Zo zijn er inspirationele impulsproducten, die vooral op emotioneel niveau worden gekocht, maar ook routineproducten (zoals boodschappen), die vooral hoog op gemak scoren.

Uit een recente studie van Jetshop blijkt dat er wel degelijk verschil is in populariteit tussen typen producten. Tenzij de producten in een catalogus staan, heeft de klant vaak beperkte tijd en zal men niet op specificaties op prijs gaan vergelijken. Het is daarom te adviseren producten te kiezen die intrinsiek aantrekkelijk zijn zonder vergelijking.

Douglas parfums en accessoires

Naar aanleiding van meerdere studies, kan deze tabel worden aangehouden:

Geschikt Ongeschikt
 • Kleding en accessoires
 • Boeken, DVD’s, audiovisueel
 • Unieke gadgets
 • Boodschappen, verzorging
 • Cosmetica, parfums
 • Geavanceerde electronica
 • Producten met veel opties
 • Maatwerkproducten
 • Meubels, bedden, keukens
 • Dure producten (> € 150)

Eén van de grootste incentives voor consumenten om te blijven staan bij je shop, is dat ze een unieke opportunity zien, eentje die ze NU moeten scannen!

3. Zorg voor een mobiele webwinkel

Eén van de grootste conversiekillers bij mobiele aankopen is de afwezigheid van een mobiele webshop. Uit het onderzoek van Ruigrok NetPanel blijkt dat 25% zelfs de website niet meer wil bezoeken, het beeld van het bedrijf negatiever wordt en men naar de concurrent gaat, als de mobiele site niet in orde is.

Een handige manier om hierin te voorzien, is het toepassen van responsive design. Het voordeel is dat de mobiele shop onderdeel wordt van je huidige online activiteit en je geen dissonantie krijgt in voorraden, bestellingen en betalingen. Heb je geen ruimte voor ontwikkeling van de site? Denk dan aan een script om mobiele bezoekers automatisch naar de mobiele variant te sturen.
Responsive design schematischInmiddels zijn er veel bedrijven die je kunnen helpen met het opzetten van een mobiele shop. Omdat mobiel meestal minder visuele complexiteit bevat, kun je er ook aan denken om voor een instant mobile oplossing te gaan. Zo hebben o.a. Shopify, ShopAndGo en Bestebroer mobiele oplossingen die binnen 5 minuten via een productfeed al je bestaande producten aanbieden inclusief uitgebreide customization.

4. Maak een passend en communicatief design

De presentatie van je producten is essentieel om de klant over te halen op dát moment te bestellen. Bedenk goed hoeveel producten je wilt laten zien, het design moet niet te druk zijn en overzicht bieden in het assortiment. Vergeet niet de (aanbiedings)prijs te communiceren en de beleving van je merk terug te laten komen. Verkoop je strandspullen? Laat mensen zich op een strand wanen!

Kitesurf QR Code store Foreshore

Veel fouten worden gemaakt in de QR-codes zelf. Een aantal zaken om mee te nemen:

 • De grootte van de QR-code. Een simpele formule: QR-codegrootte = Afstand / 10
 • Gebruik altijd vector format, dus EPS, SVG en AI als je op hoge kwaliteit print
 • Zorg voor een lage ‘data density‘; plaats niet meer dan 30 characters in de URL
 • Gebruik contrasterende kleuren en vermijd negatieven. Zwart op wit is veilig
 • Bij dynamische content moet de code minimaal 15 seconden op het scherm zijn
 • De QR-code moet direct leiden naar de productpagina, het liefst met add-to-cart call

In deze beginfase van QR-code shops is het belangrijk om uitleg over het gebruik te incorporeren. Een kort, liefst visueel, stappenplan dat uitlegt hoe mensen kunnen bestellen. Het noemen van 3 simpele stappen (Scan, Buy, Deliver) is een best practice.

Uitleg over gebruik QR Code

5. Zorg voor inzicht in resultaten

Misschien wel het meest vergeten punt is de koppeling van je QR-code shop aan het bestaande online verkoopproces. Te vaak zien we QR-codes die via openbare URL shorteners worden aangemaakt, geen utm-tags bevatten, niet leiden naar de productpagina, niet zijn getest en niet goed zijn gekoppeld aan de online shop.

Om te kunnen weten, moet je het QR-codegebruik kunnen meten. Gebruik daarom een service die het aantal scans kan laten zien. Dit kan met gewone URL shorteners, maar er zijn ook diensten die direct sales en geostatistieken laten zien en gekoppeld zijn aan Google Analytics.

Geostatistieken QR codes

Wanneer mogelijk; segmenteer. Als je campagne op 5 plekken draait, creëer 5 segmenten, zodat je precies weet waar deze het beste loopt. Op die manier weet je welke plekken wel en niet goed zijn voor conversie en kun je je marketing daarop aanpassen.

Als laatste is het belangrijk om je shop goed te testen. Scan alle codes en bekijk of ze naar de juiste pagina gaan. Probeer als klant te kijken, hoe makkelijk is het proces? Plaats een bestelling en kijk hoe het gaat van A tot Z. Probeer alle betaalmethodes uit.

Samengevat

Het is absoluut niet moeilijk om te verkopen via QR-codes. Het is wel te adviseren goed na te denken, omdat kleine fouten grote gevolgen voor conversie kunnen hebben. Zorg daarom voor een aantrekkelijke marketinguiting, een goed werkende mobiele shop en tracking van je scans en sales. Als je dat voor elkaar hebt, kun je je producten overal in de offline wereld aanbieden. The world is your store!